Rh визитка за "отрицателни" майки

Всеки знае, че резус фактор е много важен и може да бъде опасен. Колко обаче са наясно какво точно е Rh - и с какво е опасен?

28 January 2010

Всеки знае, че резус фактор е много важен и може да бъде опасен. Колко обаче са наясно какво точно е Rh - и с какво е опасен? И главното - какво да правим, ако го притежаваме? Защото е ясно, че нещо трябва да се направи, след като всички те гледат стреснато и те плашат с различни страшни истории.

Казват, че отрицателният резус фактор може да попречи на жената да задържи бебето. Той може да провокира аборт или вродени заболявания на детето. Това не е мит, а истина.

Казват, че жените с Rh - трудно раждат нормално дете и че така тежко понасят бременността, че е по-добре въобще да не забременяват. Това не е истина, това е мит. В действителност просто трябва още преди зачеването бъдещата майка да направи изследване на Rh. И ако той се окаже отрицателен, да отиде при лекар, който да я успокои и да й обясни за какво точно става дума.

На езика на лекарите и лаборантите резус фактор е антиген (белтък), който се намира на повърхността на еритроцитите, червените кръвни телца. Притежават го 80% от хората и затова ги наричат "резус-положителни". При 20% го няма и тези хора съответно са "резус-отрицателни". Всъщност Rh - не им създава никакви проблеми и ако не им се налага да раждат, дори не биха разбрали, че не са като останалите.

Сложността възниква, когато "отрицателната" бъдеща майка зачене от "положителен" бъдещ баща. В 50 от 100 случая детето наследява резуса на бащата, което означава, че в утробата на майката възниква резус-конфликт. Нейният организъм, възприемащ плода като чуждо тяло, започва да изработва защитни антитела. Те проникват през плацентата и започват да рушат еритроцитите на детето. Опитвайки се да запълнят липсата от унищожените еритроцити, черният дроб и далакът на бебето работят все по-бързо и силно се увеличават, но не успяват да се справят с поставената задача. В резултат на резус-конфликта все още нероденото дете може да има поражения в главния мозък и във функциите на слуха и говора. В най-тежките случаи се стига до вродена воднянка (водна болест), която може да доведе до смъртта му. Тогава детето може да се спаси само с преливане на резус-отрицателна кръв. Това се прави в първите 36 часа от неговия живот.

Съвременната медицина има в арсенала си достатъчно средства, за да предотврати резус-конфликта. Всичко, което трябва да прави бъдещата майка, е постоянно и старателно да следи здравето си по време на бременността. Ще й се наложи често да дава кръв от вената за наличие на антитела. До 32-ата седмица от бременността по веднъж в месеца, от 32-ата до 35-ата - два пъти в месеца, а след това до раждането - всеки ден. Тогава лекарят може безпогрешно (по нивото на антителата в кръвта) да определи дали се очаква и ако да - кога, начало на резус-конфликт.

Ето още една приятна новина за "резус-отрицателните". По правило по време на първата бременност рядко се развива резус-конфликт, защото имунната система, срещаща за първи път чужди еритроцити, не разбира веднага, че трябва да се защити, и изработва не толкова опасни за плода антитела. След раждането обаче те остават в кръвта на майката и затова при следваща бременност вероятността от резус-конфликт нараства.

Добрият лекар знае какво трябва да се прави в такива случаи. Освен описаните по-горе процедури, той може да препоръча и ваксина антирезус-имуноглобулин, която свързва агресивните антитела и ги елиминира от организма. Обикновено "отрицателните" жени се ваксинират след първото раждане или след прекъсване на бременност. Ако това не е направено, антирезусният имуноглобулин се поставя и по време на бременността.

аборт? може и без травма!

Вече не е нужно да ходите в чужбина, за да направите аборт без кюртаж. Безболезнената техника по метода на Capman се прилага в частната АГ клиника "Св.Лазар" в столицата. Плодът се изтегля под ултразвуков контрол, без да се травмира шийката на матката и без кюртаж. Методът се прилага между четвъртата и шестата седмица от бременността, цената е от 370 до 410 лв. в зависимост от анестезията.

всички алергии започват в утробата

Според последните изследвания на руски учени, една от причините за алергия у децата е скритата хранителна алергия на майките им по време на бременността и кърменето. Към проявленията на тази скрита хранителна алергия не се отнасят само типичните алергични реакции и заболявания, а и прекомерното напълняване по време на бременност. Свидетелство за нея са и усложненията от рода на отоци по краката, повишено артериално налягане, протеинурия. Децата на такива майки повече от другите страдат от алергии и перинатални поражения на нервната система, повишено вътречерепно налягане.

Бременните с подобни проблеми трябва да изключат от менюто си най-напред традиционно алергизиращи храни: цитруси, шоколад, яйца, ядки, мед, както и пушените храни, оцета, лютото и соленото. Скритата хранителна алергия се установява със специални изследвания, след което на бременните се изготвят т. нар. елиминационни диети, които те трябва да спазват за около един до три месеца. На тестване подлежат и бременни жени, чиито съпрузи са с проявена алергия или в семейството вече има алергично дете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР