Глог, или когато есента ни подарява здраве

Плодовете му са узрели и готови за бране от началото на месец септември до края на октомври

eva.bg 17 October 2023

Глогът се среща в цялата страна – в горите и планините. Не е капризен към почвата, ето защо може да се засади и в двора. Плодовете му са узрели и готови за бране през есента - от началото на месец септември до края на октомври.

Плодовете на глога са заредени с витамините A, B1, B2 и C, поради което той е чудесен за подсилване на имунната система при прехода към есента. Останалите вещества и съединения, съдържащи се в малките плодчета, като флавоноиди и други сложни киселини, имат мощно антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект. Силно концентрирани са и наситените мастни киселини, които поддържат баланса на холестерола в кръвта. 

Можете да добавите глог към вашата диета по много и най-различни начини: сурови плодове (но се опитайте да не ядете семената, защото съдържат токсина цианид), чай (да си купите готов чай от глог или да си направите такъв сами, като използвате сушени плодове, цветове и листа на растението), конфитюри, вино и оцет, хранителни добавки.

При високо кръвно налягане

В традиционната китайска медицина глогът е една от най-често препоръчваните храни за лечение на високо кръвно налягане. 10-седмично проучване разглежда ефектите от приема на екстракт от глог при 36 души с леко повишено кръвно налягане. Изследователите откриват, че тези, които са приемали 500 mg от екстракта дневно, са понижили долната стойност на показанието на кръвното налягане. В проучване от 2006 г. изследователите дават 1200 mg екстракт от глог на 79 души с диабет тип 2 и високо кръвно налягане всеки ден в продължение на 16 седмици. Хората, които са приемали екстракта, са имали повече подобрения на кръвното налягане, отколкото тези в плацебо групата. Нещо повече, глогът не вреди на хората с ниско кръвно налягане и анемия – и при високото, и при ниското кръвно той действа като регулатор.

При небалансирани нива на холестерола

Екстрактът от глог може да подобри нивата на холестерола в кръвта благодарение на съдържанието на флавоноиди и пектин. Небалансираните нива на холестерол в кръвта – особено високи триглицериди и нисък HDL (добър) холестерол, играят роля за атеросклерозата или натрупването на плаки в кръвоносните съдове. Ако плаката продължи да се натрупва, тя може напълно да блокира кръвоносен съд, което да доведе до инфаркт или инсулт. 6-месечно проучване при 64 души с атеросклероза установява, че приемането на екстракт от глог в доза 5 mg на килограм телесно тегло значително намалява вредното натрупване на плака в каротидната артерия.

При сърдечна недостатъчност

Глогът може да има благоприятен ефект при хора със сърдечна недостатъчност. Проучванията показват предимно подобрения в сърдечната функция и симптомите на сърдечна недостатъчност като задух и умора. Изследователите предполагат, че съединенията, наречени флавоноиди, може да стоят зад тези полезни ефекти. Въпреки това глогът може да бъде вреден при някои случаи на сърдечна недостатъчност. Според едно проучване приемането му заедно с конвенционалните лечения носи потенциални рискове. 

При преждевременно стареене на кожата

Плодовете на глога могат да помогнат за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата, причинено от разграждането на колагена поради прекомерно излагане на слънце или ултравиолетова светлина. Проучване установява, че смес от екстракт от глог и женшен може да редуцира признаците на стареене чрез възпрепятстване образуването на бръчки и увеличаване влажността на кожата. Този ефект се дължи на съдържанието на антиоксиданти в плодовете на глога.

При храносмилателни проблеми

Хората са използвали плодове и екстракт от глог от векове за лечение на храносмилателни проблеми, особено при лошо храносмилане и болки в стомаха. Плодовете съдържат фибри, за които е доказано, че подпомагат храносмилането, като намаляват запека и действат като пребиотик.

При тревожност

Учените изследват глога като потенциална нова терапия за тревожни разстройства. Всички познаваме добавката с мента, глог и валериана срещу стрес, тревожност и безсъние. Приеман самостоятелно, глогът също има успокояващо действие. Пробвайте с чай от глог вечер преди лягане.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР