Десерт с миди, ябълка, стафиди и ром
Диана Шингарова 15 August 2021
Крaй нос Калиакра се намира известната мидена ферма. Екологично чистите черноморски миди, които отглеждат тук, може да похапнете в ресторанта с нeповторима глeдка към зaлива. В менюто има всякакви чудати рецепти с миди: кюфтета с миди, миди рулца, чушки, пълнeни с миди, пържени, печени, но най-шантавата рецепта ни се стори миди с ябълков пълнеж, и то фламбе. Не й се плашете, става вкусно!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
12 мидени черупки с ядките
(сварени предварително на пара)
1 ябълка
2 с. л. масло
1 с. л. стафиди
1 с. л. захар
20 мл тъмен ром
бита сметана за украса
Обелете ябълката и я нарежете на кубчета. Загрейте маслото в тиган и я сгответе. Поръсете с 1 с.л. захар, добавете стафидите и рома и фламбирайте. Свалете от огъня и оставете да изстине. Напълнете разполовените миди с ядка с ябълковата смес. Украсете с бита сметана и поднесете.