Защо да ядем ягоди?

Защото са безкрайно вкусни и доказано полезни

eva.bg 15 May 2022

Много преди да дойдат сезонните череши, ягодите са вече тук. И няма как да не посегнем към тях първо с очи, после и с ръка, докато минаваме покрай щанда в магазина или отрупаната с плодове маса на пазара, откъдето се носи сладкото им ухание.

Обобщаваме накратко множеството полезни свойства на любимия ни пролетен плод.

В 100 г ягоди се съдържат 0,22 г мазнини, 0,64 г белтъчини, 7,63 г въглехидрати, 1,8 г фибри и 5,34 г захари. Ягодите са отличен източник на витамин C (56 мг в 100 г). Включването им в менюто ни може да ни помогне за набавянето на препоръчителното дневно количество витамин C (75 мг за жени и 90 мг за мъже). Богати са още на калий, калций, магнезий, желязо и витамини К и А.

Ягодите са нискокалорична храна (само 35 калории за 100 г), но както стана ясно, са с висока хранителна стойност. Съдържат 91% вода, което е и причината, след като сме похапнали доволно ягоди, да се чувстваме сити за по-дълго време. А през лятото, за добра хидратация, е от жизненоважно значение да приемаме точно такива плодове и зеленчуци.

Апетитният червен цвят на ягодите не е само естетически привлекателен – той също е свързан с някои от ползите им за здравето. Ягодите дължат цвета си на пигменти, наречени антоцианини. Тези богати на антиоксиданти химикали (полифеноли) помагат за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките и са основната причина за стареенето. С течение на времето свободните радикали могат да нанесат щети на различни системи в организма и да провокират заболяване.

Именно заради мощните си антиоксидантни свойства ягодите се влагат вече и в козметични продукти за грижа за кожата.

Според различни клинични проучвания ягодите помагат за предотвратяване на клетъчни възпаления. Също така могат да намалят риска от диабет тип 2, метаболитен синдром, сърдечни заболявания, неврологични проблеми и някои видове рак.

Ягодите са с нисък гликемичен индекс, независимо че са сладки. Полифенолите (елагова киселина и елагитанини), които се съдържат в тях, регулират кръвната захар и поддържат нормално кръвно налягане.

Предполага се, че защитният ефект на ягодите срещу някои видове рак се дължи на същите полифеноли. Те спират растежа на раковите клетки при проучвания върху животни. Необходими са повече изследвания върху хора, за да се установи правилният метод на действие и да се потвърдят ефектите.

В допълнение към вече споменатите ползи за здравето, някои клинични проучвания предполагат, че ягодите могат да помогнат при състояния, свързани със затлъстяването. Този плод е особено подходящ за включване в диета, защото е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, които ни дават дълготрайно усещане за ситост. Консумирането на повече нискокалорични храни може да създаде калориен дефицит, необходим за отслабването.

Препоръчително е ягодите да се съхраняват в хладилник, защото по този начин се запазват полезните им свойства (витамин C например е много чувствителен към топлина). Не отлагайте консумирането на ягодите, които сте купили, за повече от три дни. Измийте ги непосредствено преди да ги ядете, като за предпочитане е да използвате студена вода. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР