Ирина е с престилка на Yves Saint Laurent, подарък от майка й. Не й е безразлично какво ще носи, докато готви, затова от само себе си се оказала собственик на малка колекция от престилки
Първият вкус, който си спомням в живота, е от времето, когато съм била малко над двегодишна, и е на малините, които баба ми береше на вилата и вареше на сладко. Обожавах да ям пяната, която тя отделяше в купичка.
Дните на голямото семейство на Ирина и Иван започват около дъбовата маса в открития към кухнята хол. Това е първата мебел, купена след пренасянето им в новата къща, която „наследяват“ с вградените кухненски шкафове, камината и дограмата от предишния й собственик. Естествената красота на дървото дава на Ирина идеята за дървени греди на тавана и шкаф за вино, които напомнят за уюта на хижа в планината, за кресла пред открития огън и дълги вечери с неангажиращи разговори. Съжалява, че няма кухненски остров, защото обича да готви в присъствието на приятели и сега те трябва да стоят на крак зад нея, ако искат да си говорят, докато тя се върти около котлоните. Ирина е трябвало да направи ремонта за 3 седмици, но и за миг не се е съмнявала, че иска този дом. „Живеехме под наем, когато се събрахме с Иван. Аз не мога да отглеждам деца, без да имам собствен дом, това е някаква моя си българщина. На Запад хората нямат проблем да живеят под наем“, казва тя.
Обича да се върти из кухнята. Жените в рода на майка й ГОТВЯТ. Баба й Ирина е професионална домакиня, завършила специализиран лицей. „Феноменална жена беше. Благодарение на нея нищо във висшия пилотаж на класическата кухня не ме плаши. Никой не ме е учил – това се прави така или иначе. Просто съм развила отношение към вкусната храна. Не че вкъщи не мога да приготвя боб и пържоли. Но не това е било обичайното меню, с което сме изхранени с брат ми и братовчедите ми. Баба ми месеше воловани с масло и манатарки вместо баници. Правеше фрикасе, а не пиле каша – това е лекият сос с жълтъци и лимонов привкус. Майка ми готвеше дивечови меса, петлета по френски. Не сме сядали на маса с мусака и боб. Може би затова и не ги обичам. Дано да не звучи претенциозно, но това е истината. На 23-24 години заживях сама и започнах да готвя за моите приятели. Винаги съм събирала хора на храна и вино. За мен храната преди всичко е повод да поговорим. Всеки ден изнасям такива „проповеди“ на децата ми: моля ви, не бързайте. Не е нужно да се нахраните и веднага да станете. Дори бебето да има нужди, да приплаква, вечерята заедно е 100-процентово правило. Имаме някакви 50 минути, в които трябва да се видим. Храната не е само да напълниш тумбака. Иначе през деня всеки живее своя живот, в който другите не участват. Телевизорът ли да ни събере, за да си разкажем кой какво е правил?“
Аз много харесвам тази жена! Има прекрасно възпитание и отношение към семейството, което за мен е най-важно! Колко жени могат да се похвалят с такова топло отношение и отдаденост към съпруг, деца, приятели и родители? Тя е перфектна, хора! За мен е пример за подражание! Колко топлота, нежност и изящество има в това, което прави за семейството си! Така трябва да изглежда истинската БЪЛГАРКА, съхранила най-важните житейски ценности! Прекрасна майка, съпруга и жена! Не Ви познавам лично, г-жо Тенчева, но приемете моите поздрави и адмирации за всичко, което сте!!!
Много превзето,не ми допадна. Отношението към близките е като към дресирани животни. Мъжът чисти и прибира след г-жа съвършенство, децата спазват строги правила. И ден не бих я изтърпяла ако ми е в къщата. Рецептата за кроасани или е непълна или е напълно измислена. Истински кроасани не се правят със сода, съжалявам. Това е рецепта за тутманик. Престилката ИСЛ, волованите и супниците въобще няма да ги коментирам, парвенющина.
Тази ми идва в повече.Абсолютен случай за психиатрията.То бива да си фалшив,превзет,тази играе всички роли.Абсолютна Шизофреничка