Режимът на Кейт Уинслет

Краси Генова 16 April 2024

Създателят на хитовия филм „Опасни връзки“ – Стивън Фриърс, в тандем с Джесика Хобс режисира телевизионния сериал „Режимът“. Премиерната продукция в платформата HBO Max е със звездното участие на британската актриса Кейт Уинслет.
Как да не сме изкушени?!

В шест епизода „Режимът“ наднича зад завесите на политическите интриги и дипломатическите войни в двореца на модерен европейски режим, който бавно, но фатално започва да се разпада. Политическа сатира или артистична дисекция на рушащото се авторитарно управление, „Режимът“ е поредното визуално доказателство, че драмата, комедията и трагедията в изкуството са заимствани от разиграли се понякога директно пред очите ни събития.

Героинята на Кейт Уинслет – Елена Вернъм, е събирателен образ от реални политически фигури. За канцлера на неназованата европейска дър-жава политиката е шахматна дъска, важно е как местиш фигурите и колко умело владееш способността да променяш правилата на играта.

Сценаристът на филма „Меню“, който изненада зрителите с тоталния обрат в сюжета и необикновените съдби на героите си, обещава да направи същото в шестсерийната сага. Уил Трейси забърква почти смъртоносен коктейл от политически амбиции и дипломатически капани, в които героите влизат с официалните си длъжности и с чисто човешката си природа.

Пресечната точка между двете е и мястото, където политическата драма се превръща в безпощадна сатира на диктаторските режими и техните производни кукловоди и кукли. Призована да заяви лоялността си и да управлява стратегически спрямо очакванията и зададения курс от емисаря на американското правителство, Елена Вернъм се впуска в опасна игра на световно равнище. Основното ѝ оръжие е един достатъчно верен и обучен офицер, на когото може да довери плановете и съдбата си. Ефрейтор Хърбърт Зубак (Матиас Шьонертс) така се отдава на мисията си, че успява да изгради истински щит около своята шефка, с риск да я откъсне напълно не само от враговете, но и от приятелите ѝ, дори от нейния съпруг.

Ако в един момент „Режимът“ ви напомни за кралската драма „Короната“, то е, защото режисьорката Джесика Хобс има опит в реалистичното пресъздаване на дворцови интриги. Благодарение на нея към колекцията награди на прочутата британска телевизионна продукция се добави още една статуетка „Еми“. В „Режимът“ Хобс и Фриърс сякаш предизвикват героите да танцуват върху пропукващия се лед в поредицата от дипломатически и политически ситуации, забъркани от майстора на екранния сатиричен съспенс Уил Трейси.

Неотразимата Кейт Уинслет извайва толкова детайлно образа на амбициозната желязна лейди, че в един момент политическият живот започва да напомня брюкселска дантела – сложна плетеница от орнаменти и неочаквани връзки, през чиято ажурност прозира архетипът на великия диктатор.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР