„Полет над кукувиче гнездо“ в Народния театър Наистина полет!

Да, знаех, че е премиера на Морфов! Което означава талант, лекота и прецизност.

07 December 2010

фотография Сашо Морфов

Да, знаех, че е премиера на Морфов! Което означава талант, лекота и прецизност. Но... аз много харесвам тази книга, много харесвам филма на Милош Форман с продуцент Майкъл Дъглас и Джак Никълсън в главната роля. Харесвам историите, в които има дълбочина, обръщат се роли и се казват истини.

И леко се притеснявам, когато ми предстои да гледам интерпретация на много големи заглавия.

Затова отидох да гледам „Полет“-а леко резервирана. Когато погледнах часовника си на финала в 23 ч. без малко, се изненадах колко неусетно беше минало времето от началото в 19 ч. Изключителна постановка! Абсолютно забравих за филма. Беше хем същата история, хем разказана съвсем различно. Деян Донков, Рени Врангова и Иван Бърнев са много въздействащи. Всички останали на сцената са много добри. Имаше моменти, в които основното действие течеше интересно, но и всеки до такава степен беше влязъл в роля, че в различните части на сцената се случваше по нещо любопитно. Затова и съветът ми е да гледате тази постановка от първи балкон. Така ще можете да обхванете по-голямата част от случващото се.

Дори един момент от целия спектакъл е достатъчен, за да го осмисли – моментът, в който героят на Иван Бърнев за малко става нормален и „с помощта“ на старшата сестра Речид (Рени Врангова) отново се смачква психически. Едва ли са повече от 5 минути, в които Бърнев превежда публиката през такава драматична гама от емоции и с безмерна лекота аргументира цялостния образ на героя си. Той не играе тази роля, той я живее!

Постановката е състезание на високи професионалисти. Рени Врангова е абсолютна в ролята на сухата манипулативна сестра, Деян Донков - като чувствителния мислещ и свободен в душата си Макмърфи. Стоян Алексиев – като Харди, Руси Чанев, Вальо Ганев... Дори и младите актриси, които се появяват съвсем за кратко в ролята на проститутки, дават всичко от себе си.

Не можех да ги аплодирам седнала. Станах още при финала на постановката на крака! Пред целия им екип.

Този спектакъл е абсолютният хит на сезона.


Можете да го гледате на 8, 15, 30, 31 декември

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР