Еcospa - с керемидка търкана, с медец намазана

Или какво накара Цветелина Mаймарова, една от големите представителки на френска козметика, уреди и аксесоари за салони, да създаде български СПА терапии.

Свобoда Сидерова 24 February 2009

Или какво накара Цветелина Mаймарова, една от големите представителки на френска козметика, уреди и аксесоари за салони, да създаде български СПА терапии

КФ Лина 22

Така се нарича първото козметично студио в хотел „Родина“, което Лина, както я наричат всички, отваря през 1989 г. Само след 6 месеца на опитната козметичка (зад гърба си има 5 години работа в Швейцария и 2 в Италия) й отесняват скромните 14 кв.м. Мести се в собствен салон пак с името Лина, ширнал се на 10 пъти по-голяма площ, който и досега съществува на Руски паметник. Носталгията по онези години я държи още, макар че се „работеше от 8 сутрин докато си отидат последните клиенти, включително събота и неделя”. От 10 години фирмата й Lidera Grоup е представител на 3 козметични марки – Collin Pаris, Neoderma и Le Club Pаris, плюс още 10 за козметично оборудване (лазери, апарати за мезотерапия) и аксесоари. Преди по-малко от 2 години й хрумва да прероди българските традиции в СПА церемонии. Твърди, че й е втръснало от серуми, ампули и hi-tech чудесии и иска нещо простичко, натурално и ефикасно.  

Крушата не пада по-далеч от дървото

Лина е потомка на лечители, чийто корен е от Странджа-Сакар. Жените от три поколения - прабаба, баба и майка, са акушерки, като първите две обикаляли по селата да церят с билки. Рецептите на баба са в основата на създадените от Лина СПА терапии: дълбоко пречистваща и омекотяваща за лице и тяло „Българска мечта“ (масаж с топъл мед и керемидки и билков меден пилинг), хидратираща и подхранваща за лице и тяло „Българска мечта” (родопски масаж с топли билкови топки и керемидки), релаксиращ масаж на тяло с топъл шоколад и билки и моделиращ масаж на лице с топъл шоколад. 

Мед, билки и какао а ла Лина     

Освен на българските традиции, Лина е фенка на зелената идея. За нея думи като консерванти, оцветители и ароматизатори са мръсни. Симпатичните гърненца, по които би си паднал Мечо Пух, са изработени в една от малкото запазени еко грънчарници в Брестовица. Глината се пече по стара технология, която изключва оловна глазура. Медът от Странджа-Сакар без примеси на захар или антибиотици се запечатва с парафин. Билките – невен, роза, лайка, лавандула и розмарин, са от екологично чисти райони. Вместо да се обработват с химикали срещу вредители, растенията се опушват. Какаото е по рецепта на Лина – чисто какаово масло и екстракт от какао. Произвежда се в една шоколадова фабрика в Пловдив. Неин е и дизайнът и на родопските керемидки. Всички продукти са с еко сертификат, а етикетите са от рециклирана хартия. Медът и какаото се затоплят на свещ, а керемидките - върху морска сол. Цените на терапиите са между 60 и 120 лв. Предлагат се и продукти с шоколад за домашно ползване.

Български връх в СПА терапиите

Може да ви се вижда странно, но първи зареждат със сладко-ароматните СПА глезотии четири - и петзвездни хотели – „Кемпински Гранд Арена“ и „Вила Рока“ в Банско, „Адмирал“ и „Хелена Ризорт“ в Слънчев бряг, Балнеохотел „Поморие“ и „Белмонд“ в Пампорово. Оказва се, че не само чужденците са петимни за нещо национално. Нашенци също напират да се насладят на позабравените ритуали. Лина обяснява успеха си така: „Фазите на терапиите са осезаеми чрез всички сетива. Стъпките са лесни, без излишно утежняване с много продукти или апаратура, но най-вече полезни за кожата. Не се налага точно като сте се отпуснали, да ставате да се миете. При терапията „Българско сияние” например пилингът дори е накрая.” Интерес към българската екзотика проявяват в Русия, Финландия, Испания и Чили. През 2009 г. се очаква лансиране на серията за мазна кожа с живовляк и смрадлика и терапията „Млечен път” с млечна закваска и кисело мляко на прах. Японците вече обсипват Лина с имейли. Сигурно си мислят, че ще постигнат връх в СПА процедурите като нашия сумист Котоошу в борбата. Но не знаят, че за тази работа трябва да имат баба от Странджа-Сакар. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР