Какво направи времето с бандата на Потър?

„Времето е загадъчно нещо“, Албус Дъмбълдор

Адриана Попова 21 April 2022

Снимка: getty images/guliver

Две десетилетия след първия показ на „Хари Потър и философският камък“ по кината HBO пусна документалния трибют „Хари Потър 20-годишнината – Завръщане в „Хогуортс“. Какво се е случило през това време с Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт – герои на едно цяло поколение, което препрочиташе по десет пъти книгите на Дж. К. Роулинг – особено първите части, и все още понякога го прави? Дали появата на някого от тях пред публика сега предизвиква еуфория, както това се случваше при премиерите на всеки от филмите за малкия магьосник? Какво им причини времето?

След края на последния осми филм от поредицата „Хари Потър и даровете на смъртта 2“ повечето от участниците в нея губят връзка помежду си. Немалко вече не са и между живите, като започнем с великолепния Алън Рикман, изиграл учителя по отвари, двойствения Снейп, или Ричард Харис, влязъл първи в ролята на Дъмбълдор – директора на училището за магьосници „Хогуортс“. Явно, че умората, натрупана през десетте години снимки на поредицата, си е казала думата. Въпреки че Ема Уотсън, най-успялата от каста актриса, твърди, че продължават да са си много близки, някак не можем да й повярваме напълно. Ах, тази толкова правилна Ема… Присъствието й в трибютния филм като цяло оставя смесен привкус, впечатлението е, че се просълзява по сценарий, а не защото наистина чувства онова, което говори.

Според Крис Кълъмбъс, режисьора на първите два филма – „Хари Потър и философският камък“ и „Хари Потър и Стаята на тайните“, Ема Уотсън е гениално дете, често е най-умната от всички на снимачната площадка. Тя е идеалната Хърмаяни, която би била ужасна досада, ако не беше толкова смела в приключенията на светата потъровска троица заедно с очилатия Хари и рижия Рон Уизли. Като самосбъдващо се пророчество Уотсън е отличничка и в живота. Преуспява в образованието си по английска литература в престижния университет „Браун“ и става активистка за пълноправие на жените, включително посланик на добра воля по въпросите за женските права към ООН. Сигурно не е без значение фактът, че и двамата й родители са адвокати. Кариерата й на актриса се развива нелошо с роли в „Красавицата и Звяра“ и „Малки жени“, но в тях някак липсваше темпераментът на Хърмаяни. За ролята си на „мътнородната“ отличничка от „Хогуортс“  (мътнород означава, че е родена от обикновени хора – мъгъли, а не в магьосническо семейство) тя печели общо 60 милиона долара, чудесни отзиви от критиката и филмови награди.

Когато обявяват, че се търсят актьори за екранизацията на романите на Дж. К. Роулинг, Ема вече е запозната с приключенията на Хари, четени вечер на глас от баща й. На 9 по онова време, тя е толкова настървена да спечели кастинга, че родителите й са ужасени какво ще се случи, ако не я одобрят за ролята. Да стане актриса й е мечта от шестгодишна, записана е  да учи пеене, танци и актьорско майсторство към Оксфордската катедра по театрално изкуство. До влизането й в сагата за Хари Потър обаче не е имала филмови роли.

Личният й живот като вече пораснало момиче не попада често под прожекторите, имала е неколцина приятели, включително двама ръгбисти. Отскоро излиза със собственик на компания за създаване на виртуална реалност. Като че ли не обича връзките с колеги. В „Хари Потър 20-годишнината – Завръщане в „Хогуортс“ обаче признава, че докато трае снимачната сага, хлътва по… Том Фелтън, момчето, изиграло един от най-омразните противници на Потър и компания, Драко Малфой. „Никога не сме имали романтична връзка. Просто се обичахме“, казва сега Ема. В последните филми от сагата Хърмаяни вече е двойка с Рон (накрая се разбира, че ще станат и семейство). Ема признава, че един от най-конфузните моменти по време на снимките е, когато трябва да целуне Рупърт Гринт. „Струваше ми се нередно във всяко отношение, защото Дан и Рупърт бяха като братя за мен.“ Дубъл след дубъл не могат да заснемат сцената, защото „влюбените“ се смеят от неудобство. Накрая Ема взема инициативата, засилва се и се „нахвърля“ на Рон. Още помни как лицето му се удължава, все едно е във филм на ужасите.

Ема се интересува от мода и често попада на страниците на фешън изданията, през 2009 г. беше избрана за лице на Burberry. През същата година е вписана в Книгата на Гинес като най-високоплатена актриса на десетилетието. Съвсем наскоро 31-годишната Уот-сън си навлече критики от бившия посланик на Израел в ООН, след като публикува снимка в Инстаграм в знак на солидарност с палестинската кауза. Дани Данон коментира публикацията на Уотсън с думите: „10 точки от Грифиндор за това, че е антисемит“.
Ема Уотсън и Даниел Радклиф бяха от хората, които остракираха Дж. К. Роулинг, след като създателката на Хари Потър възропта в профила си в Туитър срещу изтриването на понятието за пол и за това жените, включително транссексуални мъже, да бъдат определяни като хора с менструация. (Не е вярно, че Роулинг е изключена от документалния филм, участва, но с кратки, несъответстващи на първостепенната й роля в света на Хари Потър включвания.) Също в Туитър Ема написа: „Иска ми се моите транссексуални последователи да знаят, че аз, както и много други хора по света ги виждам, уважавам и обичам такива, каквито са“. В предишни свои интервюта тя е заявявала и че смята еднополовите бракове за по-здрави, защото отношенията между партньорите са по-истински и чувствени.

Изборът на екранните Хърмаяни и Рон става сравнително лесно – въпреки че кастингът е обявен дори в националните медии и за ролите буквално се извиват опашки от хиляди деца. Според Крис Кълъмбъс, режисьора на първите два филма за Хари Потър, Ема Уотсън и Рупърт Гринт изглеждат така, сякаш са изскочили директно от книгата. С намирането на момчето, което да изиграе Хари, екипът обаче почти катастрофира. Дж. К. Роулинг, по чието настояване главните герои в сагата й трябва да се изиграят от деца от Обединеното кралство, си спомня: „Не можехме да открием Хари. Започвахме да изпадаме в паника“.

Даниел Радклиф има смесен произход. Баща му, литературен агент, идва от протестантска фамилия от Северна Ирландия, докато майката е еврейка, родена в Южна Африка, но с предци от Литва, Полша, Русия и Германия. Тя е кастинг агент, което може би обяснява ранната поява на Даниел във филмови продукции. През 2001 г. той играе сина на героите на Джефри Ръш и Джейми Лий Къртис в „Шивачът от Панама“. Къртис изиграва ключова роля за бъдещето на Дан, като предлага на майка му да го запише за кастинга за Хари Потър.

Крис Кълъмбъс има по-различна версия, настоявайки, че той е открил Радклиф за ролята. Една вечер гледа „Дейвид Копърфийлд“ по Би Би Си и вижда там Даниел. „Тогава сякаш ми просветна и си казах: Ето го Хари Потър.“ Каз-ва на кастинг режисьора да го поканят на прослушване. Семейство Радклиф обаче не желае детето им да участва, защото се притесняват, че това ще обърка целия му живот. Договорът за ролята е за седем филма, които ще се снимат в Ел Ей. Но после родителите скланят. Останалото е история.

Когато е на 8, Даниел се опитва да прочете първата книга на Дж. К. Роулинг, но не му харесва и не успява да я завърши. След като печели ролята обаче, му се налага. От филмите за Хари Потър получава 100 млн. долара и е обявен за втория най-богат тийнейджър в Обединеното кралство след другия Хари, принц Хари. Той така и не пораства много след края на Потър поредицата, в документалния филм дори се шегува с ръста си от 165 см.

Даниел Радклиф също като Ема Стоун остава в киното, по-важните му роли са в хоръра „Жената в черно“ и научната фантастика „Виктор Франкенщайн“, играе и в мюзикъли на Бродуей. Премиерата на последния филм с негово участие – „Изгубеният град“, е обявена за 25 март. В него Радклиф е ексцентричен милиардер, който отвлича героинята на Сандра Бълок и се налага героите на Чанинг Тейтъм и Брад Пит да я спасяват.

Рупърт Гринт също продължава да е актьор. През 2010 г. го видяхме в симпатичната комедия „Дива мишена“ с Емили Блънт, Бил Най и Мартин Фрийман. Филмът не пожъна успех като приходи, но играта на Рупърт е похвалена от критиците, които му предричат добро бъдеще. Поне в едно той обаче води на колегите си от каста. През 2020 година с актрисата Джорджия Грум стават родители на момиченце. Това му донася и рекорд в „Гинес“. Рупърт се присъединява към Инстаграм малко след раждането на дъщеря си, публикувайки нейна снимка. За 4 часа и 1 минута той набира милион последователи и така бие предишното постижение за най-малко време за достигане на милион абонати.

От самото начало, след като става ясно, че ще се снимат филми за Хари Потър, Гринт се цели в ролята на Рон Уизли, най-добрия приятел на Хари в „Хогуортс“ – защото има рижа коса, а и семейството му прилича малко на многолюдната фамилия Уизли.  Той има брат и три сестри. Кандидатства с видео, в което рапира на тема колко иска да получи ролята.

На 16-годишна възраст Гринт напуска училище, за да се съсредоточи върху актьорската си кариера. Признава, че не му е особено трудно да вземе решение: „Всъщност не харесвах училището много“. В документалния филм той се шегува: „Имах камъни в бъб-
реците, имам дете, минало е време. Усещам възрастта си“. Всъщност, когато влиза в „Хари Потър“, той е най-възрастният от тройната коалиция на Потър. На цели 11 години е.

И тримата са единодушни, че докато растат заедно с героите си, започват и мисловно да се идентифицират с тях. „Все едно прилагахме най-крайната форма на метода на Станиславски“, казва Ема Стоун. Рупърт признава, че е изгубил границата между себе си и героя от филма. „Датирам живота си по тези филми. Кога си взех шофьорския изпит? Когато снимах „Орденът на феникса“.“

В началото Дан, Ема и Рупърт не си дават сметка от кого са заобиколени на снимачната площадка. А истината е, че редом до тях е цветът на британското актьорско войнство. Рейф Файнс като Волдемор, Хелена Бонам Картър като вярната му последователка Белатрикс Лестрандж, Маги Смит като проф. Минерва Макгонагъл, Гари Олдман като Сириус Блек, Кенет Брана, Джули Уолтърс като мама Уизли, Тоби Джоунс като духчето Доби. Алън Рикман, разбира се, който, за съжаление, си отиде през 2016 г. от рак на панкреаса.

Във филма „Хари Потър 20-годишнината – Завръщане в „Хогуортс“ за нас поне има един пропуск – отсъствието на Станислав Яневски, който изигра ролята на българския шампион по куидич Виктор Крум. Близо 18 години след участието му в „Хари Потър“ в профила на Стан Яневски в IMDb не са отбелязани други филми, но пък се споменават широките му плещи, ръст от 178 см, изразителни мъжки черти, магнетични очи и приятен български акцент. По разбираеми причини не е включен фалшивият слух, който го свърза с Джулиана Гани.

В „Хари Потър“ има много забавни заклинания. Едно от любимите е „Анапнео“, което помага при задавяне на човек, като прочиства трахеята му. Би трябвало да е в арсенала на всички уши-нос-гърло лекари, разбира се. „Експекто Патронум“ призовава покровител, който защитава от диментори. Ако сте забравили, дименторите бяха онези ужасни създания, които изсмукваха надеждата, радостта, а накрая и душата на човек. Е, сагата на Дж. К. Роулинг вероятно ще продължава да подклажда детската надежда, че всеки би могъл да измагьоса приключения и приятели в живота си. Или поне да яхне метлата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР