Карамфилът - ароматен антиоксидант
eva.bg 05 February 2020
Толкова рядко използваме подправката карамфил, че едва ли са ни познати полезните й свойства.
Тя е призната като лечебно средство в древната медицина на Индия и Китай много преди съвременната наука да докаже, че е суперхрана и мощен антиоксидант.
Карамфилът не само се бори с оксидативния стрес на клетките, но притежава и антибактериални и антивирусни свойства. Може да се използва при настинки и вируси.
Карамфилът е подходящ за болните от диабет, тъй като помага за контролиране нивата на кръвната захар и на инсулина. Изключително богат е на манган, който е жизненоважен за метаболизма на тялото. Подпомага храносмилането и дискомфорта от подутия стомах, ето защо се препоръчва чай от карамфил след обилно хранене.
За да го приготвите счукайте няколко пъпки, накиснете ги в гореща (но не вряща) вода и оставете да преседят 8-10 мин.