Защо е полезна тиквата

eva.bg 16 November 2023

Снимка: unsplash

В сезонът на тиквите сме, рецептите с тях с много, всички са вкусни и изкушаващи, но ние ще наблегнем не на кулинарната, а на здравната част. Ето с какво са полезни и защо включването им в менюто ни през този сезон е особено препоръчително:

Богата на витамини и минерали

Тиквата съдържа витамини като A, C и E, както и минерали като калий и магнезий. Тези вещества са важни за поддържане на здравословната функция на организма.

Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите в тиквата помагат в борбата със свободните радикали в организма, което пък забавя процеса на стареене и ни предпазва от различни заболявания.

Нискокалорична и богата на фибри

Тиквата е нискокалорична, но в същото време съдържа значително количество диетични фибри. Това я прави подходящ източник на хранителни вещества за хора, които следят теглото си или се стремят към поддържане на здравословна хранителна режим.

Подпомага зрението

Витамин A, който се съдържа в тиквата, е важен за поддържане на здравето на очите и зрението.

Повишава имунната система

Витамин C в тиквата подпомага имунната система, като укрепва тялото в борбата му с инфекции и болести.

Регулира нивата на захар в кръвта

Фибрите в тиквата могат да помогнат за регулиране на нивата на захар в кръвта и поддържане на здравословен метаболизъм.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР