Курс към Кападокия

Освен че е много приятно да се лети с балон, трябва и да има над какво да се лети. Именно по тази причина долината Гьореме в Анатолия е осеяна с летателни площадки, от които всяка безветрена сутрин излитат стотици балони.

20 October 2010

Освен че е много приятно да се лети с балон, трябва и да има над какво да се лети. Именно по тази причина долината Гьореме в Анатолия е осеяна с летателни площадки, от които всяка безветрена сутрин излитат стотици балони. Под кошниците им, пълни с аджамии-туристи, се отдалечава или приближава (според уменията на пилота) земя с уникален релеф, на която не можеш да се нагледаш и наснимаш. За един час колкото-толкова. После се пускаш под земята в буквалния смисъл на думата – в околността има десетки подземни градове, някои от които все още не са разкрити за посещение. А в отворените се влачиш превит надве или дори на колене по безкрайни тунели като в термитник, молейки се да не спре токът, и се питаш каква е била тази сила на духа на първите християни, опазили не само живота, а и религията си с цената на въздуха и слънчевата светлина. Каква е била тази вяра, с която са издълбавали църквите си в пещери и са стенописвали своя млад Бог.

И накрая каква е тайната на този предприемчив дух на съвременните жители на областта Кападокия, с който строят хотели като петзвездния Capadocia Cave Resort&Spa направо в недрата на песъчливата и уютна земя, за да привикат света да им дойде на крака и да ги познае. 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР