Кейт Уинслет! Животът – една цигара и един скандал

„Още като тийнейджърка Кейт Уинслет най-много обичаше да си свие една цигара и хубаво да се скара с някого“ – казва приятел на актрисата от ученическите години. Кейт Уинслет скандалджийка! Не е за вярване! Но както казва възрастната Роуз от „Титаник“ – филма на Джеймс Камерън, превърнал „английската роза“ Уинслет в световна звезда: „Женското сърце е дълбок океан, пълен с тайни“.

Ирина Иванова 17 April 2022

Снимка: getty images/guliver

На 19 декември 1997 г. пред Китайския театър на Грауман  в Холивуд е вавилонско стълпотворение. Истинска лудница! Журналисти, папараци, филмови критици, продуцентски величия, клюкари, знаменитости и кандидати за слава, с една дума – цялото светско войнство. Нищо чудно – премиерата на „Титаник“ е. Тричасовият филмов епос на режисьора Джеймс Камерън, сниман в продължение на цели седем месеца, чийто бюджет още на петия месец надхвърля космическата за времето си сума от 200 милиона долара и изправя на нокти продуцентите от Fox.

Из цял Холивуд се носят легенди как повечето актьори развили тежка пневмония заради студената вода, в която трябвало да стоят, докато снимат сцени от епизодите с потъването на кораба, как продуцентите отишли да дърпат ушите на Камерън заради свръхбюджета, а той толкова вярвал във филма си, че прехвърлил към него хонорара си от 8 милиона плюс своя процент от бъдещите приходите от разпространението (не го съжалявайте, запазил е авторските си права и те до днес са му донесли над 700 милиона).

Самият Камерън, разбира се, е в центъра на вниманието – до него е съпругата му Линда Хамилтън, с която скоро след това се разделят, понеже режисьорът вече е влюбен в актрисата Сузи Амис, изпълняваща във филма ролята на внучката на възрастната Роуз. Ето го и Леонардо ди Каприо – 23-годишен, красив и небрежен, с единия крак вече в бъдещето си на голяма звезда и голям актьор след филмите „Защо тъгува Гилбърт Грейп“, „Баскетболни дневници“ и „Ромео+Жулиета“. Бъдеще, в което грандиозният успех на „Титаник“ го „потапя“ завинаги. Лео е сам на бала, пардон – на премиерата. Армията от красиви, високи, спортни, секси и напълно еднакви 25-годишни модели все още не се е сформирала. Дори собствената му майка, която по-късно през годините ще се превърне в постоянната му дама за нощта на Оскарите, все още не счита за нужно да го придружава.

Нещо в картинката обаче не е наред. Това е световната премиера на суперпродукцията. Къде тогава е другата звезда на филма? Къде е Кейт Уинслет?

Истинският Джак Доусън

Докато тече бляскавата премиера на „Титаник“, докато първите му зрители плачат за Джак и Роуз в Китайския театър и после се утешават с шампанско, Кейт си е у дома, в Англия. Бог или пък Съдбата, всевиждащият и всезнаещ космически разум, който дирижира всичко, така програмира нещата, че точно в деня на премиерата е и погребението на Стивън. На нейния Стивън. Най-тъжният ден в 22-годишния й живот.

Кейт е едва на 15, когато се запознава с актьора и писател Стивън Тредра, по-голям от нея с 12 години. Той е лекарски син от горните слоеве на средната класа, завършва колеж, а после и Кралската театрална академия. Играе Хамлет още в университетския театър.

Много образован, много талантлив, много рафиниран. Кейт е все още почти дете, когато го среща на снимачната площадка на научнофантастичния минисериал Dark Season. Тя самата идва от доста по-различен свят. Баба й и дядо й по майчина линия са основатели на репертоарния театър в родния й град Рединг. Родителите й също са актьори, които така и не успяват да преминат през тайнствения портал на успеха. На Сали, майка й, понякога й се налага да работи като сервитьорка и детегледачка, а когато закъсат по-сериозно за пари, баща й Роджър отива в бюрото по труда и се хваща на каквато и да е работа. Все пак трябвало да издържат четири деца – Кейт има две сестри и брат. Когато Кейт е на 10, баща й си счупва крака и след инцидента още по-трудно успява да си намери работа. Семейството години наред получава безплатна храна от благотворителна организация в техния град.

Когато Кейт среща Стивън, тя е изчервяваща се тийнейджърка, с поне 10-15 кг наднормено тегло и тотално неуверена в себе си. Занимава се с актьорство още от петгодишна. Участва в много постановки на училищния театър, но рядко й дават главни роли, защото е прекалено… пухкава, а понякога направо си я наричат в очите, така както и зад гърба й – дебела. Всъщност веднъж получава една главна роля – в телевизионна реклама на зърнена закуска, за която им трябва дете, внушаващо здраве и отличен апетит. Кейт, разбира се, се справя блестящо. Следващата й главна роля в телевизията е именно в сериала Dark Season. Убедена е, че е някаква случайност и до деня на снимките очаква да й се обадят с извинението, че са сгрешили. Не й го казват.

Веднага забелязва Стивън Тредра, който е толкова различен от нея, пък и от всички останали, все едно е паднал от Луната – по хамлетовски блед, винаги елегантен, мистериозен, самоуверен и 12 години по-голям. Как да не се влюби в него! Тредра участва само в един епизод на сериала, но веднага вижда в това все още тромаво и непохватно 15-годишно момиче актриса, която сама не осъзнава колко е добра. Няма никакво съмнение – сериалът може и да не е шедьовър, но кастинг режисьорът си разбира от работата. Кейт Уинслет от Рединг при всичките си 15 килограма отгоре съвсем не е избрана случайно.

Мъж на 27 години и непълнолетно момиче – такава е връзката им и Уинслет не крие това. Тя е толкова влюбена в него, колкото може да бъде само една тийнейджърка. Стивън е нейната първа любов, най-важният човек в живота й тогава. В известен смисъл е и нейният Пигмалион, защото й показва коя е, дава й самочувствие, увереност и сила, освобождава я от тийнейджърските й комплекси и страхове.  „Преди Стивън бях много срамежлива – казва тя години по-късно в интервю. – Бях уязвима… В училище другите ме дразнеха непрекъснато. Беше си тормоз, след който просто навеждах глава и продължавах. Това беше моят начин да оцелея. Стивън ме накара да се чувствам  уверена и обичана.“

Връзката им продължава 5 години. Родителите й го обожават. Кейт пораства до Стивън, превръща се в жена. Двамата живеят заедно в Лондон. Той се отказва от актьорството и започва да се занимава с режисура, а после и с писане на сценарии. Тя ходи на всички възможни кастинги, но все още никак не й е лесно да вземе нещо наистина интересно. Проклетите 15 кг, макар и вече да са 10! Все едно е прокажена.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР