Толерантност, твоето име е жена

27 August 2018

Толерантност. Дума, трудна за произнасяне, трудна за разбиране и трудна за прилагане. Дума, която се среща много често във всякакви текстове, изявления и постове. Но която днес, в нашето общество, много липсва.

Това си мислех, когато четях коментарите под поста на моята колежка и приятелка Ваня Шекерова, предизвикал буря, не, ураган във фейсбук. По-малко подкрепящи и повече критични, гневни, дори откровено агресивни.

Не харесах поста й. Разбирам и споделям донякъде (да, донякъде) позицията и гнева й срещу опошляването на най-красивия период в живота на една жена - бременността и майчинството. Но не харесах начина, по който го е написала и й го казах. Питах се защо Ваня, един от най-толерантните хора, които познавам, е изменила на своя начин на писане и е изпуснала мярката в изразите и сравненията. Да, това е всъщност проблемът на нейния пост – изпуснала е мярката, наречена толерантност, която тя притежава и винаги е притежавала. Защото толерантността не е просто израз, пост, позиция, а мярката, с която съдим хората винаги и по всяко време. Дори когато го правим наум. И си отговарях, че на всеки един от нас понякога не му достига толерантност, за да преглътне агресията на околния свят, пошлостта, липсата на вкус. Но това е проблем личен и всеки го разрешава сам. Нейната позиция не е моята позиция, не е позицията на EVA.

В нашето малко общество, наречено списание EVA, постът на Ваня също предизвика спорове. Заболя ни от нападките, от злобните коментари, от острата критика срещу списанието. Напразно Ваня обясни в коментарите, че това е нейна лична позиция и не ангажира списанието. Когато гневът във фейсбук набере скорост, снежната топка се превръща в емоционална лавина. Затова е добре да поставим нещата на мястото им. Да кажем, че блоговете в eva.bg са лични позиции, а не „статии в списанието”, както пише в коментарите. Да кажем, че на страниците на списанието винаги сме се стремили да разказваме красиви и вдъхновяващи истории. Не да осъждаме, ни най-малко.

Ще се опитаме да извадим своите поуки от този случай. И ще се опитаме, преди да пишем пост във фейсбук или пък да коментираме, да си повторим три пъти на ум: толерантност, толерантност, толерантност. Ценност, която EVA винаги е споделяла на първо място, заедно с уважението към своите читатели, към майките, към всички жени, към всички мъже.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
6
Олга Божинова
03 September 2018, 16:27

Госпожо Попова, в днешно време толерантността е другото име на посредствената страхливост и смотльовщина, не на жената!Мнението на Ваня Шекерова може да засегне само издивялата, безкултурна еснафИя. Майчинството наистина е тайнство, новият живот е тайнство. Моля кичозните булки да не храчат, мнението на Шекерова описва тях, а не бременната жена по принцип.

5
Жулиет
29 August 2018, 15:31

Определено не може да изчистите зацапаното така лесно. Просто го приемете като знак, че е време да поразчистите редиците. Имате страхотни интервюта... и нужда от свежа кръв. Блогове има навсякъде - да си пише там или в мрежите. Ева бе страхотно до...преди няколко години. Няма стимул, всичко се повтаря - съобщително-телеграфна агенция. Доста лъскаво - снимки в самото списание, рекламки и мъничко текст. Отпускарски сезон - изтървахте просто една статия тип - какво да правя днес - кого да нахокам.

4
Velvet kiss
28 August 2018, 13:03

:)

3
Капка
28 August 2018, 11:09

До #2:

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР