Джулиан Мур на 60: Може да имате всичко

Страхът ни от остаряването всъщност е страх от смъртта. Старостта е физическо проявление на разпадането, знак за наближаващия край. И това е нещото, което разстройва хората. По-интересно е защо не питат мъжете за старостта, за децата. Чувствам се малко дискриминирана, когато животът на жената се сведе до: „Разкажи ми за децата и какво мислиш за пластичната хирургия“

eva.bg 03 December 2020

Снимка: Instagram

Една от най-любимите ни и магнетични актриси Джулиан Мур днес става на 60 години и няма как да не отбележим това събитие, припомняйки ви някои от най-силните й изказвания за семейството, кариерата, съпруга, старостта, жените и дори луничките.

За нея възрастта никога не е била проблем и често се е дразнила на онези представителки на нежния пол, които придават прекалена важност на годините и външния вид. Особено остра е спрямо онези дами, които съзнателно крият възрастта си, не искат да говорят за нея и се правят, че годините им не са факт.

„По този начин сякаш заявяват, че възрастта им е толкова ужасна, че не желаят дори да я споменат. Подобен проблем не съществува при мъжете. Полудявам, когато видя как някои жени лъжат за годините, как нарочно отбягват темата или се опитват да са "по-деликатни“, когато става въпрос за възрастта. А всъщност не е толкова ужасно да си на 50+. Изобщо даже. Това е просто част от живота“, каза Джулиан Мур, която вече е на цели 60 и все още не вижда нищо ужасно в това.

„По-интересно е защо не питат мъжете за старостта, за децата. Чувствам се малко дискриминирана, когато животът на жената се сведе до: „Разкажи ми за децата и какво мислиш за пластичната хирургия“, допълва тя.

Джулиан Мур може да се похвали с прекрасно семейство и съпруг, който е до нея над две десетилетия. С режисьора Барт Фройндлих са женени от 17 години, но връзката им започва още от 1996, когато той я режисира във филма The Myth of Fingerprints. Двамата имат две пораснали деца.

„В любовта нещата не се случват от само себе си. Просто срещаш някого и това е то. Това се случва само в романтичните комедии. В реалния живот любовта изисква да се грижиш за нея, да инвестираш в нея, да й отделяш от времето си. Тя не е даденост. Когато открием човека за нас, ние трябва да даваме. Това е любов“, казва актрисата. Тя неведнъж е коментирала, че държи изключително много на семейството си и винаги подбира филми, които се снимат близо до дома й, за да е с децата и съпруга си.

„Някои хора смятат, че актрисите не са практични и домакини. Че летим във въздуха, че сме емоционално нараними. Вярвайте ми, не съм такава. Къщата ми винаги е много чиста и подредена. Всяка сутрин правя топла закуска на децата. Винаги слагам подложки за чашите и салфетки“, казва още тя.

И, да, очевидно тя може да има всичко – и успешна кариера, и прекрасно семейство, и дългогодишен брак. „Във всички филми представят успелите в професиите си жени като самотни. Те никога нямат семейства. Не мога да разбера защо продължаваме да подклаждаме мита, че не може хем да си успяла в професията си, хем да имаш семейство. Напротив, възможно е. Мразя целия този исторически период, когато непрекъснато се е повтаряло на жените, че не могат да имат всичко. Аз съм доказателство за обратното и искам да ви кажа: Да, може да имате всичко! Не е лесно и не мисля, че има човек със семейство и работа, който да твърди, че е лесно. Но си струва.

Най-ценното нещо на света е да имаш тези две неща, защото всеки се нуждае от любов и от работа. Това твърди и Фройд. Не е необходимо да е работа на заплата, а да си открил призванието си, да вършиш нещо, за което ти пука, което приемаш лично. И в същото време да имаш някого, когото обичаш – мъж, дете, домашен любимец... няма значение. Затова не слушайте, когато ви се обяснява, че трябва да пожертвате едно от двете“, каза Джулиан Мур.

Мур казва, че докато растяла била много комплексирана от луничките си, защото непрекъснато й се подигравали за тях. Но с възрастта се научила да ги цени.

Дори усеща специална връзка с останалите червенокоси жени. „Всеки път, когато на улицата видя червенокоса жена, й казвам здравей. Сякаш има някаква задруга на червенокосите – лесно се забелязваме една друга“, каза Мур.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР