д-р сяолан джао

Д-р Сяолан Джао гостува в България за премиерата на книгата си "Лунна пътека във водата", издадена от ИК Кибеа. Интересът ми към лекарката е специален, защото в книгата си тя описва с какво древната китайска медицина може да бъде полезна на жените.

Мариана Антонова 31 July 2009

Д-р Сяолан Джао гостува в България за премиерата на книгата си "Лунна пътека във водата", издадена от ИК Кибеа. Интересът ми към лекарката е специален, защото в книгата си тя описва с какво древната китайска медицина може да бъде полезна на жените. Д-р Джао е завършила китайска и западна медицина, от 16 години живее в Канада, през 1992 г. е открила кабинет за традиционна китайска медицина в Торонто. Първите й пациенти били седем. Сега са повече от седем хиляди. Очаквам успехът и източната култура да ни държат на дистанция. Д-р Джао обаче веднага грабва с непосредственост, добронамереност, ведро спокойствие и положително излъчване. Част от нещата, които изисква да изградим в себе си традиционната китайска медицина, за да остареем здрави и жизнени.

Д-р Джао, какво би могла да даде традиционната китайска медицина на Европа и Америка?

Различно отношение към собственото здраве. Западната медицина разделя тялото от ума и лекува симптомите, а не причините на заболяването. Ако например имате главоболие, ви дават обезболяващо и не се занимават с това на какво се дължи проблемът ви. Освен това се хвърлят големи усилия за изследване на болестите, но не и за профилактика. При китайската медицина е точно обратното. Ето и друга разлика. В западната медицина пациентите не участват в процеса на лечение. А ние им казваме: правим половината, вие - останалото, и ще стигнем дотам, че вие ще правите 90%, а ние 10%. Хората трябва да се научат да се вслушват в тялото си. То непрекъснато им говори и им казва какво да правят, за да бъдат здрави. Надявам се, когато опознаят китайската медицина, да започнат да се грижат повече за него и с времето това да стане техен приоритет.

Кои заболявания при жените сте установили във вашата клиника, че се повлияват най-добре от методите на китайската медицина?

Най-вече гинекологични като безплодие, предменструален синдром, рак на гърдата и т.н. Разбира се, при рак на гърдата, ако се налага, трябва да се направи операция. Освен това обаче е хубаво да се отиде при китайски лекар или въобще при хомеопат, който да помогне за балансиране на енергията и емоциите в тялото. По принцип китайската медицина помага за омекотяване на противораковото лечение.

Европеецът е забравил езика на тялото си. Как би му помогнала китайската медицина, за да започне отново да го разбира?

Със съжаление ще кажа, че в Канада, където живея и работя, само едно нещо може да промени хората и да ги накара да преобърнат живота си - смъртоносна болест. Имам пациент, който беше с прогноза за три месеца живот. Той промени изцяло начина си на работа, на хранене, на почивка, идва за акупунктура, за билки. Трите месеца отдавна минаха и той все още е жив. Понякога се питам дали болестта не идва, за да ни тласне към промяна. Надявам се книгата ми да даде на хората именно такъв тласък.

Вярвам, че всеки иска да бъде здрав. Произхождаме от едни предци и това се предава от поколение на поколение. Но сме го забравили и се стремим предимно към материалното. А всичко е толкова просто. Да намираме време да храним душата си. Да се научим да обичаме себе си. Да постигнем емоционален баланс. Това бих посъветвала и жените в България.

Емоционалният баланс е нещо много хубаво, но на практика при нас остава в сферата на добрите пожелания.

Ако държиш гнева в себе си, като нищо ще се разболееш от рак на гърдата. Тялото изпраща послания - главоболие, болки в гърдите, обилна менструация. Трябва да се поучим от тези послания. Не да си казваме, че ни няма нищо и че по-късно ще им обърнем внимание. Трябва да реагираме веднага. И началото е, като започнем да гоним гнева от себе си. Трябва да се справим с емоциите. Примерно като споделим с приятели, идем на психотерапевт или медитираме.

Според китайската медицина преяждането е свързано с чувство на отхвърленост. Защо?

Когато бебето плаче, майката му дава да яде. Затова когато се чувстваме несигурни, искаме да дъвчем нещо. Много хора ядат не защото са гладни, а заради самота, емоционални потребности, заради това, че нещо ги тревожи и имат нужда от душевен комфорт. Според китайската медицина обаче нищо не е постоянно. Ако можем да спрем в момента, когато усещаме силно желание да ядем, то ще мине. Ще се замислим, ще се вгледаме в себе си и ще видим, че това, което ни трябва, за да се справим с тревогата си, всъщност не е храната.

Именно вглеждането в себе си е много трудно за европееца...

Ключът е в това доколко се обичаш. Ако успееш да спреш и да се вгледаш в себе си, значи си направил първата стъпка. Ако слагаш пред себе си всичко останало, няма начин да бъдеш здрав. Моите родители са на 80 г. и всеки ден правят по час и половина упражнения. Грижат се за себе си, здрави са и аз не се притеснявам за тях. Да се грижиш за себе си не е егоизъм. Това значи да имаш любов и за другите.

Установили сте, че жените в Китай страдат от недостиг на Ян (мъжката енергия), а в Канада - на Ин (женската). Имате ли впечатление как е при българките?

Българките са от европейския тип жени. Работят здраво, непрекъснато бързат по улиците. Знам, че България също като Китай е в посттоталитарен период и всеки се опитва да оцелява, но все пак трябва да отделяме не много, само по един-единствен час на ден и за личното си аз.

Какво ще ни посъветвате да правим в този личен час?

Играйте тай чи или чи-гун (източни гимнастики) половин час сутрин и половин час преди лягане, за да успокоите ума. И медитирайте. Това е всичко. Това правя всеки ден и аз.

Казвате, че по време на менструация болките в гърдите, главоболието и раздразнителността са тревожен сигнал. Според нас са в реда на нещата.

Напротив, тези признаци ясно показват, че не достига витамин В комплекс, и най-вече В6 и В12. За петте дни в България отчетох масово недостиг на В12 при българските жени. Ако по време на менструация гърдите са много болезнени, задължително трябва да се отиде на лекар. Китайският лекар би проверил също щитовидната жлеза. Японките примерно почти не страдат от рак на гърдата. Там практически той е равен на нула. Защото храната им е богата на йод. Видях, че в ресторанта на ИК Кибеа предлагат блюда с морски водорасли. Ето една храна богата на йод.

Все пак дори и без главоболие и болки в гърдите по време на менструация жената не се чувства комфортно. Бихме ли могли вкъщи, с домашни средства да облекчим състоянието си?

Точно затова са яйчената супа и черният ориз, които съм виждала майка ми да яде в този период и които баща ми ми приготви при моята първа менструация. Ето рецептата за 1 порция яйчена супа:
1 ч.ч. вода, 1 с.л. нерафинирана тръстикова захар, 2 яйца, 3 с.л. оризово вино. Загрявате водата с тръстиковата захар на среден до силен огън, докато заври. Счупвате вътре двете яйца и кипвате отново. Добавяте оризовото вино, сваляте от огъня и ядете, докато супата е гореща.
Тя подпомага оросяването, подхранва тялото и го държи топло, като по този начин допринася за плавното и свободно движение на кръвта и вътрешната енергия и за хармоничното действие на органите, свързани с производството и циркулирането на кръвта.
Ето и рецептата за 4 порции каша от сладък ориз:
6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. черен сладък ориз, половин ч.ч. сушени плодове лонган (търсете в китайските магазини - б.ред.), 10 фурми, 2 с.л. нерафинирана тръстикова захар, малко парче пресен джинджифил, обелен и нарязан на тънки филийки. Кипвате водата, ориза, лонгана, фурмите и тръстиковата захар. Намалявате огъня и оставяте да къкри 2 часа, като разбърквате. Готовата каша е с консистенция на супа. Поръсвате с резенчетата джинджифил.
Сладкият ориз подпомага потока на енергията в черния дроб, лонганът активизира потока на вътрешната енергия, фурмите подхранват кръвта и съживяват далака.

Какво мислите за противозачатъчните хапчета?

Причиняват главоболие, могат да доведат до рак на матката, яйчниците, гърдите. В Китай по закон докато не роди, жената няма право да се предпазва от забременяване. След това използва най-вече механични средства.

Китайската медицина нарича менопаузата Втора пролет. За поетичен евфемизъм ли става дума, или за наистина друго отношение към този период от живота на жената?

На Запад жените изпадат в ужас от менопаузата. Чувстват се безполезни, грозни, ненужни, правят си козметични операции. В Китай почитаме мъдростта. Колкото повече старееш, толкова повече уважение получаваш. Горещите вълни, изчервяването, изпотяването приемаме като естествен преход от един етап към друг в живота на жената. След спиране на менструацията енергията, която се е използвала за осигуряването на достатъчно кръв, е свободна и можем да я правим с нея, каквото пожелаем. Това е смисълът на термина Втора пролет. В този период жените вече са по-свободни, с по-малко отговорности към семейството. Ето например сега аз имам повече време да пиша, да работя. Всъщност Втора пролет ти дава втори шанс в живота да направиш това, което ти се иска.

Доста жени у нас смятат, че след менопаузата желанието за секс рязко намалява и дори изчезва.

Желанието за секс след менопауза е дори по-силно от преди. Вече не се страхуваш от бременност, важни са само умът и сърцето ти. Сексът е като интимен танц между двама. Няма нищо общо с възрастта. Просто трябва да си спокоен, да се отпуснеш, да не бързаш и да се наслаждаваш.

Защо китайската медицина отрича популярната в Европа и Америка хормонозаместителна терапия?

Защото води до ракови заболявания. 60% от пациентките ми, ползвали хормонозаместителна терапия, са с диагноза рак на гърдата. Не е истина също, че предпазва от инфаркт. Тези изводи вече не се споделят само от китайската медицина. Съвсем наскоро и малко след като излезе от печат книгата ми, в Северна Америка спряха прилагането на хормонозаместителната терапия.

за повече инфо:www.xiaolanclinic.ca
тел. на клиниката на д-р Джао в Торонто, Канада: 001 416/416 538 8262


 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР