Как загубата на обоняние влияе на психичното здраве

Нови изследвания сочат, че липсата на обоняние увеличава риска от депресия. Миризмите са пряко свързани с паметта, а това е от особено важно значение...

eva.bg 24 January 2022

Снимка: instagram

Всички знаем какво е усещането определен аромат магически да ни пренесе в детството или в любим момент и място. Учените отдавна говорят за връзката между обонянието и паметта.

Ново изследване обаче хвърля светлина върху възможни проблеми с психичното здраве, когато изгубим обонянието си. Сега, когато преминаваме през глобална пандемия от коронавирус, чийто основен симптом е загубата на обоняние, това е интересна тема.

Учените от списание Progress of Neurobiology описаха какво се случва с тялото, когато определена миризма събужда спомени у нас. Те обясниха, че обонянието ни е пряко свързано с хипокампа (или амоновия рог)– онази част от мозъка, която обединява информацията, стигаща до него, в едно цяло.

Хипокампът е свързан с всичките ни сетива – допир, мирис, зрение, слух. Той има основна роля в запазването и функционирането на паметта ни, както и за формирането на емоции.

„В еволюцията си, хората претърпяват реорганизиране на мрежите с памет, но нашите изследвания показват, че именно обонянието не е претърпяло това пренасочване и е запазило своя директен достъп до хипокампа. Много хора не смятат загубата на обоняние за толкова драматична, но миризмите са основна част от паметта. А когато изгубим способността си да ги усещаме, това носи много отрицателни ефекти върху качеството ни на живот и в дългосрочен план това може да бъде тясно свързано с развиването на депресии“, обяснява асистентът по неврология Кристина Зелано.

И тъй като пандемията продължава, учените се надяват да открият начин да помогнат за лечението на загубата на обоняние. Защото заедно с това, един от основните странични ефекти на COVID-19 е и безсънието. Всички тези проблеми са свързани и няма как да не се отразят негативно върху нас.

„Пандемията даде повод да се фокусираме върху обонятелните изследвания по-тясно, виждайки колко важен аспект от живота ни е способността да усещаме миризми“, казва Зелано.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР