Алис Батенберг - принцесата в монашеско расо

Невена Дякова 06 June 2020

Снимка: getty images/guliver

„През 1953 г. на коронацията на Елизабет II принцеса Алис бе облечена от главата до петите в дълга сива рокля, пелерина в същия цвят и типична монашеска забрадка. Между бляскавите бижута, кадифето, тиарите и елегантните военни униформи на присъстващите на церемонията тя излъчваше неописума семплост. Настанена редом да членовете на кралското семейство, Алис бе едновременно част от тях, но и сякаш леко дистанцирана“, пише в книгата си Alice: Princess Andrew of Greece кралският биограф Хюго Викър.

Той оставя още едно ключово описание за тази не особено позната историческа личност: „Алис притежава може би най-ценното и благородно качество за една принцеса  –  да помага на хората в трудни времена“. Да бъде филантроп е не просто нейно призвание, а съдба, от която не иска да избяга в нито един момент от продължилия 84 години неин житейски път.

Интересът към майката на принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на най-дълго управлявалия британски монарх, се усили в края на 2019-а, малко след като Netflix лансира третия сезон на хитовия сериал The Crown (Короната, от англ., бел.ред.). Пресъздаден от актрисата Джейн Лапотър (в епизод 4), образът на принцеса Алис Батенберг показва една доста смирена и отдадена на благотворителните си стремления жена, с тежка съдба, но в същото време с неизчерпаема вяра и сърдечност в отношенията си към околните... И винаги с цигара в ръка.

Често лавиращ между фактите и художествената измислица, The Crown невинаги остава докрай верен на историческите събития (сцената, в която гръцката полиция проверява самоличността на монахинята, опитала се да продаде брошка от син сапфир на местен лихвар, за да спаси манастира си, е само едно от разминаванията). Именно това накара мнозина да се запитат дали принцеса Алис е била жената, която милиони видяха в 60-минутния отрязък от високорейтинговата кралска приказка.

Уиндзор от А до Я

Считана за „странна птица“ през по-голямата част от живота си, днес Алис Батенберг е помнена като един от най-ярките и достойни членове на кралското семейство. „Историята й ни кара да се гордеем“, казва преди 2 г. правнукът на Алис – принц Уилям, когато посещава гроба й в Йерусалим.

Всъщност принцеса Алис първоначално е погребана в замъка Уиндзор, където е родена на 25 февруари 1885 г. в присъствието на прабаба си кралица Виктория. Най-голямото дете на принц Лудвиг Александър фон Батенберг (брат на българския владетел Александър I Батенберг) и принцеса Виктория Хесен Дармщатдска, Алис, чието пълно рождено име е Виктория Алис Елизабет Юлия Мари Батенберг, има шестима кръстници – трима от живите й баби и дядовци, прабаба си кралица Виктория, както и лелите: великата княгиня Елисавета Фьодоровна и принцеса Мария Каролина фон Батенберг.

Твърди се, че Алис е глуха по рождение и с течение на времето успява да се научи да чете по устните (на английски и немски) насърчавана от майка си, която първа забелязва проблема на малката си дъщеря в опита да произнася отделни думи. Като повечето деца със синя кръв Алис получава частно образование, изучава френски като чужд език, а по-късно, когато се сгодява, овладява до тънкост и гръцкия...

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР