Брауни със закваска

Мануела Панайотова 29 September 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Ако сте изкушени от приготвянето на хляб с квас, тази рецепта ще ви хареса. А дори и да не сте - може пък да ви заинтригува...

Квасът е набухвател - смес от вода и брашно, ферментирала благодарение на естествени бактерии, които се развиват с времето. Но преди да достигнезрялост“ тази смес се нарича стартер. Има много литература по въпроса, затова няма да се впускам в детайли относно процеса, само ще кажа, че при всяко хранене част от стартера се изхвърля, а днешното ми предложение е начин да се вложи в един фантастичен сладкиш, който добива нов прочит и е нива над класиката, повярвайте!

Използвах 150 г тъмен шоколад, 50 г краве масло, 60 г растително масло, 3 яйца, 1/2 ч. лъжичка сол, 200 г захар, 50 г какао на прах, 2 с. лъжици вода (портокалов сок или ром), ванилия, 120 г стартер*.

Как го направих: Разтопих шоколад и масло на водна баня. Разбих яйцата със захар и сол, докато захарта се разтвори и сместа стана обемна и пухкава. Добавих портокалов сок и ванилия и смесих добре. Смесих стартер, какао и разтопен шоколад, размесих ги и добавих към яйчената смес. Изсипах в правоъгълна тава (20х20) застлана с хартия и изпекох на 180 С за около 35 минути. Изчаках да изстине, поръсих със сол и какао, и поднесох.

* Стартерът е със 100% хидратация - равни количества брашно (бяло и ръжено или бяло и пълнозърнесто), вода и стартер. Използвах закваска, която съм събирала и съхранявала в хладилник в период от една седмица.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР