Неаполитански зимен сладкиш

Един десерт с интересна история, който е деликатно изкушение и истинска наслада

Мануела Панайотова 20 January 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Migliaccio Napoletano е десерт с интересна история, който е извървял дълъг път, претърпял е значителни промени и днес е познат като нежна и изключително ароматна версия на своя прародител.

Според древните рецепти първоначално се е приготвял от просо (miglio) и свинска кръв,която е считана за силна и питателна храна, отлична за селския живот. Католическата традиция е причина тази съставка да бъде премахната, защото е смeтната за твърде езическа, а буржоазните нрави налагат използването на грис от твърда пшеница вместо просо.

Днес сладкишът се приготвя от грис, мляко, яйца, рикота, ванилия, кори от лимони и портокали - съставки, които го превръщат в деликатно изкушение и истинска наслада по всяко време.

Използвах 180 г грис (semola),500 г мляко, 300 г вода, 250 г захар, 250 г рикота, 3 яйца, 50 г масло, 2 портокала, 2 лимона, ванилия, пудра захар.

Как го направих: В широк съд смесих мляко, вода, 50 г от захарта, масло, малко ванилия и обелените кори от 1 лимон и 1 портокал. Загрях на умерен огън като разбърквах с дървена лъжица, докато захарта и маслото се разтопят. Добавих грис, намалих топлината и разбърках за няколко секунди, докато сместа стана гъста. Отстраних корите, покрих с фолио и оставих да изстине (добре е да студена, за да не мирише на яйца).

Разбих яйцата с останалата захар, добавих ванилия, настъргана кора от портокал и лимон. Когато сместа стана обемна добавих рикота и размесих добре. Смесих яйчената смес с гриса и разбърках, докато се получи гладко тесто. Изсипах в 22 см кръгла тава, намазана с масло и посипана с брашно. Изпекох на 180 С за около 50 минути. Оставих да се охлади за 1 час, освободих от формата, поръсих с пудра захар и поднесох.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР