Яна Лозева: В едно лице много ме привлича излъчването на уязвимост

Всеки свой много хубав кадър държи да възприема като подарък. Подарък от кого? От този, когото снимаш? От съдбата? „Не зная. Но държа да го възприемам като подарък, а не като моя заслуга. Нещо ми се отблагодарява заради моето намерение или усърдие. Или пък ми се дава без заслуги, което го прави още по-специално.“

Теодора Николова 01 July 2024

Снимка: личен архив

Всеки свой много хубав кадър държи да възприема като подарък. Подарък от кого? От този, когото снимаш? От съдбата? „Не зная. Но държа да го възприемам като подарък, а не като моя заслуга. Нещо ми се отблагодарява заради моето намерение или усърдие. Или пък ми се дава без заслуги, което го прави още по-специално.“

В лицето на Яна Лозева чета чистота, тиха решителност, дори пестеливостта ѝ по отношение на думите по някакъв начин е изписана на лицето ѝ. Често се придвижва из София с колело, а колоездачите винаги са ме радвали по ред сериозни причини, включително и тази, че все ме пренасят край каналите на Амстердам. И Яна харесва този град. Вървяла е за първи път по улиците му през есента и се е наслаждавала на необичайната тишина. Има непоносимост към софийския градски шум – от колите до тиктокът, погълнал изцяло вниманието на някой непознат, седящ до нея в метрото.

Във фотографиите ѝ има дълбока, прекрасна тишина. От тази тишина, в която чуваш тайните шумове – туптенето на сърцето или на емоциите. Помня, че темата на втория брой на „Свема“ – списанието, нямащо аналог в България, което срещаше по различен и провокативен начин думите и образите, беше Тайните. Годината трябва да е била 2017-а. Самото списание – мечта на Яна, тя беше и негов главен редактор. Макар че сега не излиза, то остави своята следа, а Яна продължава вече около 12 години да нашепва тайни със своите портрети. Самата тя би казала, че с тези думи романтизирам. Но достатъчно е да сте видели само някои от нейните фотографии – на известни и неизвестни имена, или от проектите ѝ Публика, Ауфтакт, Терминал, Пряка светлина – за да сте усетили тяхната сила.                  

Какво не ти достигна в думите, знам, че си обичала да пишеш, за да избереш фотографията?

Най-вече моята способност да се изразя с тях. Просто с фотографията ми е по-къс пътят. Но страшно уважавам хората, които умеят да пишат. И едно хубаво стихотворение ме трогва както нищо друго.

Тоест с фотографията успяваш да постигнеш повече смисли?

Да – в нея има нещо хем твърде конкретно, хем с простотата си по-„отворено“ от думите.

За проекта си Публика създаде специален пърформанс-концерт, за да снимаш озарените лица. Това малко ми напомня Клод Моне, който създаде градините в Живерни, за да ги рисува. Толкова трудно ли се намират озарени лица в непреднамерено създадена среда?   

Всеки път, като отивам в зала „България“ и концертът свърши, и хората почват да пляскат, аз се обръщам, гледам публиката и съм като дете в сладкарница – лицата светят. Но няма как да се изпреча с камерата и да снимам. И тъй като не можех да го направя документално, трябваше да си го създам. Беше тежко за организация, скъпо, но много приятно. Пак се притеснявах, че като се изпреча с голямата камера, всичко това ще изчезне. Молбата ми беше: „Мислете си ваши неща, не се занимавайте с мен“.

Всички много се вълнуваха и всъщност престанаха да ме виждат. Не исках това да бъде „полезен проект“, в смисъл „вижте колко полезно нещо е класическата музика“. Не търсех това. Както каза една приятелка: „Те изглеждат така, все едно гледат свалянето на Христос от кръста“… Би могло да се приеме, че гледат и огън, или залез… Под всяка красива светлина лицето се променя. Когато гледаш човек, когото обичаш, лицето се променя. Но това беше начин да снимам много хора накуп с променени, „повдигнати“ лица.  

Вадиш ли телефона си на улицата, за да снимаш някое лице?

О, да, даже наскоро ме хванаха в метрото и много се притесних, малко ми се ядосаха. Вадя телефон редовно, открадвам си лица – странни, специални лица. Непрекъснато виждам страхотни хора. Но повечето са суперподозрителни. Винаги трябва да питам, да обяснявам, а се притеснявам. Но от време на време успявам да го направя и после съм си благодарна.

Какво те грабва в едно лице?  

Аз съм много интуитивна, не съм концептуален фотограф и понякога не съм сигурна рационално какво точно ме движи. Но нещо, което страшно ме привлича, е свързано с излъчването на уязвимост. Това е много моя тема.

Случайно ли снимаш повече жени?

Жените имат повече любопитство към собствения си образ и съответно повече искат да се снимат. Попитах веднъж моя съпруг: „При вас така ли е – сутринта се поглеждаш в огледалото и се възприемаш като хубава, а след пет часа – се поглеждаш и се намираш ужасна“. И той ми каза категорично – не. Тази флуидност на образа е много женско нещо. И жените сякаш имат повече нужда от външен поглед, от доказателство за това как „всъщност“ изглеждат. Мъжете имат по-устойчив образ за себе си.

Затова и жените по-трудно се приемат на снимка?    

Това зависи от много неща – как си станал, кой какво ти е казал... Затова казвам – „надявам се да се познаете на снимките“, може да си заснет така, че да си много хубав, но да не се познаеш, да оставаш с усещането, че е измамно.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР