Колко полезно е гроздето?

10 здравословни ползи

eva.bg 02 October 2022

Бяло, розово, червено, със семки, без семки... Какъвто и сорт да изберете, не забравяйте, че този сезонен плод е не само ароматен и вкусен, но и много, много полезен.

Гроздето предлага редица ползи за здравето, главно заради високото съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. В 1 чаша грозде (150 г) се съдържат 104 калории, 27 г въглехидрати, 1 г протеин, 0,2 г мазнини, 1,4 г фибри, мед 21%, витамин К 18%, тиамин (витамин B1) 9%, рибофлавин (витамин B2) 8%, витамин B6 8%, калий 6%, витамин C 5%, манган 5%, витамин Е 2% от препоръчителния дневен прием.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения, които се борят срещу свободните радикали – вредни молекули, причиняващи оксидативен стрес на клетките. Оксидативният стрес е свързан с няколко хронични здравословни състояния като диабет, рак и сърдечни заболявания. Гроздето е богато на няколко мощни антиоксиданта. Най-високата концентрация на антиоксиданти се намира в кожата и семената. Интересното е, че тези полезни съединения остават налице дори след ферментация, поради което виното също е източник на антиоксиданти.

Някои сортове грозде са с по-високо съдържание на антоцианини – клас флавоноиди, които придават на плодовете оранжев, червен, син, розов и лилав цвят. Изследвания показват, че антоцианините могат да помогнат за предотвратяване или лечение на мозъчни и сърдечни заболявания. Други важни антиоксиданти в гроздето са ресвератрол и кверцетин, които могат да предпазват от сърдечни заболявания, високи нива на кръвната захар и рак. Гроздето съдържа и витамин С, бета каротин, лутеин и елагова киселина, също мощни антиоксиданти.

Срещу възпаления

Докато ниското ниво на възпаление е типичен телесен отговор, хроничното възпаление играе ключова роля в развитието на дългосрочни здравословни състояния като рак, сърдечни заболявания, диабет, артрит и автоимунни разстройства. Съединенията антоцианин и ресвератрол в гроздето притежават мощни противовъзпалителни свойства. Изследвания показват, че и двете съединения могат да потиснат експресията на възпалителни маркери като тумор некрозисфактор-алфа и интерлевкин-6.

За здраво сърце

Гроздето може да подобри здравето на сърцето по няколко начина. Една чаша (150 г) грозде съдържа 6% от препоръчителния дневен прием на калий. Калият помага за понижаване на кръвното налягане основно чрез разширяване на артериите и вените. Може също така да помогне за отделянето на натрий и да предотврати стесняването на артериите и вените, което иначе би повишило кръвното налягане. Съединения, открити в гроздето, могат да предпазят от високи нива на холестерол. Червеното грозде има такъв ефект, за разлика от бялото. Доказано е, че диети с високо съдържание на ресвератрол, като средиземноморската например, намаляват нивата на холестерола.

Очи

Установено е, че ресвератролът предпазва клетките на ретината в човешкото око от ултравиолетова А (UVA) светлина. Това може да намали риска от макулна дегенерация. Ресвератролът може също така да предпазва от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите. Освен това гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, за които е доказано, че помагат за поддържане здравето на очите, подобряват зрителната ефективност и предотвратяват често срещаните очни заболявания, свързани с възрастта.

Кости

Гроздето съдържа много минерали, необходими за здравето на костите, например калий, манган и витамини B, C и K, които помагат за предотвратяване на остеопороза. Ресвератролът може да подобри костната плътност, според различни проучвания.

Срещу бактерии и гъбички

Няколко съединения в гроздето могат да предпазват от вредни микроорганизми. Ресвератролът има антимикробни свойства, които потискат растежа на бактерии и гъбички. Други съединения в гроздето с антимикробна активност са антоцианините, които могат да унищожат стените на бактериалните клетки. Гроздето е добър източник и на витамин С, който е добре известен с ползите си за имунната система.

Да забавим стареенето

Растителните съединения в гроздето могат да повлияят на стареенето. Изследвания показват, че ресвератролът може да забави признаците на стареене, имитирайки благоприятните ефекти от ограничаването на калориите, като намаляване на оксидативния стрес, повишаване на устойчивостта на стрес и подобряване на възпалителния отговор. В допълнение, ресвератролът активира гена SirT1, наличен при нискокалорични диети и свързан с по-дълъг живот. Ресвератролът активира и сиртуин, протеин, който регулира клетъчните процеси като стареене и клетъчна смърт.

Кожа и коса

Ресвератролът може да има множество защитни ефекти за кожата и косата. Това съединение придоби популярност в козметичните продукти, защото прониква през кожната бариера и увеличава концентрацията на колаген, същевременно предпазва от UV лъчите. Тъй като оксидативният стрес и възпалението играят роля при загубата на коса, изследвания показват, че ресвератролът може също да стимулира растежа на косата. Ресвератролът предпазва космените фоликули от увреждане в резултат на агресорите на околната среда.

Памет, концентрация, настроение

Консумацията на грозде може да подобри паметта и здравето на мозъка. Ресвератролът може да предпази от болестта на Алцхаймер чрез намаляване на мозъчното възпаление и премахване на амилоид-бета пептида, чието натрупване е свързано с това състояние.

За качествен сън

Съществува пряка връзка между диета и сън. Проучвания са установили, че гроздето е естествен източник на мелатонин – хормон, стимулиращ съня, който регулира цикъла сън-събуждане. Интересното е, че мелатонинът се намира предимно в кожата на гроздето, поради което присъства и в продукти като гроздов сок и вино. Тъй като мелатонинът работи за вътрешния ни часовник, времето за прием е важен фактор, който трябва да имаме предвид. Ако ядем грозде, за да ни помогне за добър сън, е за предпочитане да го правим рано вечерта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР