Пиянството на един народ

16 December 2014

“Браво Тоше, браво брат!" се чуваше след края на шоуто Биг Брадър, в което мъртвопияният Тошко Славков спечели. Защо точно той? Дали защото впиянченият народ е гласувал „за себе си”, дали защото е надделяла носталгичната компонента в националния ни нихилизъм или женската аудитория е приела за акт на мъжественост събуването на гащите от страна на Тошко - не знам и нямам желание да узная. Питам се само дали ще се намери човек от неговото обкръжение, който ще каже истината на малък Тошко: много пиеш, брат, ти направо се самоубиваш. Или ще му гледат сеира като на тъжен клоун, който ще бъде забавен до момента, в който ще се изтърколи в канавката. Защото и видът на малък Тошко, и философията на пиянството му показват, че той тежко злоупотребява, а не просто си пийва и прави купон. Затова Катето Евро реагира толкова остро - защото му е приятел и се опитва да го предпази от самия него. Но мисля, че публиката не разбра това.

Чувството за хумор на малък Тошко със сигурност подсказва, че е интелигентен, а ако е така, той със сигурност си дава сметка, че се самоубива. Човек, който живее в алкохолно опиянение - не казвам напива се от време на време, повечето го правим - живее близо до трагичния край. Единственото нещо, което го спира да не се напие смъртоносно, е подозрението, че после няма да може да си кърка.

И ето затова ми е мъчно, не че някаква част от хората гласуват за недостоен за пример човек, а затова, че този човек е отчаяно самотен и без вяра, а винаги се намира някой, който му подава чаша, за да му гледат сеира и да тече шоуто. Така, както беше и с Чочо Попйорданов, светла му памет, че даже и с Андрей Баташов.

Алкохолът не носи утеха, той само замества липсата на Бог, пише в есето си "Алкохолът" Маргьорит Дюрас. Знам го и от собствен опит. Затова ми е толкова мъчно за мъжа, който играе внук на диктатор, изгубил държавата си, и син на емблематичен столичен бохем, с когото не може по никакъв начин да се мери. Който, ако не играе пияница-любимец на народа, е мъж без идентичност, несъществуващ  в разумните граници на трезвеността, но превръщаш се във всенароден любимец, когато сваля гащи и задръжки. Може би го харесват защото се самоунижава или защото изглежда жестоко самотен и нещастен? Или пък в нашия образцов дом нищо не се е променило от времето на дивия комунизъм, когато бащите ни давеха мъката и безсилието си в алкохол, а всички се правеха, че нищо не се случва? Изглежда, че нищо не се е променило в критериите ни, защото гласуващите българи не можаха да направят разлика между свободата на Катето Евро, свободата на артиста и липсата на задръжки на малък Тошко, липсата на задръжки на един силно обременен генетично човек.
Дано само да не кара джипа си пиян.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
5
Dessislava Damianova
18 December 2014, 17:08

Bravo za statiata kato cialo i v catsnost - za citata ou Duras (vinagi me e vulnuvala tazi misal na pisatelkata), a susto i za diskretnata allusia za licen "opit" s alkohola. Az susto sam surbala tazi alkoholna popara i znam za kakvo stava duma: tova e prosto edna sataninska mistika, koiato se opitva da izmesti nasia Bog... Zalko za Malak Tosko! Baba mu se opitvase da zamesti Isus s Buda i Dunov, a toi - s alkohola...

4
Цветелина
17 December 2014, 13:37

Българинът харесва да гледа богати или успели хора как се провалят.

3
Мирослав Нанков
17 December 2014, 11:10

Чудесен коментар! Браво! Не съм гледал и секунда от това "Шоу", следих го само от Фейса...Браво на авторката!

2
Aleksandur Aleksandrov
17 December 2014, 08:56

Ne gledai v coshnicata na drugija!!!!!!!

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР