Невероятните костюми в римейка на сериала „Шогун“

Костюмният дизайнер на десетсерийната суперпродукция, която се излъчва в стрийминг платформата Disney plus, Карлос Росарио създава над 2300 костюма.

eva.bg 30 March 2024

През 1975 г. романът на родения в Австралия британски писател Джеймс Клавел „Шогун“ се превръща в бестселър, а пет години по-късно сериалът, създаден по него, с Ричард Чембърлейн и Тоширо Мифуне в главните роли, завладява както западния свят, така и източния - този от другата страна на Желязната завеса, част от който в онези години е и България.

Дизайнерът Карлос Росарио е роден във Франция, но и двамата му родители са испанци.  Завършил е престижното висше училище за мода Ecole Superieure de la Mode (ESMOD) в Париж. Още по време на обучението си има щастието да работи с един от своите идоли, култовата дизайнерка Вивиен Уестууд, а по-късно попада в мъжката секция на легендарния моден бранд ChristianDior. Пътят му като дизайнер на костюми в киното започва през 1995 г. в Ел Ей, където работи с четирикратната носителка на Оскар Колийн Атууд, в чиято филмография са филми като мюзикъла „Чикаго“, „Мемоарите на една гейша“ и „Слийпи Холоу“.  

Когато получава покана да се яви на интервю за главен дизайнер на костюмите в римейк на „Шогун“, светът все още не е излязъл от пандемичната криза. Росарио разполага с достатъчно свободно време и подготвя 120 визии, но все пак за самото интервю ги ограничава до 30. Получава работата, а след това идва и истински сериозната подготовка. Най-напред той отказва да гледа не само оригиналния сериал от 1980 г., но и който и да било японски филм, разказващ за средновековна Япония. Основно вдъхновение за него са японски картини, платна и рисунки от 17 век, когато се развива действието на романа на Джеймс Клавел. За всеки детайл дизайнерът се допитва до цял екип експерти – историци и преподаватели. Сложната йерархична система в японското средновековно общество е отразена в много детайли в облеклото – от материите на дрехите през цветовете до броя на пластовете или на плисетата и наличието или отсъствието на обувки. Така например Карлос Росарио споделя, че през 17 век само най-богатите японци са могли да си позволят дрехи, изработени от памук и че колкото повече пластове е имала дрехата, толкова по-високопоставен в йерархията е бил този, който я носи.

125 души от Япония, Канада, САЩ, Тайланд и Китайса работили по костюмите на новия „Шогун“, чиито брой надхвърля 2300. В ролята на английския моряк Джон Блакторн, който претърпява корабокрушение край бреговете на Страната на изгряващото слънце и е заловен от японците е актьорът Космо Джарвис (в оригинала ролята се изпълнява от Ричард Чембърлейн), а в тази на Йоши Торанага (незабравимо остава превъплъщението на Тоширо Мифуне) е Хироюки Санада („Последният самурай“). Красивата преводачка Марико сан пък е младата японска актриса, родена в Нова Зеландия, Ана Сауай.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР