Всичкото ми вдъхновение и възторг през изминалата седмица изчерпа един неочакван подарък – плаване на яхта в залива на Бодрум. Той се превърна в изненада и прекрасна възможност да поема още малко от дъха на лятото, което затвори вратата зад гърба си у нас.
Бодрум винаги съм го свързвала с масовост – много заливи, много хотелски комплекси, много почиващи. Затова оцених високо поканата да прекарам едно денонощие в относителна изолация от тарапаната на яхта в залива – проба за туристически пакет, който туроператорът Emerald Travel ще предлага през следващия сезон.
На летище Милас представител на фирмата ни посреща с букет цветя за всяка от дамите в групата. И така – с все букетите, ни натоварват в малък бус, който ще ни откара до яхтата, докато багажът ни се отправя към хотела. За едно денонощие колко ни трябва – тоалетни принадлежности, бански, нещо за преобличане, носим си ги в ръчен багаж.
Яхтата ни чака на пристанището в Бодрум, някогашният Халикарнас, където е роден бащата на историята Херодот (за майката никой нищо не казва).
Вдигаме котва и бавно навлизаме в залива, насочваме се към близкия гръцки остров Кос, чийто двугърбав силует се очертава ясно на хоризонта. Докато снимаме вляво крепостта и манастира „Св. Петър“, домакините в лицето на екипажа и на председателя на местната асоциация на туроператорите Юксел Аслан вече са сервирали следобедна закуска на масата на задната палуба.
Та с чаша добре изстудено шампанско започва животът ни на яхтата, където още с качването сме складирали обувките си в един плетен сандък – по идеално излъсканата дървена палуба стъпваме с кеф боси. Средата на октомври е, но разполагаме с брилянтно слънце и лазурно море, чиято температура по крайбрежието е 24 градуса. Яхтата се плъзга по кротката му повърхност и спира в един закътан залив, където ще пренощуваме. Малко ме притеснява това, че чувам как работи двигателят в разкошната си каюта номер едно в задната й част, но когато наистина идва време за сън, моторът се изключва и единственото, което чувам през открехнатия люк, е лекото подплискване на водата.
Яхтата с дължина около 40 метра е строена тук, в Бодрум, Юксел бей ни показва корабостроителницата при отплаването от пристана. Разполага с обширен салон и шест двойни кабини със самостоятелни санитарни възли. Обзаведени са по всички стандарти за елегантност и удобство на петзвезден хотел – двойни легла, гардероби, шкафчета, плазма, постлани са с мек мокет. Докато тарашувам за второ одеяло, намирам в гардероба меки чехлички, както и средство срещу комари. От допълнителна завивка така и нямах нужда – макар и на отворен прозорец, пардон люк, спах като бебе само с едно меко памучно одеяло, омаяна от мириса на бор, долитащ от брега, покрит с ниска иглолистна растителност.
На сутринта всичко по палубите е влажно – налага се да изчакаме слънцето да изсуши плюша на диваните и възглавниците, върху които се разполагаме като миндер кокони след закуската, изчаквайки яхтата да стигне специалния залив, където ще можем да плуваме. Трябва да изчакаме и да олекнат стомасите ни, почерпени щедро не само с плодове и кафе, а и с препечени филийки с масълце, палачинки и не помня още с какво. Да се чуди човек как в сравнително семплата кухня на една яхта готвачите се справят великолепно – вечерята ни първия ден беше петстепенно гурме меню, базирано върху морската храна и гарнирано с оригинална турска музика по избор на любезния ни домакин Юксел бей. По настояване на един от нас слушахме и Dolаpdere Big Gang – после се втурнахме да търсим някой от четирите им издадени досега диска.
Някъде към обед идва ред за плуване. Яхтата е закотвена в един скалист залив, казват ни, че е дълбоко към 50 метра, въпреки че измамливо се виждат камъните и рибките под огледалната морска повърхност. Разпердашвам я с бурни движения, докато се отпусна и усетя, че всъщност водата е наистина ласкава към кожата ми. Несравнимо е да плуваш далеч от населените брегове, където може и да е по-топло, но в никакъв случай не е по-чисто. Да знаеш, че не можеш да спуснеш нозете си и да опреш дъното, без да си напълнил дробовете си с всичкия възможен въздух за едно по-дълбоко гмуркане. То не е и възможно да потънеш лесно в Егейско море, солеността му е по-висока от тази в Черно. Направо не ми се излиза, обаче от яхтата дават знак, че скоро ще се сервира обядът. От който не мога да отсъствам не само от любезност, а и от любопитство и пуста лакомия.
Размечтавам се за приятелска компания, с която догодина да наемем яхта за същото удоволствие, което изпитвам сега. След края на активния туристически сезон обаче – далеч от суетата, насред едно дружелюбно море, ухажвани от перфектни домакини на борда.