Тарт с круши

Уместен както за отбелязване на специални поводи, така и за разтуха в по-сивите дни

06 October 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Декември е като дълъг, почти безкраен празник - шумен, вкусен, осветен и споделен. Днес ви предлагам рецепта за тарт, който е уместен както за отбелязване на специални поводи, така и за разтуха в по-сивите дни.

Основата е маслено тесто пълно с нежен, ароматен крем гарниран с круши, но какви - дъхави, жълти като светулки, като сияние от светлина разколебана от неволно кихнал ангел... Постижимо, красиво и вкусно вълшебство!

За тестото използвах 250 г брашно, 120 г захар, 125 г студено масло, нарязано на кубчета, сол, 1 яйце + 1 яйчен жълтък.

За пълнежа - 500 г рикота, 125 г захар, кора от 2 лимона, ванилия, карамфил, 2 яйца, няколко малки зрели круши.

Как го направих: В купа комбинирах брашно, захар и масло и разтрих с пръсти. Добавих сол, яйца и омесих, докато се получи гладка топка. Оставих в хладилник за около 1 час, след което разточих върху набрашнена повърхност и прехвърлих върху форма (22 см). Отрязах излишното тесто (направих го на бисквити) и надупчих с вилица цялата повърхност.

Пълнежа направих като комбинирах рикота, захар, лимонова кора, подправки и яйца. Пасирах, докато получих гладка смес. Изсипах върху тестото и загладих. Използвах зрели, меки круши, които само обелих и потопих в крема. Изпекох на 180 С за около 50 минути. Оставих да се охлади до стайна температура и прибрах в хладилника за една нощ. Сервирах с пудра захар.

Рецептата е приготвена и заснета специално за читателите на eva.bg от Мануела Панайотова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР