7 хранителни комбинации, с които да влезем във форма

Защо да гладуваме, като можем да похапваме вкусно и да се чувстваме добре в кожата си?

eva.bg 22 July 2022

Тези комбинации от храни засищат, борят подуването и помагат за изгаряне на мазнини.

Експертите по хранене ги препоръчват, ако целта ни е загуба на тегло, без задължително да се подлагаме на строги диети.

Кисело мляко, малини, бадеми

Киселото мляко е източник на витамин D и калций, които могат да противодействат на кортизола – хормон на стреса, стимулиращ производството на мазнини. Прибавете малини, тъй като те са богати на антиоксиданти, освен това съдържат полифеноли. Според различни изследвания полифенолите могат да блокират образуването на мастни клетки. Поръсете и с няколко бадема. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, е установило, че при хора, които ядат по 30 грама бадеми на ден, се наблюдава намаляване на мазнините в областта на корема и краката.

Овесени ядки, боровинки, канела

Диета, богата на пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, може да помогне за отслабване, така че овесените ядки не са за пренебрегване. Големи количества неразтворими фибри подтискат глада. Към купата с овесени ядки прибавете шепа боровинки, които са богати на антиоксиданти и полифеноли и могат да помогнат за премахване на мазнините от корема. Поръсете с малко канела, контролираща инсулина. Така ще получите засищаща закуска, която ще стопи килограмите.

Пъпеш, диня, мента

Динята е един от най-добрите плодове за консумиране, ако целим загуба на мазнини, защото подобрява липидните профили. Съчетайте с пъпеш медена роса, който е естествен диуретик и може да помогне за загуба на малко водно тегло. Отгоре поръсете с листа прясна мента, за да подпомогнете храносмилането и да превърнете мазнините в енергия.

Яйца, спанак, масло от авокадо

Яйцата са добър избор заради съдържанието на протеин (около 6 грама на голямо яйце). И не само протеинът ще ви помогне да отслабнете, но и аминокиселината аргинин. Според проучване, публикувано в Journal of Dietary Supplements, редовен прием на аргинин за период от 12 седмици води до загуба на тегло и сантиметри от обиколката на талията. Яжте яйцата заедно с обилна порция спанак, който е богат на фибри и желязо за укрепване на мускулите. Овкусете с масло от авокадо, то е с лек вкус и богато на мононенаситени мазнини.

Пиле, кейл, ечемик

Бялото пилешко месо е друг чудесен източник на протеин, който ви помага не само да поддържате мускулите си, но и да се почувствате по-сити. Комбинирайте пилешки гърди със зеленолистен зеленчук, какъвто е кейлът. Изследвания показват, че хора, които ядат по-голямо количество нискокалорични зеленчуци, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-тънка талия. Добавете зърнена култура като ечемик за допълнителна порция фибри.

Сьомга, сладък картоф

Тъй като чистият протеин помага за изграждането на мускули и за изгарянето на мазнини, включването на здравословни протеини в диетата е от ключово значение за загубата на тегло. Дивата сьомга е една от най-добрите опции, защото е богата на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни и изгарящи мазнините свойства. Съчетайте с гарнитура от сладки картофи – бавни въглехидрати, които ви карат да се чувствате сити по-дълго. Те съдържат и антиоксидантите каротеноиди, които стабилизират кръвната захар и поддържат нормални нива на инсулина.

Паста, балсамов оцет

Според някои експерти по хранене оцетната киселина увеличава времето, за което организмът усвоява и абсорбира глюкозата от пастата. Това позволява да се контролира по-добре гладът. Две лъжици балсамов оцет, добавени към порция паста, стабилизират кръвната захар след хранене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР