Селин Кусто

В историята на 34-годишната Селин Кусто поговорката, че кръвта вода не става, важи с пълна сила. Защото е внучка на легендарния изследовател на морето и автор на филми Жак Кусто.

Милена Попова 25 February 2008

 В историята на 34-годишната Селин Кусто поговорката, че кръвта вода не става, важи с пълна сила. Защото е внучка на легендарния изследовател на морето и автор на филми Жак Кусто. От 9-годишна тя се гмурка с делфини на Хаваите, плува с китове край Полинезия, а сега снима филми за крайбрежието на Южна Африка, за Амазонка и въобще навсякъде, където има вода. Говори свободно френски, английски, испански и португалски.

 Тя е океанолог, международен програмен координатор на Ocean Futures Society, организация, създадена от баща й, и ангажирана с опазването на Световния океан. Участва в телевизионен сериал, посветен на дядо й, прави документални филми, води експедиции, обучава деца в умения, свързани с изследване на безценните богатства на океана.

 Потомката на „океанавтите” Кусто пътува по цял свят и участва в образователни и екологични инициативи, предлага подкрепата си за всички програми, свързани с опазването на океана.

 Така тя се включи в лансирането на новия продукт на La Prairie - Advanced Marine Biology Cream, в който са използвани морски култури, oтглеждани върху почва. А прочутата швейцарска козметична компания обяви, че отделя средства от всеки продаден крем за опазване на Световния океан. ЕVА имаше удоволствието да разговаря със Селин Кусто и да вземе ексклузивно интервю по повод лансирането на уникалния козметичен продукт.

 На чаша чай разговаряме със Селин Кусто в нейния апартамент в разкошния Hotel De Paris, една от легендите на на Монте Карло на брега на Средиземно море. Въпреки че навън е доста хладно, Селин предпочита да разговаряме на терасата. Сяда с лице към морето, очите й са лазурносини, а самата тя е крехка и почти прозрачна. Струва ми се невероятно тази жена да се гмурка с часове или да пътува с дни, базирайки своята работа на изумителна дисциплина и издържливост.

 Фина, с алюрната дискретност на парижанка, облечена семпло, но нахакано като нюйоркчанка, с уникални бижута (после се оказа, че самата тя от време на време се занимава с дизайн на бижута, завършила е културология и история на изкуствата), с непроницаема усмивка и с търпението на посветените в мисия хора, тя отговаря бързо, но изчерпателно на всеки въпрос.

 Какво ви изкуши за сътрудничество с La Prairie?

 Най-напред самият продукт. Той е великолепен. Аз познавам силата на морските елементи. Второ, неговите морски съставки се култивират върху почва, а това ми позволява да развия в срещите си за промотирането на продукта своите екологични идеи, да работя за каузата си - опазването на световното богатство на океана. И още – благородният жест на La Prairie да отделя средства от всяко продадено бурканче крем за тази кауза. На четвърто място може би невероятният стил на тази козметична компания, която е известна с перфекционизъм, с пиетет към лукса, но и със своята социална и обществена ангажираност. Това е стил, който много ми допада.

 А какъв е вашият стил? Живеете в Санта Фе, Ню Мексико, тоест в пустинята. Умишлен ли е изборът ви, защо не избрахте място на брега на океана?

 Наслаждавам се на контраста между океана и пустинята. Аз пътувам много и успявам да си взема дозата океан, след това се завръщам в пустинята, която обожавам по същия начин. Наслаждавам се на планините и разходките в тях. Преди това съм живяла в Калифорния, Италия, Франция и Коста Рика.

 Вие сте родена в Лос Анжелис (там баща й, архитект по образование, проектира музей на най-големия презокеански лайнер “Куин Мери”), в жилите ви тече френска кръв. Как открихте мястото, в което живеете?

 За пръв път открих Санта Фе през 1996 г. чрез приятел, който се занимава с планинско катерене. Приятелството ни прерасна във връзка. От 2003-а живеем там. Мястото е омагьосващо, мистично. Имам малка къща и неголям двор, но отглеждам домати, фасул, краставици, органични, естествено (смее се, а на въпроса ми дали всъщност живее в ранчо, възкликва „O, I like that!”). Харесва ми естествената връзка с природата. Там имам възможност за спорт на открито.

 Простете за въпроса ми, но като изследовател на океана, храните ли се с риба?

 Живея здравословно и ям предимно зеленчуци и плодове. Но не съм вегетарианка. Храня се понякога и с месо – пиле, риба, морски продукти. Не съм обсебена от мания за диети или суровоядство. За мен по-важно е движението. Занимавам се с йога три пъти седмично, катеря се в планината и често медитирам. Уроците по медитация с учител, които правя в Мексико, и техниките за дишане са ми изключително полезни при гмуркането в океана.

 Вашият дядо е най-зaбележителният изследовател на дълбините на океана. Гледала съм филмите му от средата на миналия век „Тихият свят” и „Живият океан”, които взривиха интереса на цяло поколение към тайнствения живот и безценните богатства на океанските дълбини. Вашият баща става океанолог от началото на 80-те. Майка ви е фотограф, който 14 години работи с Жак Кусто. Какво е да се родиш в такава фамилия и да споделяш света, да пътуваш непрекъснато и от най-ранна възраст да бъдеш истински изследовател на тайнственото?

 Означава да се родиш с хриле (смее се) и със способността да плуваш като делфин. Когато дядо ме обучаваше да се гмуркам с кислородна бутилка, нямаше излишни приказки. Само: това се слага тук, а така дишаш. Трудно е да опиша какво означава за едно момиченце тайнственият подводен свят и изискването да преодолееш страховете си. На девет години участвах в първата експедиция с родителите си. А те пътуваха непрекъснато, участваха във филми и телевизионни предавания, разказваха увлекателно истории.

 Приемах го като нещо абсолютно нормално. Но шансът да се родя в тази фамилия е дар божи: това отвори сетивата ми за природата и света, пътувах и го опознавах на невръстна възраст. На Коледа ние не си говорехме за пудинги и подаръци, а за белите акули и техните страшни навици.

 Кой е най-забележителният ви спомен от изследването на океана?

 Срещата ни в океана с огромни китове край бреговете на Хаваите като част от изследователската ни работа. С нас имаше и оператор, който ги засне. Не ми се е случвало да плувам толкова близо до толкова огромни морски обитатели. Бяхме часове под водата. Операторът използваше специален апарат, който „обира” мехурчетата при отделянето на въглеродния двуокис, защото те са форма на агресия за някои морски обитатели, включително и китовете. Тези създания ме поразиха – толкова гигантски, а толкова тихи и дружелюбни.

 Другото незабравимо преживяване бяха снимките на филм за застрашените птици и морски обитатели на най-северния коралов атол Кюър, край Хаваите. Филмът беше прожектиран в Белия дом. Американското правителство реши да предприеме спешни мерки, за да ограничи риболова и достъпа на кораби до атола. Почувствахме се много горди.

 Кое е най-любимото ви място на света, където искате да се връщате постоянно?

 Труден въпрос, но ако трябва да избера – Перу. За пръв път отидох на планинско катерене в перуанските Анди през 2004-а, след това – през 2005-а. Планините на Перу са наистина мистични, но най-удивителното в тях са хората. Връзката с тях ме обогатява. Прекарах девет месеца в изследване на Амазонка заради документалния филм „Завръщане към Амазонка” (нейната експедиция е точно 25 години след тази на дядо й по същите места - б.а.).

 Изминах хиляди мили с аероплан, лодка, кану, в скално катерене, преминах през Бразилия, Еквадор и Перу. Най-любимата ми част беше в Перу. Планирам експедиция за иследване на езерото Титикака (най-високопланинското и най-голямото като площ езеро в света, разположено на 3812 м - б.а.). Ще дойдете ли с мен?

 Каква е за вас перфектната ваканция?

 За мен перфектната ваканция е наситена с активност: например десет дни планинско катерене и десет дни гмуркане само за наслада. Плюс един ден, в който просто да лежа на плажа и да чета книга.

 Разкажете ми повече за вашата работа в Ocean Futures Society. Защо твърдите, че сте оптимист, при все че знаете колко замърсен е Световният океан и колко застрашени са морските видове?

 Основните ни цели са образователни програми за опазване на околната среда, предимно свързани с океана, но и с крайбрежието. По всяка програма обучаваме деца - за опазването на морската флора, на кораловите рифове, на крайбрежната фауна. Сътрудничим си с телевизионни програми, правим документални филми, които се използват в образователните програми в училищата, разясняваме и лобираме за екологична култура. Централният ни офис е в Калифорния, но имаме малки офиси в Италия и Бразилия. Тоест, опитваме се да покриваме не само САЩ и Латинска Америка.

 Кое е най-замърсеното море в света?

 Труден въпрос. Може би... Наистина е трудно да се каже. Може би Средиземно море. Най-експлоатирано от гледна точка на индустрията и риболова, най-пренаселено, най-атакувано от туристическите компании.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР