От любовта към макароните до любовта към Макрон

Излиза сензационната биография на Брижит Макрон, която не е просто по-възрастната жена, която се влюби в свой ученик, а той взе, че стана президент на Франция. Съпругата на френския президент е наследница на прочута и богата фамилия, произвеждаща... макарони.

eva.bg 27 June 2018

Снимка: getty images/guliver

Брижит Макрон не е просто Барби в менопауза, дошла отникъде, а е наследница на Трюно, прочута фамилия производители на макарони – подобните на целувки сладкиши. Затова когато Брижит и Еманюел стават гаджета, най-големият й брат - наследникът на фабриката Трюно, притеснен от обществения скандал, й казва: "Трюно трябва да си останат известни с макарон, а не с Макрон!"

Като се позовава на над петдесет проведени лично от нея или цитирани интервюта, авторката на биографията, френската журналистка Маел Брюн, представя една ярка личност, чиято публична поява във Франция винаги е повод за ентусиазирани викове: „Брижиит“! Тя е сърдечна, тя обича роклите на „Луи Вюитон“, тя е разкъсвана от медиите, които я наричат „сив кардинал“ на президента, но каква още е Брижит Макрон – ще научим в първата биографична книга за нея, написана като увлекателен роман.

 

Откъс от книгата „Брижит Макрон – интимно“ от Маел Брюн, превод Марта Иванова, ИК „Милениум“

Из глава 1 „Полъхът на свободата“

В град Амиен всички познават първата дама, гордеят се с нея, наричат я „малката Троньо“ – по бащиното ѝ име. „Тя е истинска звезда тук!“, клатят глави пикардците, които иначе са пословични с мълчаливостта си, но след споменаването на Брижит Макрон изведнъж стават разговорливи и оживени. „Давате ли си сметка колко много постигна тя!“, коментира продавачът в магазина за цигари на ул. „Готие дьо Рюмили“. По-нагоре, в сърцето на богаташкия квартал „Анривил“, се намира къщата на семейство Макрон. Там, където е израснал президентът и където все още живее баща му. Но вместо за него мнозинството предпочитат да говорят за Брижит. Не я наричат госпожа Макрон, нито дори госпожа Озиер, по фамилията на първия ѝ съпруг, а само с гальовното „малката Троньо“. Заради семейния бизнес наследницата на Троньо е по-известна в областта, отколкото е министърът, за когото се е омъжила.

В действителност шоколадовата фабрика „Троньо“ е цяла институция – с шест магазина в региона между Амиен, Лил, Сен-Кентен и Арас, с петдесет и петима работници и няколко милиона евро годишен оборот (3.8 милиона през 2015 г., а за 2016-а се споменават дори шест милиона). Семейната история е разказана с едно изречение, изписано на фасадата на фабриката: „Жан Троньо, вече пет поколения“. Предприятието е на ул. „Деламбр“ 1, съвсем близо до кметството, ръководи се от племенника на първата дама – Жан-Александър.

Специалистът по родословията Жан-Луи Бокарно изследва семейната история и обобщава следното: „Родът Троньо произлиза от селце на име Во. Членовете на този род в началото са били относително заможни и влиятелни, тъй като са определяни като състоятелни фермери. През XVIII в., при управлението на крал Луи XV, социалният им статут запада, те търпят загуби и в следващите няколко поколения Троньо са общи работници, които обработват земята срещу дневна надница и водят труден живот. През 1834 г., само за петнайсет дни, са вписани смъртните актове на Андре Троньо, на съпругата му и на деветнайсетгодишния им син. Оставят сирак момиче на десет години, което впоследствие става предачка. Завършва живота си като готвачка в Абвил, след като през 1852 г. ражда незаконен син. Именно това момче е прадядото на Брижит Макрон – Жан-Батист Троньо, основател на семейната сладкарница през 1872 г.“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР