Синдром на сухото око – фактори, симптоми, превенция

Целодневната работа на компютър е допълнителна предпоставка за поява и влошаване на състоянието.

eva.bg 16 March 2023

От синдром на сухото око страдат около една трета от хората над 40-годишна възраст. Състоянието се среща и при двата пола, но особено често при бременни жени и жени в постменопауза. Целодневната работа на компютър е допълнителна предпоставка за поява и влошаване на състоянието.

Какво е хронично сухо око?

Хроничното сухо око засяга т.нар. слъзен филм, част от очната повърхност. Отнася се до група нарушения, които обикновено причиняват симптоми на сухота и общ дискомфорт в очите. Може също да се усеща парене, чувство за пясък в очите или епизоди на замъглено зрение.

Слъзният филм се състои от три основни компонента – липиден, воден и муцинов слой. Най-външният слой (липиден) се образува от мейбомиевите жлези и основната му функция е да забавя изпаряването на сълзите, както и да подпомага равномерното им разпределение. Средният слой (воден) се образува от основните слъзни жлези (рефлексно сълзене), както и чрез допълнителните слъзни жлези на Krause и Wolfring (базисно сълзене). Този слой подхранва роговицата и конюнктивата, а също почиства окото и отмива чужди частици или дразнители. Вътрешният слой (муцинов) се образува от клетките на конюнктивата, както и от епитела на очната повърхност. Той помага за разпределението на водния слой по епитела на роговицата, за да се поддържа окото мокро, и улавя чужди патогени, за да не увреждат те очната повърхност.

С напредването на възрастта очите естествено произвеждат по-малко сълзи. Абстрахирайки се от възрастовия фактор, понякога липидният и муциновият слой са толкова нестабилни, че сълзите не могат да останат върху очната повърхност достатъчно дълго, за да я поддържат влажна. Резултатът е хронично сухо око, наричано още синдром на сухото око, сух кератоконюнктивит или само сухо око.

Фактори, които влияят

Хроничното сухо око засяга повече жени, отколкото мъже и често се причинява от хормонални промени, свързани със стареенето и менопаузата. Може да бъде причинено и от някои медикаменти като антихистамини, антидепресанти, диуретици, орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия, както и от някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус, розацея, саркоидоза, синдром на Сьорген или други медицински състояния като диабет, дефицит на витамин А, болест на Паркинсон.

Рискът от хронично сухо око е свързан и с ползването на контактни лещи (особено когато се носят твърде дълго или не според указанията), рефрактивни операции, продължителна работа на устройства (компютри, таблети и смартфони). Хроничното сухо око може да се влоши от редица други външни фактори, много от които са често срещани на работното място: отопление и климатизация, излагане на прах и алергени, шофиране, гореща, суха или ветровита среда, голяма надморска височина.

Симптоми, за които да следим

Ранните симптоми на хронично сухо око включват зачервяване, усещане за парене, чувство за пясък в очите, особено в среда с ниска влажност; усещане, че има някаква прашинка в окото; проблеми с носенето на контактни лещи; неприятно усещане, упорито и болезнено; сухота и прекомерно сълзене. При леките случаи тези симптоми могат да се появят и да изчезнат. Когато сухото око се влошава, симптомите стават по-устойчиви. При тежките случаи може също да се наблюдават чувствителност към светлина, силна болка в очите или промени в зрението.

Всеки, който изпитва тези симптоми или използва изкуствени сълзи под формата на капки редовно (три или повече пъти на ден) без облекчение, трябва да посети офталмолог за поставяне на диагноза. Тъй като няма лечение, специалистът ще ви насочи към управлението на симптомите, но е важно да разберете защо очите ви са сухи. Има много фактори, които допринасят за хронично сухо око, и някои от тях могат да бъдат отстранени.

Освен изкуствени сълзи под формата на капки понякога се прилагат и пунктални тапи. Те са с размер на сусамово семе, поставят се в някой от каналите във вътрешния ъгъл на клепача, където сълзите се оттичат в носа и в задната част на гърлото. Това помага за запазване на сълзите. Тези тапи могат да бъдат от силикон или колаген и са временна мярка. В случаи на тежка сухота в очите може да се обмислят постоянни тапи.

Превенция и ограничаване на риска

Няма начин да се предотврати хроничното сухо око, но можете да ограничите риска, като избягвате всичко, което причинява сухота – например сешоари, климатици (у дома, в колата, в офиса), вентилатори, стаи с ниска влажност, вятър. Поставянето на овлажнител в стаята и носенето на очила навън може да осигури известно облекчение на симптомите. Тютюневият дим трябва да се избягва.

Не забравяйте да мигате. Звучи смешно, но всъщност не е. Когато сме цял ден пред монитора или дисплея и сме съсредоточени в задачите си, понякога буквално забравяме да мигаме. За облекчаване на дигиталното напрежение следвайте схемата 20:20:20 – на всеки 20 минути правете 20-секундна почивка и наблюдавайте нещо, което е на разстояние 20 крачки от вас.

Не забравяйте да пиете вода. Важно е да поддържате не само очите си хидратирани, но и тялото си. Някои храни и напитки дехидратират тялото и очите. Шоколадът, кафето, някои чайове и газирани напитки съдържат кофеин, който лишава тялото от влага. За да поддържате добра хидратация, пийте много вода (шест до осем чаши дневно, ако е възможно).

Не забравяйте цялостното здраве на очите си. Придържането към добри навици за грижа за очите помага не само при хронична сухота в очите, но и за цялостното здраве на очите. Носете слънчеви очила с максимална ултравиолетова защита (блокиращи 99-100% от UVA и UVB). Яжте плодове и зеленчуци всеки ден. Носете подходящо оборудване за безопасност на очите, когато извършвате рискови за очите дейности на работното място и у дома или при опасни за очите спортове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР