Римски съботник

До миналата неделя не подозирах, че под нерегламентирано сметище в сърцето на квартал „Лозенец“ се доразрушава уникална римска гробница от ІІІ-ІV в. Веднъж разкрита през 60-те, после през 2000 година, в момента тя освен бунище е и сборище на особите, наричащи себе си сатанисти.

29 September 2010
До миналата неделя не подозирах, че под нерегламентирано сметище в сърцето на квартал „Лозенец“ се доразрушава уникална римска гробница от ІІІ-ІV в. Веднъж разкрита през 60-те, после през 2000 година, в момента тя освен бунище е и сборище на особите, наричащи себе си сатанисти. Три каменни саркофага в двуапсиден мавзолей са обраснали в трева и храсти, затиснати от бутилки и парцали. В другия край на света австралийците обозначават като историческа забележителност 100-годишен ръждясал сред полето трактор, с който са орали първите заселници, и мъкнат туристите на поклонение пред него.

В събота, на 2 октомври, група ентусиасти се хвърляме да разчистим гробницата, даже от общината имаме разрешение. После лично аз ще чакам туроператорите да я включат в програмата на забележителностите на София, а държавата да се погрижи за подобаващато й експониране и реклама – не ходете далеч, а само на ул. „Димитър Хаджикоцев“ до Южния парк. 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР