Велизар Бинев: Аз съм господар на бягствата

Макар да е български актьор, той играе предимно в чужди продукции. В актива си има около 80 роли в американски и британски ленти.

Лилия Илиева 24 July 2016

Снимка: личен архив

Познаваме Велизар Бинев от сериалите „Четвърта власт“ и „Връзки“ и от филма „Мисия Лондон“. Макар да е български актьор, той играе предимно в чужди продукции. В актива си има около 80 роли в американски и британски ленти. Говори брилянтен английски. Владее го дори с акценти. Партнирал си е на екран с Бен Кингсли, Харви Кайтел, Антонио Бандерас, Мел Гибсън, Кейт Бекинсейл, Майкъл Кейн, Стивън Болдуин, Жулиет Бинош, Гейбриъл Бърн и други холивудски звезди. Ще ви направи впечатление, особено в личен контакт, колко прилича на Доналд Съдърланд. А фамилията му ви звучи познато, защото е син на големите български актьори Николай Бинев и Домна Ганева.

Домът на Велизар прилича на театрален декор или покрита с драперии хартиена къща за чаена церемония. Там попадаш в паралелна реалност, където времето тече бавно, с удоволствие и на талази. Следобедът се разлива безкраен. Потъва в цветовете на коктейлите, в разказите, в мекотата на уютния тембър на Бинев. Велизар е алхимик. Той е открил формулата на най-вкусните напитки, на най-уханната и неустоима храна. Ястията му са като разходка из ориенталски пазари, като заря за сетивата в таен гурме ресторант за отбрани, като разказ на Шехеразада, който не искаш да свършва. Те са толкова пищни, че за да се справиш с всички усещания, които предизвикват, можеш да ги ядеш единствено много, много бавно.

За срещата ни е приготвил чуден ориз със стафиди, моркови, арпаджик и 12 вида подправки. Сервира го като гарнитура на козе сирене, запържено в масло и зехтин и оваляно в ситно настърган хрян. За акомпанимент налива в чашата ми италианско пино гриджо Alois Lageder.

Всичко започва от божествената храна... „Този ориз е грузински специалитет – разказва Бинев. – Възстанових рецептата по спомени от детството ми и я подобрих. Готвеше го майката на майка ми, баба Мика. Тя нямаше нищо грузинско. Беше от Бургас. Всъщност нейната майка Доминика, на която е кръстена моята майка Домна, била гъркиня, макар да казвала: „Аз съм циста българка.“ Та ястията на баба Мика са първите, които си спомням. Тя живееше с нас. След нея и майка ми винаги е готвела прекрасно. Но се разболя, милата, и се наложи баща ми да слезе от пиедестала на своите фантастични манджи, с които блясваше веднъж на 100 години и обираше всички овации. Започна да готви по-често и много ми се караше, защото обичах, каквото и да ям на обяд, да е с кисело мляко. Вземах едно бурканче кисело мляко, правех му дупка отгоре и го пиех паралелно. Баща ми се ядосваше: „Ти с това кисело мляко изравняваш вкуса на всичко. Губи значение какво съм сготвил.“ А готвеше прекрасно и той. Една от любимите ми негови рецепти е свински врат с лук и топено сирене. Между другото, направих го преди месец и стана божествено.“

Хапвам само аз. Сега седи срещу мен и докато ми разказва, пие чуден коктейл. Майстор е на коктейлите. Владее стотици, измислил е поне още толкова.

„Любовта ми към коктейлите – обяснява – е много отпреди готвенето. За първи път опитах алкохол в пети клас. И като типичен пубертет една вечер изпих литър и 750 г концентрат. Спомням си как, докато си говоря с приятел, в един момент видях как краката ми сочат тавана. Бях се отровил. Да не влизам в детайли. Дълго след това организмът ми отказваше да приеме дори капка алкохол, а ми се пиеше нещо. И така открих коктейлите. И е сладко, и е вкусно. Правех си ги много разредени и по този начин пак можех да пия, когато поискам. Не понасям да съм пиян. Дори приятелите ми от 25 години се възмущават, че нито веднъж не са ме виждали пиян. За мен е абсурд да изгубя контрол. Приятно ми е да съм леко пийнал, но нищо повече! Идеята е да ти е готино, да ти е вкусно. Аз съм достатъчно луд и никога не съм имал нужда от помощни средства, които да ми правят купона.
В началото, като започнах да се занимавам с коктейли, изчетох много книги въпреки дислексията ми. В един момент знаех рецептите на над 600 коктейла. И като отида в бар, си поръчвам собствени коктейли, които ги няма в менюто, с което доста усложнявам живота на барманите, но минута преди да ми се разсърдят тотално им давам да опитат коктейла и в този момент започват да ме питат какво точно сложихме вътре.“

Дислексия ли спомена? – питам. – Ти си актьор, играл си в толкова филми и осем години в Сатиричния театър. Как учиш ролите си, ако имаш дислексия?

Имам много тежка дислексия. Моят психоаналитик я откри преди 3-4 години. Мозъкът ми разбърква не само буквите в думите, а и думите в изречението. Мама и татко никога не го разбраха. Мислеха, че ме мързи, че си търся оправдание да не ходя на училище, да не уча, и ме наказваха с четене. Ама аз бях голям хаймана. Ежедневно ме прибираха с полиция – я от покрива на Руската църква, я от другаде. В XI клас имах 750 извинени и трийсет и няколко неизвинени. Едва завърших училище и ВИТИЗ. От баща ми взех маниера да си уча текстовете, като предварително си ги разчитам, записвам си ги на диктофон, компютър, каквото и да е. След това ги слушам.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР