Пъпеш или диня?

Въпреки роднинството си тези два плода имат поразителни визуални и текстурни разлики. Налице са известни различия и по отношение на хранителната им стойност и здравословни ползи.

eva.bg 31 August 2023

Какво е лятото без дини и пъпеши? Обичаме да ги похапваме изстудени в горещите следобеди и общо взето редуваме двата плода. Днес се запитахме дали някой от тях не е по-полезен.

Смята се, че динята е култивирана за първи път в Североизточна Африка преди повече от 4000 години. Тя е богат на хранителни вещества летен плод, който е сладък и сочен. Пъпешът е друг летен сочен плод, който принадлежи към същото семейство (Cucurbitaceae) като динята. Въпреки роднинството си тези два плода и техните сортове и разновидности имат поразителни визуални и текстурни разлики. Налице са известни различия и по отношение на хранителната им стойност и здравословни ползи.

Динята е съкровищница от хранителни вещества като витамин А, витамин С, калий, каротеноиди, ликопен, кукурбитацин и магнезий. Има високо съдържание на вода, захар и въглехидрати, но като цяло е с ниско съдържание на калории и мазнини.

Пъпешът има по-малко калории от динята и почти няма мазнини. Освен това има повече фибри и въглехидрати от динята. Пъпешите са богат източник на витамин С, витамин В6, витамин К, калий, фолат, магнезий, бета-каротин, фитоен, кверцетин и кафеена киселина.

Високото съдържание на вода в динята ни помага да останем хидратирани за по-дълго време през лятото. Освен това ни кара да се чувстваме по-сити, което ни помага да избегнем преяждането. Динята е пълна с хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето. Например ликопенът помага за понижаване на холестерола.

Динята също съдържа цитрулин, който повишава нивата на азотен оксид в тялото. А азотният оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. Антиоксидантите, ликопенът и витамин С помагат за намаляване на възпалението и предотвратяват свързаната с възрастта макулна дегенерация. Някои проучвания показват също, че цитрулинът, съдържащ се в динята, намалява мускулната болка и подобрява производителността при тренировки.

Повечето разновидности на пъпеша са с ниско съдържание на натрий и калий, поради което оказват положително влияние върху регулирането на кръвното налягане. Пъпешите са богат източник на основни хранителни вещества като фолат, витамин К и магнезий, които са жизненоважни за възстановяването и поддържането на здрави кости.

Пъпешите са 90% вода и съдържат електролити като калий, магнезий, калций и натрий. Тази комбинация от вода и електролити гарантира, че тялото ни е ефективно хидратирано и дори ни помага да останем хидратирани за по-дълго. Високото съдържание на витамин С в пъпешите гарантира, че колагенът, структурен протеин, необходим за възстановяване на кожната тъкан, се произвежда правилно. Витамин С също помага за защита на кожата от увреждания, причинени от слънчевите UV лъчи.

И пъпешът, и динята са вкусни и полезни летни плодове, които могат да бъдат включени в менюто ви. Вие си изберете кой от двата плода ви е по-любим.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР