Какво да ядем и да пием в летните жеги, за да се чувстваме добре?

Човек е това, което яде, казват... Да, и особено през лятото

eva.bg 01 August 2023

Лятото е тук. Обичаме го безкрайно, но ще си признаем, че има дни, в които не се чувстваме напълно комфортно. Замисляли ли сте се, че причината може да е в храната?

Експертите по хранене съветват през лятото да ядем на малки порции и през по-кратки интервали. Обработването на по-големи количества или високопротеинова храна причинява по-голяма метаболитна топлина в тялото, а това е противопоказно в жегите (през лятото за източник на протеин заложете на рибата на грил). Кофеиновите напитки също повишават метаболитната топлина, затова трябва да подхождаме към тях с внимание. Подобна е ситуацията и с алкохола. Колкото и да обичаме летните коктейли, през горещите месеци е добре да ограничим алкохола, защото той води до дехидратация.

А ето и нещо любопитно. Някои експерти препоръчват през лятото да ядем пикантна храна. Може би звучи парадоксално, но всъщност има логика. Хапваме люта чушка, а мозъкът ни получава сигнал за прегряване. В резултат започваме да се потим, а тялото ни се охлажда.

Хидратация

Липсата на вода е вредна за тялото и може да ни накара да искаме храна, когато всъщност не сме гладни. Изключително важно е да се поддържаме добре хидратирани, за целта е препоръчително да пием по 8-12 чаши на ден. За да разнообразим и обогатим вкуса, можем да добавим в бутилката с вода парченца краставица или лимон или няколко листенца свежа мента.

Кокосовата вода е също чудесна опция, ако целим хидратация в летните жеги. Тя е богата на калций, магнезий, манган и калий. Източник е и на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене.

Киселото мляко съдържа около 85% вода, освен това е източник на електролити, протеини, калций и витамин D, затова чаша айрян през лятото често се усеща като оазис в пустинята. Кефирът е още по-добър вариант, защото съдържа милиарди добри бактерии, които могат да противодействат на летните вируси.

Плодове

Ако ни попитате кой за нас е плодът на лятото, без да се замислим, ще кажем, че това е динята. Тя е не само вкусна, но и има способността да охлажда тялото отвътре благодарение на веществото L-цитрулин. Съдържа около 92% вода, богата е на фибри, антиоксиданти и аминокиселини. Източник е на витамините А, B6 и C. Охлаждащо действие в летните жеги имат също ябълките, прасковите и ананасът.

Специалистите съветват през лятото да консумираме по-кисели плодове. Отбележете в плодовия списък лимон, лайм и киви. Можете спокойно да ги добавите към водата си или да ги похапвате така.

Бери плодовете са задължителни през лятото не само защото са ни любими. Те съдържат много вода, с нисък гликемичен индекс са, богати са на фибри и антиоксиданти. Ягодата е един от най-нискокалоричните плодове, тя ускорява метаболизма. Източник е на витамин С, витамини от групата B, калий, желязо и магнезий. Малините са пълни с фибри, антиоксиданти и вода. В малка чаша къпини има само 62 калории и изобилие от фибри, флавоноиди и антоцианини, които подпомагат детокса. В чаша боровинки има 84 калории. Те са източник на витамини C и K, освен това са естествен лек при инфекции на пикочните пътища.

Зеленчуци

Всички зеленчуци със зелен цвят са с високо съдържание на вода. Краставиците и тиквичките са начело на списъка. Освен че около 95% от тях е вода, краставиците са богати на витамини К и С, магнезий, калций, желязо, фосфор и силиций. Тиквичките освен витамин C съдържат и манган. Манганът ни предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи. Тук ще вмъкнем и домата, защото той също е с високо съдържание на вода. Богат е на антиоксиданти, витамини А и С, фолиева киселина и желязо.

В зеленчуковия списък ще включим и целината. Невероятно или не, но съдържанието на вода в нея се доближава до това в краставицата. Целината е богата също на фибри, витамини C, K и A и фолиева киселина, затова не е никак за пренебрегване.

През лятото е добре да включим в менюто си и зеленолистните зеленчуци – маруля, айсберг, спанак, кейл, зеле. По-тъмният цвят на листата е индикатор за по-високо съдържание на хранителни вещества, в това число и на витамините C, А и K. Тук ще добавим и ментата, макар тя да не е зеленчук, а подправка. Защото какво е домашна лимонада без няколко стръкчета прясна мента в нея?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР