Гордеева и Гринков - пламъче в сърцето на леда

„Как хубаво ухае тениската ти.“ „Да, чиста е.“ Това са последните думи, които двамата си разменят на леда и в живота

Таня Борисова 12 May 2016

Изпълнение на Сергей и Катя в Сиатъл, 1990 г.

Снимка: getty images/guliver

Москва, 1982 г., 6 сутринта. 11-годишната Катя бърза към залата на ЦСКА, за да се запознае с бъдещия си партньор. Сергей Гринков е с 4 г. по-голям, има талант, но недостатъчен за индивидуален състезател, и е пренасочен към спортните двойки. Ръцете му са слаби, затова слагат в тях миньончето Екатерина Гордеева, което никога не пораства повече от 157 см.

Така започва вълшебната приказка на един от най-знаменитите дуети във фигурното пързаляне. Любовна приказка, която завършва трагично. Сергей Гринков умира на леда, на 28 години, по време на репетиция. „Загубих мъжа си и най-близкия си приятел, а дъщеря ми – своя баща. Единственото, което Бог ми остави, беше Дария. Сякаш Той искаше да ми каже: „Захващай всичко отначало, Екатерина. Разбери какво е на онези, на които най-малко им е вървяло“, пише Гордеева в книгата спомен „Моят Сергей“.

Лошият бръмбар и добрата фея Зуева

И докато за Гринков спортът е шансът в живота – той произхожда от семейство на милиционери, които го „отглеждали“ по интернати, то при Катя всичко тръгва от амбиция. За стандарта на СССР фамилията й живее охолно в петстаен апартамент до Червения площад благодарение на дядото полковник. В онзи период фигурното пързаляне е най-модният спорт, за всяко състезание цялата страна се залепва пред черно-белите телевизори, а стадионите са препълнени с деца.

Гордеева е рядко дисциплинирана на тренировките. За сметка на това Сергей обича да си поспива и да предизвиква авторитарния треньор Станислав Жук. „Нещастният безжалостен Бръмбар“ (жук – бръмбар, от руски), както го определя Гордеева в мемоарите си, обожава тежките натоварвания. Той води отбора на лагери, кара децата да хвърлят в жегата двукилограмови камъни, да изкачват до безкрайност стълби, да се гмуркат с часове, защото вярва, че това помага за дишането. Покрай този безсърдечен човек Катя се научава да бъде силна. Още на първото си европейско със Сергей взимат сребърен медал, а на световното през същата 1986 г. грабват сензационно златото. Катя е само на 14, и досега е най-младата световна шампионка в историята на фигурното пързаляне.

През лятото по идея на новия им треньор Сергей и Катя за първи път в света рискуват с опасен елемент – Гринков изхвърля партньорката си във въздуха, тя прави шпагат и се завърта на 4 оборота. След една такава акробатика измерват пулса на Гордеева: 200 удара в минута!
Следващата година (1987) им носи нова световна титла в Синсинати.

Козът в щаба им се оказва бившата фигуристка Марина Зуева, направила великолепната хореография. После световните шампиони Катя и Сергей поемат на турне с автобус из Америка. Катя дава целия си хонорар от 400 долара, за да донесе от Ню Йорк телевизор на роднините си.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
liliand
12 July 2016, 15:19

Думите за тази неповторима двойка са излишни. Действително са най-добрата и неповторима двойка във фигурното пързаляне. Винаги са ми приличали на два прекрасни лебеда, танцуващи един за друг!

ТВОЯТ КОМЕНТАР