Сачи, която рисува молитви

За Стела Христова-Сачи рисуването с къна се е превърнало в част от същността ù

Люба Вангелова 05 August 2022

Снимка: Анастасия Давидова, instagram@anastasidavydova и личен архив

От 12 години за Стела Христова-Сачи рисуването с къна се е превърнало в част от същността ù. Стела е основател на образователния проект „Ателие по индийска култура“. Води творчески ателиета по ведическа кухня, рисуване с къна, красота и женственост. Организатор на Ратха Ятра фестивала в България.

КОРЕНИТЕ НА РИТУАЛА

Стела, как ще обясниш какво е мехенди?

Рисуването с къна има много имена и лица. Мехенди е името му в Индия, но арабската и африканската култура също имат хилядолетна традиция с къната. Това е универсален женски ритуал за възобновяване на енергията, защита, лечение и обмен. На къната се приписват магични свойства. Вярва се, че е като благословия, като нарисувана молитва, която дава на носителя си сили да преминава през изпитанията в живота чрез мъдрост и приемане!

Как започна да се занимаваш?

Случайно! Преподавах индийска култура в НБУ и бях заложила темата за бодиарта в Древна Индия. Ей така, покрай студентите си се заплених и аз.

Помниш ли първата си рисунка?

Е, че как! Много смешна и нескопосана, но радостта беше голяма. Стъпка по стъпка се научих. А сега уча и хората около мен! Няма нищо по-вълнуващо от новото знание!

Как стига мехенди до нас?

В България ритуалът е наследен от турското население.

Можем ли да кажем, че днес това е тренд?

Днес на всеки континент има големи общества на хенна спецове. Много от тях са професионални художници, татуисти, визуални артисти, наследствени занаятчии, но има и просто любители. Организират се ежегодни конференции и обучения, където най-добрите мастъри обменят опит. Аз имам учители от Индия, Мароко, Чехия, Русия, Украйна, Англия, Китай, Унгария, Куба, САЩ и пр.

Трябва ли да си художник, за да рисуваш с къна?

Картините на художник имат професионална стойност по отношение на техника, композиция, рисунък. Но не това е важното в къната. Аз съм привърженик на старите школи, в които къната е преди всичко лечебен и защитен ритуал, който придружава жената във всеки важен, празничен или критичен момент. Къната е обмен между жени, ритуал за взаимопомощ и подкрепа. Къната е за всеки – и не, не трябва да си художник!

РЕЛАКС, ТРАНСФОРМАЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

От какво е приготвена къната? Има ли лечебни свойства сместа, която се използва?

Сместа за рисуване се приготвя от смляна и пресята на прах къна. Най-високото качество идва от щата Раджастхан в Индия. Приготвянето на пастата за рисуване се смята за магичен процес. Към праха се добавят етерични масла с високо съдържание на терпентини – като лавандула, евкалипт, чаено дърво, каджепут. Добавя се още захар за еластичност и вода. Етеричните масла допринасят за засилване на терапевтичните свойства на къната, особено лавандулата, която ни помага да се отпуснем в иначе напрегнатото ни ежедневие.

Някои споделят, че къната им помага да се справят с главоболието – има ли такова нещо?

Къната има огромен набор от лечебни приложения, едното от които е лечението на мигрена. Според аюрведа главоболието е резултат от повишаване на елемента огън в организма и недобра циркулация на елемента вода. Мястото, където тези два елемента се срещат най-директно, е в нашата кръв. Когато черният дроб не успява да филтрира и охлажда кръвта ни, тя се замърсява и сгъстява. Къната помага на тялото да се охлади през дланите. Определени части на растението се приемат под формата на течност за подобряване на функциите на черния дроб, за подмладяване и умствена енергия.

Какво прави за психиката ни рисуването с къна?

Ако говорим стриктно за медицинските свойства на билката, тя въздейства благоприятно на нервната система и хормоналния баланс. Активното етерично масло на къната – Лавсон, което обагря кожата, има успокояващи, антисептични, антимикотични свойства. Пречиства черния дроб и кръвта. Стимулира организма да синтезира хормона на щастието окситоцин. Къната се използва в аюрведа като естествен антидепресант и обезболяващо, при мигрени и напрегнатост. Хубавата новина е, че няма странични ефекти, а само безброй ползи.

А кое въздейства на психиката – растителните екстракти или самият процес?

Процесът на рисуване е много успокояващ и медитативен. Той върши половината работа на антистрес терапията. Еднакво увлекателно е, както да рисуваш, така и да наблюдаваш как се случва вълшебството. А ако рисуват и върху теб, удоволствието и релаксацията са абсолютни!

Много ли са хората, които го правят заради енергията и посланията, не заради визуалната част?

Когато започнах да рисувам преди 12 г., дамите идваха главно заради естетическата част, за къната като аксесоар върху кожата. С годините положих много усилия да образовам аудиторията си. Жените в България са много интуитивни и отворени. Все повече го правят за зареждане, като грижа за себе си, като ритуал за благоденствие, за да потърсят подкрепа и сила. И най-вече заради терапевтичния обмен, който се случва при срещите ни, включително и разговорите.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Роза
05 August 2022, 22:56

Не виждам защо трябва да се рисувам с къна? За успешно раждане има прекрасна чудотворна икона на Пресвета Богородица "Помощница при раждане" и тя върши чудеса! Аз бих отишла в църква да се помоля и бих си намерила копие на тази икона, която да е с мен по време на раждането.

ТВОЯТ КОМЕНТАР