7 здравословни причини да ядем ягоди

16 May 2024

Снимка: pexel

В сезона на ягодите сме и няма как да не обърнем внимание на тези така вкусни плодове, които освен това са изключително полезни за здравето ни. Те съдържат разнообразие от хранителни вещества, с което ви даваме още седем причини да ги хапвате на воля. Сега им е времето, насладете им се!

Богати на витамини и минерали: Ягодите са отличен източник на витамин C, който е важен за имунната система, кожата и съединителната тъкан. Интересен факт е, че в тях има два пъти повече витамин C, отколкото в цитрусите. Те съдържат също фолиева киселина (витамин B9), калий и манган.

Високо съдържание на антиоксиданти: Ягодите са богати на антиоксиданти като антоцианини и елагова киселина, които помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма и предпазват клетките от увреждане, което пък от своя страна предотвратява преждевременното стареене.

Поддържат здравето на сърцето: Ягодите могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като понижават нивата на "лошия" LDL холестерол и кръвното налягане. Антиоксидантите и фитонутриентите в ягодите също помагат за подобряване на сърдечната функция.

Подобряват храносмилането: Високото съдържание на фибри в ягодите подпомага храносмилането и помага за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.

Поддържат здравето на кожата: Витамин C в ягодите е необходим за производството на колаген, който е важен за здравето и еластичността на кожата. Антиоксидантите в ягодите също могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждания, причинени от UV лъчите.

Помагат за контрол на кръвната захар: Ягодите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват бързо повишаване на кръвната захар. Фибрите в ягодите също помагат за контролиране на кръвната захар, което е полезно за хора с диабет.

Поддържат здравето на мозъка: Антиоксидантите в ягодите могат да помогнат за защита на мозъчните клетки от увреждане и да подобрят когнитивната функция, като потенциално намаляват риска от свързани с възрастта когнитивни заболявания.

1 КОМЕНТАР
1
Сър пичук
28 May 2024, 16:19

Да ,но само ягоди СОБСТВЕНО производство!

ТВОЯТ КОМЕНТАР