Противовъзпалителна диета

В резултат на такова хранене възпалителните процеси намаляват, а това се отразява благоприятно и на външния ни вид

eva.bg 04 September 2022

Възпалението е естествен процес, който помага на тялото да се излекува и да се защити от увреждане. Възпалението обаче е вредно, ако стане хронично, тъй като може да доведе до различни здравословни проблеми.

Какво причинява възпаление? Консумацията на големи количества захар и подсладители като фруктоза може да доведе до инсулинова резистентност, диабет и затлъстяване. Учените също така предполагат, че консумацията на много рафинирани въглехидрати, като бял хляб, може да допринесе за възпаление, инсулинова резистентност и затлъстяване. Доказано е, че консумацията на преработени и пакетирани храни, които съдържат трансмазнини, насърчава възпалението и уврежда ендотелните клетки, които покриват артериите.

Растителните масла, използвани в много преработени храни, са друг възможен виновник. Редовната им консумация може да доведе до дисбаланс между омега-6 и омега-3 мастни киселини, което според някои учени предизвиква възпаление. Прекомерният прием на алкохол и преработено месо също може да има възпалителен ефект върху тялото.

Неактивният начин на живот, който включва много седене, е основният несвързан с диетата фактор, провокиращ възпаление. Има много неща, които можем да направим, за да намалим възпалението и да подобрим цялостното си здраве и дори външен вид.

Ако искате да намалите възпалението, яжте по-малко възпалителни храни и повече противовъзпалителни храни. Базирайте диетата си върху богати на хранителни вещества храни, които съдържат антиоксиданти, и избягвайте преработени продукти. Антиоксидантите намаляват нивата и действието на свободните радикали. Тези реактивни молекули са естествена част от нашия метаболизъм, но могат да доведат до възпаление, когато не се държат под контрол. Освен това свободните радикали причиняват и стареене.

Вашата противовъзпалителна диета трябва да осигурява здравословен баланс на протеини, въглехидрати и мазнини при всяко хранене. Уверете се, че отговаряте и на нуждите на тялото си по отношение на витамини, минерали, фибри и вода.

Диета, която е считана за противовъзпалителна, е средиземноморската. Доказано е, че тя намалява възпалителните маркери като CRP и IL-6. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати също намалява възпалението, особено при хора, които страдат от затлъстяване или имат метаболитен синдром. В допълнение, вегетарианските диети също са свързани с намаляване на възпалението.

Възпалителни храни. Помислете за ограничаване или за пълно премахване на подсладени напитки и плодови сокове, рафинирани въглехидрати (бял хляб, бяла паста), сладкиши и десерти (бисквити, бонбони, торти, сладолед), преработено месо (колбаси, кренвирши), снаксове (крекери, чипс), някои масла (царевично, палмово, соево), трансмазнини (храни с частично хидрогенирани съставки), алкохол (прекомерната му консумация).

Противовъзпалителни храни. Включете в диетата си много зеленчуци (броколи, кейл, брюкселско зеле, зеле, карфиол и др.), плодове (грозде, бери плодове), плодове с високо съдържание на мазнини (авокадо), мазни риби (сьомга, сардини, херинга, скумрия), ядки (бадеми и др.), чушки (обикновени и люти), черен шоколад, подправки (куркума, сминдух, канела и др.), зелен чай, червено вино (до 140 мл на ден за жени и до 280 мл на ден за мъже).

В резултат на такова хранене възпалителните процеси намаляват, а това се отразява благоприятно и на външния ни вид (споменахме по-горе връзката между свободните радикали и стареенето). Намалява и умората, засилват се концентрацията и работоспособността. В дългосрочен план този тип диета предпазва от много заболявания, свързани със стареенето: от загуба на зрение до сърдечни проблеми и Алцхаймер.

1 КОМЕНТАР
1
Милена Т.
04 September 2022, 13:58

Захарта е бичът на нашето време. Не яжте захар! Особено ако сте болни от рак. Раковите клетки се хранят със захар и растат главоломно. Можете да забавите развитието на тумор и рак, ако напълно изключите захарта и това е доказано от многобройни изследвания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР