Вратите, които те отвеждат право в Италия

През 1860 г. в италианското градче Маджента отваря врати малко дърводелско ателие. Днес Lualdi е международен бранд за луксозни интериорни врати. Дизайн, който говори сам за себе си.

Десислава Найденова 22 June 2023

Снимка: пресофис на марката

История, изкуство, занаяти, архитектура, слънце, храна, вино, дом, семейство, мода, дизайн.

Италия съхранява традициите си във вековете и поколенията. Надгражда, притежавайки и развивайки своя усет към новото и модерното, и така успява да диктува тенденции в множество области. С пълна сила това се отнася и до интериорния дизайн.

А вратите в интериора са онзи архитектурен елемент, който едновременно структурира пространството, разделя фунционалните зони, създава сюжетност, интрига, въздейства като декоративен акцент или потъва дискретно и невидимо в контекста.   

Карло Луалди е знаел това много добре. През 1860 г. в италианското градче Маджента, провинция Милано, регион Ломбардия, отваря врати неговото малко дърводелско ателие. Там прави изделия по поръчка, отличаващи се с много високо качество. Доста скоро ателието на Карло набира широка популярност сред богатите милански семейства. Поръчките се умножават. И вече пето поколение наследници се грижи започнатото от Карло Луалди да се развива и усъвършенства.

Това е част от историята на Lualdi, производител на луксозни италиански врати. 60-те години са преломен момент за компанията. Тогава започва сътрудничеството й с архитекта Луиджи Кача Доминиони. Доминиони проправя пътя към големия индустриален пробив за Lualdi, въвеждайки специална технология за полагане на лак. Компанията се превръща в лидер от световен мащаб в производството на интериорни врати.

Днес брандът съчетава дългогодишната традиция в изработката с най-модерните концепции на италианския дизайн и индустриалните производствени технологии. Сред отличителните черти на интериорните врати Lualdi са елегантността, изчистените линии (обичаме тази чиста хармония и минимализъм в дизайна и интериора!), функционалността и технологичните иновации.

Lualdi произвежда врати по поръчка, поддържа и богато портфолио. Сред най-известните модели са вратите Rasomuro и системите Shoin и Koan.

Дизайнерските врати Rasomuro 55s, Rasoline 55s и Rasotouch 55s се сливат визуално със стената и заобикалящата среда.

При Rosamuro 55s този ефект е постигнат благодарение на скритите панти, значителната дебелина и алуминиевата рамка на вратата.

Вратата Rasoline 55s представлява панел от пчелна пита и алуминиева рамка и се интегрира перфектно в стената.

Rasotouch 55s е най-невидимият модел, дори дръжката на вратата е вградена. Различните цветове и покрития предоставят допълнителни възможности.

Ако търсите ярък и видим акцент, за вас са вратите Altaj. Моделът не изчезва в стената. Металният профил, който рамкира вратата, ѝ помага да изпъкне в интериора на помещението.

Вратата Avenue пък е проектирана от Робърт А.М. Стърн и съчетава италианската изтънченост с американския вкус. Огледалната ламперия, която интерпретира вратите на класически нюйоркски апартамент от първата половина на XX век, се предлага в единична, двойна и тройна версия.

Системите Shoin и Koan са вдъхновени от играта със светлината и подвижните повърхности в традиционните японски къщи. Линията Shoin е система за плъзгащи врати и фиксирани панели, предлагаща различни ефирни и едновременно с това солидни, семпли и изчистени конфигурации.

Интересен е вариантът Shoin Pivot, който разделя категорично пространствата, без да излиза от дискретното сиприсъствие. Вратата се плъзга и едновременно се завърта около оста си, изпълнявайки функцията си с красива хореография.

Koan пък съчетава студената красота на стъклото и метала с топлината на дървото. Ажурният ефект на вертикалните летви създаващ усещането за въздушността на вертикална щора, загатва деликатно гледката към пространството отвъд вратата.

Интериорните врати Lualdi са налични и могат да бъдат видени отблизо в шоурума на магазин Verrsus на бул. „Симеоновско шосе“ N 120 E. Можете да ги разгледате и на selamoredesign.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР