Да преборим стреса с Омега-3 и приятели

eva.bg 25 May 2022

Омега-3 мастни киселини облекчават симптомите на тревожност и подобряват настроението, като намаляват нивата на стресовите хормони кортизол и адреналин.

Омега-3 се съдържат в някои масла, по-специално от рапица и орехи, и в тлъстите риби като сьомга, сардина и херинга. Яжте по-често и спанак и тъмнозелени зеленчуци. Можете да си набавите ценните мастни киселини и под формата на хранителни добавки (рибено масло).

Витамин D може да подобри настроението, освен че помага на тялото да усвоява калция, контролира кръвната захар, повишава имунитета. Получаваме витамин D от слънцето, така че през есента и зимата нивата му намаляват и може да страдаме от дефицит. Ще помогнат разходките на открито, както и редовната консумация на сьомга, риба тон, скумрия, сардини, хайвер, прясно мляко, черен дроб, яйчен жълтък, добавка с витамин D3.

Ако сте неспокойни, в храната ви е добре да има повече магнезий, витамин В12 и цинк. Зърнените храни са богати на магнезий и триптофан – аминокиселина, която се превръща в серотонин в организма и повишава настроението. Овесените ядки са богати на фибри и така държат гликемията под контрол. Наблегнете и на храни, съдържащи витамин С.

Черният шоколад също помага за поддържането на ниски нива на кортизола. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР