митове и истини за отслабването

Цифрата, на която спира кантарът, предателски замира на едно място и не иска да тръгне надолу. Всяка от нас се е сблъсквала с печалния факт.

Свобoда Сидерова 22 September 2009

На каквито и изнурителни тренировки да се подлагаме, каквито и супер диети да спазваме, пак нищо. Дънките както преди се пръскат по шевовете. На пръв поглед всичко е просто - ние губим тегло, когато изгаряме повече калории, отколкото приемаме. Къде грешим?


ако спазвате диета, имате по-малки шансове да отслабнете

Правилно. Проблемът е в това, че пресмятайки колко калории има бананът или филийката хляб, зацикляте на детайли, без да видите общата картина. Отслабването не е в това да се отнасяте към продуктите като към "врагове", а да гледате на храната като на източник на здраве за организма.

след 18.00 часа не се яде

Невярно. Доказано е, че жените могат да надебелеят дори и ако ядят само веднъж в денонощие. На отслабването влияе не кога, а какво и колко. Тези, които се хранят по малко и балансирано 5 пъти на ден, по-малко напълняват и са по-енергични. Единствено трябва да не се храните 3 часа преди сън.

по-малкото въглехидрати водят до по-бързо отслабване

Правилно. На този принцип са построени повечето от нисковъглехидратните диети. След като рязко се намали гликогенът - основният запас от въглехидрати в организма, започва разграждането на мастния слой. Но това е нож с 2 остриета. Именно въхлехидратите съдействат за производството на хормоните на щастието - ендорфините. Липсата им води до лошо настроение, раздразнителност и вялост. Да не говорим, че именно от въглехидратите организмът черпи енергия.

колкото по-малко спите - толкова по-активно отслабвате

Невярно, въпреки че изглежда напълно логично. По време на сън обмяната на веществата се забавя и по-малко се изразходва енергия. Следователно, ако спите по-малко, мазнините ще изчезват по-бързо. Уви, точно обратното. Ако си мислите, че пресмятането на калории и физическите упражнения на фона на недоспиването ще заставят излишните килограми да се изпарят, грешите. Учените твърдят, че пълноценният сън е необходима съставна част на програмата за отслабването. Изследователи от Чикагския университет, изучавайки поведението на лишени от сън здрави хора, стигат до извода, че спането с час по-малко от нужното може да доведе до хормонален дисбаланс. В този случай равнището на хормона, който изпраща сигнали за ситост намалява, а това на хормона за глад се увеличава. Изводът е ясен. Колкото по-малко спите, толкова повече дебелеете.

по време на диета е лесно да се намали количеството на солта

Невярно. Дори и да не сте от тези 78%, които не сядат на масата без да са си досолили храната, в организма пак попада сол от полуфабрикатите. Колко точно ще разберете като умножите указаното на опаковката количество натрий по 2.5. Например консерва зелен фасул съдържа 2 г сол (8 г натрий х 2.5). Единственият изход е да консумирате домашно приготвена храна.

диетата с намалено съдържание на мазнини винаги е полезна

Невярно. Не само наситените мазнини вдигат равнището на холестерола в кръвта. Доказано е, че даден вид аминокиселини в белтъците също запушват артериите и водят до сърдечно-съдово заболяване. Причината е ниското равнище на фолиевата киселина. Обогатете вашата диета с продукти, които я съдържат - зеленчуци с тъмно-зелени листа, зелен боб, грах, бакла, кореноплодни, плодове и ядки.

отпималната загуба на тегло е 500 г на седмица

Правилно. Не вярвайте на диетите, които обещават фантастична загуба на тегло за седмица. Бързото отслабване е за сметка на загубата на вода. Ако отново минете на обичайния режим, бързо ще възстановите килограмите.
мускулите се превръщат в мазнина без физически упражнения
Невярно Мускулите са по-плътна и компактна по структура тъкан, отколкото мазнините. Факт е, че мускулите след прекратяване на тренировките става вяли и отпуснати. Между другото и обратният процес, т.е превръщането на мазнини в мускули, е невъзможен дори и да не излизате от фитнес залата. Физическите занимания по думите на инструкторите съдействат само за напомпване на мускулите и по-активното изгаряне на мазнините.

ходенето е най-простият, ефективен и безопасен начин да се избавите от излишните килограми

Правилно, но не се заблуждавайте. Разхождайки се 15 минути на ден, няма да загубите нито милиграм мазнини. Нормата е минимум час и половина, като на всеки 10 минути ту забавяте крачка, ту ускорявате почти до бягане. Именно този режим е оптимален, за да протичат равномерно окислително-възстановителните процеси в организма. Това значи, че изгорените по време на разходка калории няма да се възстановяват със скоростта на светлината, както става след изнурителните анаеробни тренировки.

някои лекарства могат да предизвикат напълняване

Правилно. Най-често такъв ефект предизвикват стероидите, които се предписват при ревматоиден артрит и някои други заболявания. Стероидите първо стимулират апетита и второ влияят на отлагането на мазнини предимно по лицето, раменете и корема. С подобен резултат са някои антидепресанти, противоалергични и успокояващи препарати.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР