Защо заведох дъщеря си на психотерапевт

Не оставяйте децата си в мрежата без надзор

Вероника Маер 21 October 2014

Дъщеря ми е на 11. На прага на една възраст, за която много се говори, но и винаги има с какво да те изненада. Момичетата се превръщат в жени, момчетата – в мъже, макар и в много по-малка степен. Когато аз бях на тази възраст, беше лесно. Беше забранено да пушиш, да излизаш до късно, да говориш за секс, а да го правиш – абсолютна революция. Всички бяхме примерни граждани на Народната република и сексът беше пазен в дълбока тайна. (Спомням си как виждах надписи „кур“ по стените на блоковете или в тоалетната в училище, но изобщо нямах идея какво означава това.) С родителите не се говореше на тази тема и когато се изучаваше в училище биологията на човешкото тяло, всички се изчервявахме, искахме да се отвори земята и на мига да ни погълне. Порно списанията бяха апокрифна литература, макар че това не го знаех. Разказаха ми го приятели момчета, и то след като пораснаха достатъчно, за да не ги е срам. За момичетата порното беше свят, за който не подозирахме, че съществува. Някой някога е решил (и знам, че основна вина има религията), че момичетата нямат право на досег до този свят. Изобщо за тях сексът има по-различни измерения.

Както и да е. Това е обширна тема за размисъл, която би могла да стигне до въпроса за женското обрязване, за което нямам думи, но засега я оставям.
Днес всичко е достъпно. За всеки. Дали това е добре, също е обширна тема, затова просто ще разкажа моята история.

Една приятелка на дъщеря ми беше на гости един ден. Двете взеха лаптопа ми, същия, на който пиша в момента, да гледат клипчета на смешни котки. Оттеглиха се в стаята, а аз си отдъхнах, че ще ме оставят на мира да изпия едно вино.

Когато момичето си тръгна, а дъщеря ми си миеше зъбите преди лягане, ме извика в банята. Разплака се и в тиха истерия ми разказа, че двете са гледали порно и че това било най-гадното нещо на света. Крещеше (тихо, за да не чуе баща й), че сексът е отврат, че никога няма да прави секс, че не иска да погледне момче, че никога, НИКОГА няма да успее да изтрие картината от съзнанието си, че никога вече светът няма да е същият. Молеше ме да го махна от нея. Да махна това, което е видяла, да го забрави, все едно никога не го е имало. „Избий ми го от главата! “ – ето така ми крещеше.

Аз се стъписах. Има ли рецепта как се реагира в такава ситуация? Опитах се да омаловажа станалото. Да й обясня, че това са „актьори“, които се преструват. (Тя викаше в лицето ми, че е гледала секс между майка и син!) Казах й, че сексът не е гаден и е акт на интимност и любов между двама души. Спестих си да я запозная с изключенията, разбира се, но тя не искаше да слуша. От всяка моя дума по темата й ставаше още по-зле. После се ядосах на момичето, после на дъщеря си, че не я е спряла или поне да не гледа, като й е гадно. После се ядосах на себе си, че ги оставих без надзор. После прегледах историята в лаптопа и видях нечовешките развинтени извращения, които са гледали. По дяволите! Какво има в интернет?! Хора, които си набутват пластмаси по дупките! И това е най-малкото! Не съм идиот, но честно – нямах идея какви неща могат да измислят „творците“ на тези клипове.

Сетих се за един приятел, който ми разказа, че никога няма да забрави първото порно, което е гледал. А ви говоря за порно касетите от моето детство, които бяха смешно наивни в сравнение с това сега. Каза, че не бил травмиран, но никога нямало да го забрави.

Сетих се кога аз самата видях гол мъж за първи път. Беше ми гадже и всичко беше ОК, но си беше стряскащо все пак, не знам за вас, момичета... Вече бях в истинска паника! Ами ако наистина й остане за цял живот? Ако не иска да допусне интимност, ако никога не поиска да прави любов?

Обадих се на една от най-близките си приятелки, психотерапевт. Питах я какво да правя. Даде ми телефона на своя колежка, записахме час за след два дни. Това се случи в 10 и половина вечерта на фона на крясъците на дъщеря ми, която продължаваше да плаче и крещи да й го махна от главата.

Та така... посещавахме психотерапевт всяка седмица около половин година. Иска ми се да споделя как е протекло „лечението“, но всъщност не мога. Видях, че играят ролеви игри с кукли и нищо повече. Срещите бяха конфиденциални като между лекар и пациент. Дъщеря ми спазваше условията и аз уважих това въпреки любопитството си. Сега... не знам. Мисля, че всичко е наред. Говоря й внимателно за секс. Не знаех, че му е дошло времето, но явно – да.

На родителската среща за началото на учебната година ни раздадоха диск за децата в пубертета. Кратко филмче, което ни запознава с промените, които ще настъпят в детето ни. Дъщеря ми категорично отказа да го гледа. Какво се случва в главата й? Отново не знам.

4 КОМЕНТАРА
4
Носът
16 February 2022, 22:18

Мири6е56

3
Валентина
22 October 2014, 23:24

Здравейте, аз като родител бих искала да ви споделя моята гледна точка. Основна грешка на вашите родители, а както разбирам от написаното и ваша, е че не говорите с децата си за секс. Моля, под секс да се разбира по-широкото значение на думата не само съвкуплението като акт, а цялата палитра от човешката сексуалност. В това число развитието на мъжкото и женското тяло. Ако Вие като майка не четете професионална литература на дъщеря си, за всичко което ще се случи с нея, да тя ще го разбере от улицата или от интернет. Тя вероятно или от там или случайно ще разбере, че вече има първи месечен цикъл. И не е вярно, че с родителите не се говори на тази тема, напротив. Има книги за деца между 5 и 7 г. които още на времето моите родители са ми чели. От тях аз разбрах за основните разлики в мъжкото и женското тяло. Как също така след време се появява окосмяване, а в последствие (книжка за деца между 7 и 10г., в която деликатно е описано как се появяват бебетата :) и това не е от щъркелите.
Надявам се това да е от полза за вас и децата ви.
Не ги оставяйте сами да научават нещата. След време ще ви е благодарна, че е била грамотна и няма да пищи от ужас при първите капки кръв, както се случва при доста девойки.
Успех!

2
S2P
22 October 2014, 21:22

Онзи ден тръгнах да търся картинки на Вин Дизел, за една шега с приятел и като пълен леймър написах в търсачката XXX...
Излезе всякаква "карантия" но не и Вин Дизел! Останах шашнат от това, колко лесно-достъпно е станало порното.

Благодаря за статията! Съжалявам много за дъщерята на авторката. Пожелавам й успешна терапия и възстановяване. За съжаление невинността никога няма да бъде възстановена, но поне здравословното отношение към секса.

За себе си мога да кажа, че ще започна от сега (имам дъщеря на 3г.) да търся методи за превенция на порнографията, точно както има такива за превенция от наркотици!!!

1
севи
22 October 2014, 19:02

Благодаря за статията. Дъщеря ми е на 10 и трябва фа съм внимателна

ТВОЯТ КОМЕНТАР