Един Бонд си отиде

На 90, на Бахамите и в съня си е починал шотландският актьор Шон Конъри

31 October 2020

На 90, на Бахамите и в съня си е починал шотландският актьор Шон Конъри. Игралият седем пъти Джеймс Бонд, с един Оскар (за второстепенна роля в "Недосегаемите"), два награди БАФТА, три Златни глобуса, носителят на титлата сър е работил с режисьори като Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано.

Роден в Единбург, син на шофьор на кранове и домакиня, Конъри работи от 8-годишен. На 17 служи в морския флот. След службата си се запалва по културизма и през 1953 г. се класира на трето място в конкурса Мистър Свят. Използва пътуването си за конкурса до Лондон и се явява за прослушване за театрален спектакъл. Взимат го в масовката. Оттам започва кариерата му в театъра и в малки телевизионни продукции. Продуцентите на "Агент 007" го избират на кастинг с 600 кандидати. Сред най-впечатляващите му роли в киното са в "Недосегаемите", "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", "Ловът на Червения октомври". Конъри отказва ролята на магьосника Гандалф във "Властелина на пръстените" с мотива, че "не разбира сценария". По същата причина не приема и ролята на "Архитекта" в трилогията "Матрицата".

През 1989 г. е обявен за "най-сексапилния мъж" от сп. People", през 1999 г. - за "най-сексапилния мъж на века". През 2004 г. The Sunday Herald го нарича "най-великия жив шотландец".

В интервю от 2005 г. Конъри заявява, че вероятно няма да прави повече филми, защото "му е писнало от идиотите, които работят в Холивуд сега". Прекара голяма част от живота си като жител на Бахамите и подкрепя Шотландската национална партия и исканията за независимост на Шотландия.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР