урок по йога

ЕVA ви показва шестима последователи на йога, които живеят, работят, а някои и преподават учението в България. Вижте ги с техните кратки лични истории, свързани с йога.

Ваня Шекерова 24 April 2009

„Покоят на ума и тялото е естественото състояние на човека, негово изконно право.” Така започват почти всички книги-ръководства по йога. И продължават: „Напрегнатият ритъм на живота ни кара да забравим това. И само онзи, който съхрани това умение, притежава ключа към доброто здраве, жизненост и душевен мир.”

Това е пътят, философията и практиката на йога, древното знание на Индия, което живее и се развива, адаптира се към съвременността, печели милиони последователи по цял свят. Всеки, стъпил на пътеката, по която го води йога, може да приведе десетки доказателства за ползата от нея. Вреда няма. Има здраво тяло и бистър и спокоен ум. Има противодействие на стреса и духовно извисяване. Все повече известни личности от света на бизнеса, изкуството, спорта узряват за йога. И всеки според силите и възможностите си намира отговорите на вечните въпроси как да се освободя от болката и как да победя смъртта, които са си задавали още създателите на йога.


ЕVA ви показва шестима последователи на йога, които живеят, работят, а някои и преподават учението в България. Вижте ги с техните кратки лични истории, свързани с йога.

Според йогите освен физическото си тяло човек има още две тела, които го обгръщат: астрално и казуално. Прана е живата връзка между физическото и астралното тяло.


Прана – намира се в материята, но не е материя. Има я във въздуха, но не е кислород. Прана е жизнената сила или енергията.

 

Ани Павлова


Ани е посветила повече от 40 години от живота си на йога, повела е по тази пътека десетки ученици. Самата тя тръгнала по нея съвсем млада, повлечена от желанието си да намери отговор на въпросите, които не й давали мира: какво стои зад живота ни, какво ни движи, кои са истинските ценности, как духът взаимодейства с тялото... И страстно желаеща да се изскубе от лапите на неизвестна коварна болест, пред която докторите вдигали рамене. Така се вкопчила в йога – сама, всяка сутрин в 4, грешаща и поправяща се, търсеща пътя и истината, но от първоизвора.


Всяка година Ани ходи и води свои ученици в Световния университет по йога близо до Калкута. Споделя, че духовната част на йога не е достъпна за обикновения човек. Йога не е предназначена за лечение. Не налага тежки забрани, нито контрол върху мисленето и емоциите. Тя е част от глобалното човешко познание, наука, призвана да хармонизира отношенията на човека със света, да му посочи път към светлината и да го избави от тежките зависимости.

Медитацията е непрекъснат поток на възприятия и мисли, подобен на течението на реката.
Свами Вишну Девананда.



Елена Цветкова

Последователка на световно признатата Сатянанда йога, чийто основател е Свами Шивананда, Елена има духовен сан и духовно име. Те са знак за началото на нов живот, посветен на по-висши идеали и цели.
В реалния живот като фитнес-инструктор Елена често прилага елементи от йога в програмите на трениращите при нея. Йога е неин постоянен спътник, учител и най-добър помощник в преодоляване на житейските ситуации. Казва, че с практикуването на йога у нея се извършват огромни трансформации на физическо, енергийно, психически, умствено, духовно ниво, развива се интуицията й.
Първите личностни духовни търсения на Елена започнали още когато била на 15. Отговорите на въпросите си намерила в книги за йога. По-късно, търсейки своя учител, попаднала на най-добрия – Ани Павлова. Тя й дала основите на практиката, която съдържа хата йога и нидра йога, пранаяма и мантра-медитация. Елена предлага на всеки, който иска да промени живота си в положителна посока, 3-те животоспасяващи асани от Свами Сатянанда.

Внимавайте как мислите – мислите определят действията ви. Внимавайте какво вършите – действията ви се превръщат в навици. Внимавайте какви навици изграждате – те определят характера ви. А вашият характер определя съдбата ви.
Свами Шивананда.

 


 

Мирослав Костадинов


На Mиро от Kаризма просто му се наложило да се запознае с йога като практика. Иначе отдавна имал книги за йога, подарени му от приятелка, които така и не отварял. Но когато изведнъж вдигнал кръвно до небесата и получил сърцебиене, когато се наложило да приема бетаблокери, които направили реакциите му меки като на Галка, се стреснал. И тогава инструкторката му по фитнес, Елена Цветкова, включила в програмата му система от дихателни упражнения за правене всяка сутрин по половин час. Миро започнал с неохота да става в зори, но когато усетил ефекта от простичките упражнения, започнал да го прави с удоволствие. Забавил топката, научил се на концентрация и търпение, не случайно нарече и първия си самостоятелен албум „Омиротворен”.

Когато дъхът се лута, и умът се лута, но когато дишането е спокойно, и в ума цари мир
Хатха Йога.

 


Пракаш Чандра Белвал

Индийският гуру на много родни знаменитости е лъчезарен младок, женен за българка. Сам казва, че само след три срещи с него животът изглежда по-лесен. Пракаш твърди и доказва, че няма нищо сложно в йога – асаните трябва да са удобни, стабилни, уравновесени. За да може тялото да даде възможност на съзнанието да се разшири. Дискомфортът е противоестествен. Целта не е сложност, а удобство и удоволствие, както впрочем във всяка човешка активност. „Работата, казва той, е за тракторите, защото за тях има резервни части. За хората е само удоволствието.” И още един цитат с автор Пракаш: „Удължавам времето от едната до пораждането на следващата мисъл.”


Позата става съвършена, когато се заема без никакво усилие
Йогабхашя.




Елица Тодорова

Корсет: Драган Милев – Дари
Коса: Ирена Ванчева
Грим: Венцислава Койчева


Дуетната половинка на Стунджи до такава степен е завладяна от йога, че заведе учителя си Пракаш Чандра Белвал във Финландия, докато бе там на турне, свързано с Евровизия 2007. Твърди, че при напрежението, на което е подложена, присъствието и напътствията на Пракаш са безценни. Дори и само за контролирането на егото.


Елица се занимава с йога под негово ръководство вече 2 години и половина. Преди това се опитвала да го прави само с книги и практически ръководства, но след като го срещнала, установила, че нещата могат да бъдат постигани с половината от усилията, които е влагала. Освен това учителят й оставя послания, които тя осъзнава в ситуации извън залата за занимания. Като излезе от урока при Пракаш, Елица е изключително позитивна, цветовете на улицата й изглеждат по-искрящи и е готова веднага да влезе в студиото с нова музикална идея. Готова е и да замине за Индия, да потърси и да научи още и още за системата, която й позволява да намери баланса между тяло и дух, да контролира емоциите и енергията си. Сама. Защото най-великото нещо е да се отделиш от учителя си, да тръгнеш сам.


Душата, която броди из света на усещанията, но поддържа хармонията на сетивата... намира покой в тишината
Бхагавадгита.

 



Антоанета Добрева - Нети

Когато се записала на курс по йога в НАТФИЗ, учителят й казал, че едва ли може да я научи на нещо ново – тя според него просто била прероден йога. За първи път Нети се срещнала с йога на 15 години. Посветила я Маргарита Карамитева – показала й някои основни техники и асани и последователността им. После Нети си купила книга и продължила сама, стигайки с вродената си гъвкавост и пластичност до много високи постижения – идеален баланс в асана лотос или стойка на глава. Усеща, че заниманията с йога й дават известни предимства в професията – постига перфектна концентрация на сцената, умее да медитира и да релаксира за нищожни минути в най-напрегнати ситуации.

Йогите гледат на физическото тяло като на средство за движение към съвършенството
Свами Вишну Девананда.

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР