Джулиан Мур: Привилегия е да остаряваш

Актрисата навърши 61

eva.bg 05 December 2021

Снимка: getty images/guliver

„Привилегия е да остаряваш“, казва Джулиан Мур, когато за пореден път става въпрос за жените и тяхната възраст. На 3 декември актрисата навърши 61 години.

„Изглежда добре за възрастта си“, „остарява красиво“, „все още изглежда млада“ са все изрази, които много хора биха използвали и за самата Джулиан Мур. Тя обаче няма да бъде във възторг от това.

Остаряването според нея се третира изключително погрешно. Холивуд винаги е искал от жените да изглеждат по-млади, отколкото са в действителност, и това е една от болките на почти всяка актриса, преминала определена възраст. Очевидно не и за Джулиан, която определя подобни изрази като крайно сексистки, защото по дефиниция се използват изключително само за жени.

„Толкова много осъждане... Има ли некрасив или неправилен начин за остаряване? Не, разбира се. Никой няма избор относно остаряването, така че това не е положително или отрицателно нещо, то просто е. Част е от човешкото състояние. Защо тогава говорим за него, сякаш е нещо, върху което имаме контрол?“

Джулиан Мур се бори и срещу клишето, че жените стават „невидими“ с напредването на възрастта. „Невидими за кого?“, пита тя и настоява да спрем да възприемаме себе си като обект, за чиято стойност или съществуване трябва някой друг да се произнесе.

 Актрисата се бунтува, че в общество като днешното, когато жената остарява, стойността й се основава на това колко успешно може да скрие възрастта си или колко пари е в състояние да хвърли за това. Ботокс, филтри, по-сериозни интервенции... всичко, за да отговорим на очакванията и изискванията към нас, на невъзможните стандарти за красота.

Червенокосата актриса, носителка на „Оскар“, има 25-годишна щастлива връзка с режисьора Барт Фройндлих. На по-късен етап сключва брак с него. За двете си деца казва, че са нейната сбъдната мечта и реализирана цел в живота. И именно майчинството я е научило на един от най-големите уроци – търпение. Така че за Джулиан Мур определено има много по-важни неща от възрастта и това какво ще кажат хората за нея. Наравно със семейството това е личностното израстване, което никога не приключва.

„Как да продължим да предизвикваме себе си, да се интересуваме, да научаваме нови неща, да бъдем по-полезни за другите хора? Как да продължим да се развиваме? Как да се ориентираме в живота, за да имаме още по-дълбоки преживявания? Това би трябвало да са важните неща, свързани с остаряването.“

Джулиан Мур дори си спомня как актрисата Хелън Мирън й е помогнала да се справи с остаряването в индустрия, в която младостта определя кариерата.

„Остаряването е изискване на живота: или остаряваш, или умираш млад“, казала Хелън. Остаряването е подарък и привилегия, а бръчките разказват за живот, пълен с истории, преживявания и мъдрост. Джулиан Мур иска да помним, че пътуването – през живота и към себе си, е всъщност най-важното.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР