Добрият доктор секс

Люба Вангелова 20 February 2024

Учените отдавна изследват защо човечеството като вид се нуждае от секс, тъй като в природата има много организми, които се размножават без сексуален контакт с друг индивид. Сексът е това, от което човек се нуждае не само за размножаване, но и за удоволствие, изграждане на доверителни отношения, себереализация, любов, удължаване на младостта и добро здраве. Ако говорим за секс, който завършва с оргазъм, разбира се! В противен случай сексът може да бъде вреден. Тъй като по време на сексуален контакт се увеличава притокът на кръв и ако не настъпи освобождаване под формата на оргазъм, тогава възникват болезнени усещания, които предизвикват психологически и физически дискомфорт.

СУТРИН КЕКС, ВЕЧЕР СЕКС!

Лекарите потвърждават, че хората, които правят секс редовно, живеят по-дълго от тези, които правят секс рядко или когато им се случи. Това, което може би е по-важно от самия живот, е да бъде изживян в здраве. Затова си струва да се поинтересуваме как сексуалната активност засяга всички системи на нашето тяло. Забелязали ли сте, че още по време на целувка сърцето ни бие учестено, а пулсът ни се ускорява? Белите ни дробове се насищат с кислород, което е еквивалентно на лека дихателна практика или йога занимания. Само помислете за това: любовната игра преди секс е еквивалентна на фитнес загрявка.

„Сутрин кекс, вечер секс!“ е мантрата, която дори може да ни спаси от инфаркт. Активните движения по време на самия полов акт увеличават не само сърдечната честота, но и силата на кръвния поток, което ефективно укрепва сърцето и кръвоносните съдове, намалява риска от инфаркт. Д-р Бернард, хирургът, осъществил първата сърдечна трансплантация в света, твърди, че сексът е оптималната профилактика за сърдечносъдовата система. Учените от UK Heart Foundation и техните японски колеги са съгласни и смятат, че сексът е отлична форма на аеробно упражнение, което е абсолютно необходимо за насищане на кръвта с кислород.

Сексът с щастлив край помага за нормализиране на хормоналните нива. Преди оргазъм нивото на окситоцин, хормона на любовта, се повишава 5 пъти. По време на оргазъм се произвежда хормонът тестостерон, който е необходим за поддържане на състоянието на костната и мускулната тъкан. След секс тялото произвежда ендорфини – хормони на щастието, които действат като естествено болко-
успокояващо, тоест не си струва да отказвате секс заради главоболие. Напротив – хубавият секс ще ви помогне да се справите с болката по-добре и по-бързо от всяко хапче.

ПРИЯТЕЛ НА КОЛАГЕНА, ВРАГ НА АКНЕТО

По време на секс в женския организъм се произвеждат дехидроепиандростерон и естроген, които са отговорни за производството на колаген, което пък спомага за подмладяването на кожата, за нейната еластичност и мекота. А прогестеронът помага да се отървете от нежеланото акне, влияе добре и на менструалния цикъл. Всъщност редовният секс значително забавя процеса на стареене. Споменатите вече великобритански учени правят проучване сред 3000 души, което доказва, че хората, които правят любов повече от 3 пъти седмично, изглеждат средно с 10 години по-млади от своите връстници.

Като цяло редовният секс за жената е добра профилактика на рака на маточната шийка. Оргазмите предотвратяват стагнацията на кръвта в органите в областта на таза. Плюс това по време на полов акт работят мускулите, които участват в процеса на уриниране – по този начин редовният секс помага за укрепване и подобряване на мускулите на пикочно-половата диафрагма, като ги поддържа в добра форма.

При сексуална възбуда нивото на имуноглобулин А в тялото се повишава, което ни прави устойчиви към всякакви вирусни заболявания. Сега знаете как не само да разнообразите зимните вечери, но и какво да правите, ако сте настинали.

Правете секс преди изпити или други важни събития като срещи, интервюта. Сексът активира работата на мозъка, тъй като го насища с кислород. Самият оргазъм тонизира жлезите с вътрешна секреция, нормализира работата на панкреаса и производството на инсулин.

НАЙ-ДОБРОТО УСПОКОИТЕЛНО

Трудно е да подценим ползите от секса, защото всеки малко или много е стигнал до извода, че той позволява да живеем пълноценен живот. Изтъкнатият психолог Ейбрахам Маслоу говори, че всеки от нас има пет основни човешки нужди. Освен очевидните физиологични нуж-ди като вода, храна и сън, има четири други категории основни психологически нужди: безопасност, любов, уважение и самостоятелност. За учените е лесно да докажат, че редовната интимност между партньорите намалява нивата на стрес.

Забелязали ли сте, че дори най-лошият ви ден може да бъде променен и да ви светне само при среща или разговор с човек, когото харесвате? Това се случва, защото в първите етапи на влюбването се увеличава производството на допамин и серотонин. По това време хормоналната система работи особено активно: на химическо ниво се установява връзка между гласа, миризмата, присъствието на дадения човек и усещането за истинско щастие.

Сексът е най-доброто успокоително. След оргазъм тялото отделя хормона пролактин, който подобрява нощния сън и води до обща релаксация. Според многобройни изследвания редовната интимност в продължение на две седмици намалява тревожността и води до растеж на клетки в хипокампуса на мозъка, който участва във формирането на емоции, памет, пространствено мислене и ориентация, а също така намалява нивата на кръвното налягане, причинени от реакцията на стреса. Редица сексолози смятат, че сексуалната функция е дадена на човека като висше биологично същество именно като начин за психологическо облекчение – мощен антидепресант.

Здравословният резултат от секса е производството на полови хормони, които спомагат за поддържането на човешкото здраве не само на физическо, но и на емоционално, умствено и психическо ниво. Сексът намалява нервното напрежение, тревожността и стреса и предизвиква прилив на положителни емоции. В края на краищата редовните оргазми, емоционалният баланс, положителното отношение и наситените с кислород кръв и мозък са фактори, които удължават живота ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР