Балът на Ана Уинтур

Как се ражда едно от най-бляскавите събития в света на модата и шоубизнеса - Мет Гала в Ню Йорк - един куверт за което струва 25 000 долара. Добре дошли зад кулисите на приказния бал! Филмът „Първият понеделник на май” е част от програмата на фестивала SoIndependent’2016

Ирина Иванова 28 October 2016

Ключовата реплика във филма: "Ние не вярваме, че нещо изключително като съдържание може да бъде пълноценно изразено със семпла дреха".

Всяка година – от 1946 г. насам, тоест вече 70 години - в началото на месец май в Музея на изкуството „Метрополитън” в Ню Йорк се провежда едно от най-бляскавите събития в света на модата и шоубизнеса – Мет Гала. Този изключителен спектакъл, дирижиран от главната редакторка на американската, пък и световна, модна библия Vogue Ана Уинтур, е благотворителен, канят се само около 600 души като ексклузивността на събитието е гарантирана от цената на един отделен куверт – 25 000 долара! Събраните средства, обикновено в рамките на десет или повече милиона долара, остават за самия музей. Документалният филм „Първият понеделник на май” на режисьора Андрю Роси ни показва приказното задкулисие на шоуто и ни среща с ключовите в неговото създаване фигури.

”Първият понеделник на май” е част от програмата на Фестивала на независимото кино SoIndependent’2016 и има още две прожекции – понеделник, 31.10 от 20:30 ч. в кино „Одеон” и четвъртък, 03.11 от 19 ч. в Дом на киното. Повече на www.soindependentfilmfest.com

Най-напред да сме наясно за какво НЕ става въпрос в „Първият понеделник на май” – за модата в делничния, уличния смисъл на думата; за модния бизнес, ревютата, моделите; за традиционните модни колекции прет-а-порте, които гледаме по фешън телевизиите и които ни показват тенденциите и т.н. Не, не и не!

Филмът прилича на възхитителна одисея в модния космос – един особен свят, в който музите и капитала, изкуството и бизнеса, чистото творчество и комерса са като „ин” и „ян” - вървят ръка за ръка и не можеш да отделиш едното от другото, още по-малко – да ги противопоставиш. Естествено, необходимо е да сте поне малко изкушени от този свят, поне веднъж да сте си продали душата на нещо божествено красиво, създадено за човешкото тяло.

Режисьорът Андрю Роси проследява целия творчески и организационен процес около миналогодишната Мет Гала’2015 на тема: „Китай: Видян под лупа”. Това е гигантско събитие, три пъти по-мащабно от всички до този момент, в което в 15 изложбени зали на музея са показани над 120 изумителни творения на 14 от най-великите дизайнери на всички времена – Карл Лагерфелд, Диор, Ив Сен Лоран, Армани, Валентино, Версаче, Маккуин, Готие и други подобни богове и богини плюс някои от най-добрите съвременни китайски дизайнери. И съответно предназначени за богини. Изложените дрехи – доколкото изобщо могат да бъдат наречени така – са само „от кутюр”, тоест висша мода и приличат повече на скулптури и картини, отколкото на нещо, което по какъвто и да било начин има отношение към човешката физика. Разходката сред тези произведения на изкуството – наистина няма друго определение за това, което виждаме – е леко замайваща, заради мащабите на събитието и заради великолепния начин, по който е изложена всяка една „триизмерна творба от тъкани и други материи”, по който е аранжирана, осветена, акцентирана.

Тъй като Мет Гала’2015 е посветена на ориенталската култура, организаторите канят за специален съветник на събитието култовия хонконгски кинаджия Уон Каруай, автор на филми шедьоври като „В настроение за любов” и „Великият майстор”. Каруай има пет реплики във филма и петте са право в десятката и звучат като дзен мъдрости на фона на кипящия от страсти, срокове и суета свят. Например: „Когато виждаш всичко не виждаш нищо” и т.н. Наш гид из раждащото се пред очите ни великолепие е кураторът на изложбата Андрю Болтън, който се превръща почти във филмов герой със своите неизменни панталони до глезените, бяла риза и очила с черни рогови рамки. И с колко пластове само попкултурна и модна митология е пропит образът на този изключително харизматичен човек – в него има щипка Ив Сен Лоран, щипка Дейвид Бауи, щипка Том Форд.

Нейно Величество Ана Уинтур също е почти непрекъснато в кадър – суховата, непреклонна, излъчваща някаква диамантена твърдост, с прическа, която е винаги една и съща и прилича на войнишка каска – и подрежда пъзела на събитието по своята формула „изкуство плюс комерс”, следвайки стратегия, известна единствено на самата нея, но със сигурност много печеливша.

Във филма ще видите отблизо и най-, най-големите звезди в света, каймака, елита на шоубизнеса – от влиятелни политици и бизнесмени през най-големите дизайнери до Джордж и Амал Клуни, Джулиян Мур, Джей Ло и Бионсе, Сара Джесика Паркър, Наоми Кембъл, Ким Кардашиян и разбира се безспорната Кралица на Мет Гала’2015 Риана с изумителната си наметка с няколкометров шлейф в имперско жълто, изработвана в продължение на две години.

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР
1
в
05 November 2016, 07:34

Сбърчени грозотии.

ТВОЯТ КОМЕНТАР