джъназю срещу целулит, женски болести и бръчки

Гледам как специалистката по китайска медицина д-р Зоя Горанова лекува с иглотерапия в козметично студио Марая.

Свобoда Сидерова 10 February 2010

* част от методите за лечение в китайската традиционна медицина чрез убождане с игли (акупунктура); затопляне с мокса-пура (мокситерапия) и с поставяне на вендузи (вендузотерапия)

Гледам как специалистката по китайска медицина д-р Зоя Горанова лекува с иглотерапия в козметично студио Марая. На пръв поглед си избира по-заоблени места, за да вкара подкожно дългите 7 см игли, а пациентките, вместо да пищят от болка, се превъзнасят до бога. Зоя съпровожда убожданията с подаване на енергията ци. След снимките изпитах какво значи активиране на енергията ци на свой гръб. Отначало, освен силния натиск в средата на темето, не чувствах нищо. После все едно ме прониза лек ток. Усещането е краткотрайно, но достатъчно, за да плъзне приятна топлина надолу по краката чак до петите. Престанах да ги чувствам, после тялото ми олекна и аз бавно се унесох.

мъдрецът предотвратява болестта, а не я лекува

Това е философията, върху която се развива китайската традиционна медицина. Според древните лечители енергията ци е движещото начало на света и представлява две противоположни начала - Ин и Ян. Ян е мъжкото начало, което генерира енергия, произвежда топлина и светлина и управлява провеждащите "фу"-органи - дебело черво, стомах, тънко черво, жлъчен мехур, пикочен мехур. Ин е женското, свързано с тъмнината, студа и репродуктивността, и управлява произвеждащите "дзан"-органи - сърце, бял дроб, черен дроб, далак, бъбрек. Енергията ци циркулира по мрежа канали, върху която са разположени 361 активни точки. Когато някъде настъпи "блокаж", равновесието между Ин и Ян се нарушава и човек се разболява. Чрез натиск - убождане, изгаряне или вакуум в активните точки, каналите се отпушват и енергията ци преминава свободно, т.е. постига се баланс между Ин и Ян.

Гл. ас. д-р на педагогическите науки Зоя Горанова e една от малкото истински специалисти по китайска медицина у нас. Учила е иглотерапия към Медицинска академия, но истинската й школа е била в Пекин. В момента е главен асистент във факултета по кинезитерапия на НСА. Зоя Горанова е първата българка, получила награда за научен труд от Международната асоциация по иглотерапия за кинезитерапевти през 2000 г. Но нека да се върнем малко назад в историята на интересния й живот. "Дължа страстта си към нетрадиционната медицина на Димков", казва Зоя. Здравословни проблеми я отвеждат при него, срещата е съдбовна. И започва да събира всякаква литература за природолечение. Комбинира предписаните й билки от Димков с обвивания със студена вода и компреси, т.нар. испански плащ на абат Кнаип. По-късно открива точковия масаж. И започва да го прилага там, където работи - като кинезитерапевт в бившата окръжна болница, сега "Света Ана". Вместо поощрение или интерес получава наказание от шефовете си. Иглотерапията, голямата й страст, се оказва много сложна наука. А Зоя иска да я владее истински, не както самозваните "специалисти" в полуанонимни кабинети. Затова започва да учи факултативно китайски към университета, но след две години прекъсва. Изкарва курс по иглотерапия в Медицинска академия. Продължава да учи сама и след като става редовен асистент в Спортна академия. Като преподавател Зоя има право на дългосрочна специализация и избира Китай. До този момент всички й се подиграват за китайската медицина: "Какъв е този ин, какъв е този ян, какви са тези глупости."

През 1989 г. Зоя заминава на шестмесечна специализация в Пекинския колеж за традиционна медицина. "В живота си не съм учила толкова много, колкото там учих. От всички чужденци, ние, българите (бяхме двама) най-много знаехме и най-много се интересувахме." Много хора, които са ходили в Китай за по един месец, казват, че знаят иглотерапия. Зоя е на друго мнение, защото първите два месеца само вади (не боде) игли. "Когато отидох в Китай, мислех, че мога да бода. Оказа се, че не мога."

Китайците й разрешават да практикува, след като се убеждават, че знае необходимия мимимум точки, които са над 1000. Мъкне чанти с учебници и речници, учи всички термини на китайски, а вкъщи прави справка с английските речници. Зоя има шанс да остане до края на учебната година и да завърши пълния курс за следдипломна квалификация за вишисти чужденци.

През 2000 г. Зоя Горанова получава първа награда за защитената си дисертация за доктор на науките по китайска медицина от Международната асоциация по иглотерапия за кинезитерапевти, която е член на Световната конфедерация на кинезитерапевтите със седалище в Лондон. Когато се връща в България, започва да води курсове по класически и китайски масаж. През 1992 г. записва китайска филология - иска да черпи познания от първоизточника, а не от руските или английските преводи, в които има много грешки. Китайската й школа продължава на практика в България, тъй като 3 години работи и преподава с двама китайци. "Мечтая да създам китайска школа у нас." Зоя Горанова има обучени общо 1000 студенти в точков масаж и отделно в иглотерапия - 180, заедно с чужденците.

случай първи

иглотерапия за стройно дупе без диети

В областта на корема, ханша и бедрата се набождат игли. Към тях се прикрепват електроди, по които протича нискочестотен импулсен ток. Усещането напомня гъделичкане. Иглотерапията се прави 2-3 пъти седмично, цената на една процедура е 15 лв. Преди това обаче Зоя Горанова извършва цялостен преглед на пациента. Целулитът не е механичен сбор от натрупани мастни клетки и излишна течност, а нарушена функция на някои от органите, най-вече на дзан-далака, което води до задържане на патологична влага в организма, а оттам и до нарушаване обмяната на веществата, смята тя. Понякога затлъстяването е и чисто психогенно.

случай втори

аурикулотерапията срещу страстта към сладко

Аурикулотерапията е масаж на активните точки в ушната мида. Даниела (на снимката) твърди, че с нея се е отказала от сладката "наркомания" - да изяжда по два шоколада на ден.

Сега, набодена цялата в игли (включително и във врата), които отстрани изглеждат като бодли на праисторическо животно, Даниела споделя: "Толкова съм пристрастена към иглотерапията, че вече всичко измервам с нея. Ако искам нещо да си купя, първо смятам в парично изражение на колко процедури се равнява и в повечето случаи се отказвам. Една седмица пропуснах и веднага се почувствах некомфортно. Не познавам жена, която веднъж да е дошла и после да не продължи да идва."

женската точка цъляо

След като е набола точките на бял дроб, сърце, диафрагма, далак, специалистката включва в терапията и важната за женския организъм точка "цъляо", свързана с имунитета, както и други точки, отговорни за проблеми в гърба, нощно изпотяване и хемороиди. През пет минути иглите леко се активират със специални движения, за да се стимулират точките. След 30 минути кинезитерапевтката бавно, за да не предизвика кръвонасядания, изважда иглите. "Тъканта сама говори как да се извади. Ето сега ми казва, че трябва да въртя", обяснява Зоя.

случай трети

вендузи вместо хормонална терапия

Сигурно някои от вас си спомнят сцени от исторически филми, където в ролята на "специалисти по кръвопускане" се явяват гърчещи се пиявици или джелати с остри бръсначи. Днес методът е значително цивилизован, въпреки че в Америка кръвопускането с пиявици отново печели привърженици.

Кръвопускане се предписва, когато към основните болежки се наслагват още високо кръвно налягане и болезнен предменструален синдром (ПМС). "Напрежението понякога е съчетано с такова главоболие, че в някои моменти се чувствам като "яхнала метлата", споделя пациентка.

Кинезитерапевтката хваща кожна гънка от гърба, пробожда я 3-4 пъти със стерилна игла за инжекции и веднага поставя вендуза. Вендузите се редят отстрани и върху гръбначния стълб, от 5 до 7 в зависимост от състоянието на пациента. Създалият се вакуум изтегля кръвта. Организмът сам решава колко да "пусне" - понякога кръвта напълва вендузата повече, понякога седи като малко пръстенче в основата й. По този начин организмът се чисти от "лоша" кръв, бедна на кислород, която веднага замества със "свежа". Вендузите се махат след 8 минути. Според Зоя Горанова кръвопускането може напълно да замести хормоналната терапия в климактериума и да ви избави от неприятните горещи вълни, обилното изпотяване и чувството на безпокойство. Другите показания са алергична астма, гърлобол, т.е. всичко, свързано със зачервяване като червено лице, червено гърло, възпалителен процес.

случай четвърти

иглотерапия плюс ток е равно на подмладяване

Колкото и да ви се иска, няма да се подмладите само с 10-15 процедури. Нужни са ви между 50 и 100. Разбира се, разпределени на курсове с почивки между тях. Основната причина за появата на бръчки (освен нарушената проводимост на енергията в каналите) според Зоя Горанова е неправилният начин на хранене и отделяне на ненужните течности и токсини от организма. Запекът се проявява особено често при жените и се отразява на кожата - тя е повехнала, жълта, проблемна. Но с иглотерапия проблемът може да бъде решен.

Когато атакува директно бръчките около устните например, Зоя боде канал дебело черво/стомах, за бръчките около очите - тънко черво/жлъчен мехур, за бръчките на челото - пикочен/ жлъчен мехур. Прави се и иглотерапия по хода на бръчката с много фини игли, за да се стимулира обмяната на веществата, т.е. да се ускори движението на енергията ци в каналите. На долната гранична област на ухото се намират 3 точки, т.нар. хеликси, които също могат да се бодат с козметична цел.

На въпроса ми какво още можем да "купим" от китайците, Зоя отговаря: "Подборът на полезна за организма храна и начинът й на приготвяне." Според нея човек трябва да се вслушва и да разчита сигналите, които изпраща тялото, и сам да си бъде лечител.

съветите на Зоя

Ако искате да усилите ефекта от иглотерапията при лечението на целулита - споделя тя опита на китайските лечители, - пийте отвара от царевична коса и яжте белени краставици.

Китайците препоръчват всяка сутрин след събуждане в леглото да се прави "сухо миене на лицето". Дланите на ръцете се трият бързо една в друга, докато се затоплят. След това се прави кръгово разтриване "мо" на лицето. Масажът започва от границата на челото, спуска се надолу и стига до ръба на долната челюст, после се връща през крилата на носа до изходно положение. Повтаря се 21 пъти. Упражнението стимулира кръвообращението на кожата и подобрява еластичността й.

Освен това, китайците препоръчват стимулация на вътрешната страна на долните крайници чрез техниката "туйфа" (праволинейно плъзгащо разтриване). Там са разположени каналите далак, черен дроб и бъбрек, т.е. органи, които имат отношение към доброто състояние на организма, респективно на кожата.

Ето и една българска рецепта за красота, изпробвана лично от кинезитерапевтката: В 200 мл вода се слагат 3-4 пресни борови връхчета, по 1 щипка мента, люспи от шипка, блатен аир, магданоз и джоджен. Прави се запарка и се пие по 2-3 пъти на ден с лъжица мед.

какво още в козметично студио МАРАЯ

методът моксиране Моксата е билкова пура с преобладаващо участие на пелин. Запалената пура се държи на 3-4 см от активните точки на човешкото тяло. Терапията продухва 12-те основни канала на човешкото тяло, регулира функциите на вътрешните органи, свързани със затлъстяването, и ускорява обменните процеси. Мокситерапията дава отличен резултат, ако се съчетае с вакуумен масаж. Проблемните места се намазват с антицелулитен балсам и отгоре се плъзгат вендузи - създава се вакуум, който "отлепя" кожата, "отпушва" лимфните пътища и подобрява периферното кръвообращение. Курсът на лечение е от 10-15 процедури. Цена: мокса - 5 лв., в комбинация с вакуумен масаж - 10 лв.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР