Грижим ли се достатъчно за сърцето си?

9 начина да подсилим здравето на сърцето

eva.bg 13 November 2023

Милиони хора по света страдат от сърдечносъдови заболявания. Погрешно смятани за мъжки проблем, тези състояния всъщност убиват два пъти повече жени в сравнение с рака на гърдата. Но с някои лесни промени в начина на живот можем да намалим риска.

Ограничете солта. Диета с високо съдържание на сол може да увеличи риска от високо кръвно налягане. Много хора приемат повече от препоръчителния максимум от 6 грама на ден, така че проверявайте етикетите на храните. Може да видите „натрий“, посочен на етикета, а не сол. За да го превърнете в сол, трябва да умножите количеството от етикета по 2,5.

Приемайте омега-3 мастни киселини. Проучвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване риска от сърдечна недостатъчност. Стремете се към поне две порции мазна риба на седмица или взимайте хранителна добавка.

Набавяйте си витамин D. Изследвания, проведени в Канада, установяват ясна връзка между повишената смъртност и дефицита на витамин D и симптомите при пациенти със сърдечна недостатъчност. Хората с високи нива на витамин D намаляват почти наполовина риска от сърдечни заболявания.

Консумирайте пълнозърнести храни. Високото съдържание на фибри в тях помага да поддържате сърцето и храносмилателната си система здрави, освен това фибирите осигуряват чувство за ситост. По този начин е по-малко вероятно да посягате към нездравословни опции по всяко време. Помислете за пълнозърнест хляб, ориз и паста.

Пийте сок от нар. Изследвания на Калифорнийския университет показват, че при пациенти със сърдечни проблеми се наблюдава значително подобрение в притока на кръв към сърцето само след три месеца ежедневен прием на сок от нар.

Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло повишава риска от сърдечни заболявания. Мастните клетки произвеждат химикала интерлевкин и хормона лептин в тялото. Те, от своя страна, увеличават лепкавостта на кръвта, което води до съсирване. 

Движете се. Стремете се към 30 минути упражнения пет дни в седмицата, за да поддържате сърцето си във форма и да намалите шансовете за развитие на сърдечносъдови заболявания. Опитайте се да включите физическа активност в работния си ден, особено ако денят ви преминава предимно пред компютъра. И планирайте някаква дейност за вечерите – например разходка, плуване. По-добре е от това да седите пред телевизора.

Наспете се. Изследвания са установили, че жените, които спят по-малко часове, са склонни да имат по-високи нива на циркулиращи химикали, които показват общо възпаление, свързано със сърдечно заболяване. Добрият нощен сън може да помогне за поддържане на сърцето и кръвообращението здрави.

Изключете се. Хората, които са под стрес, е по-малко вероятно да се хранят правилно, нямат възможност да бъдат физически активни и също може да пушат. Високите нива на стрес са свързани със сърдечносъдови заболявания като сърдечна недостатъчност, инсулт и високо кръвно налягане, така че е жизненоважно да намирате време да се изключвате, да релаксирате, да управлявате стреса. Може да е чрез дълга вана, четене на книга или каране на колело в парка, някакво любимо хоби. Различни методи работят при различните хора, така че открийте това, което ви помага – не само за сърцето ви, но и за цялостното ви здраве.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР