Фейхоа – плодът на вечната младост

eva.bg 04 February 2024

Малката, грозна на външен вид фейхоа наподобява малко авокадо, а вкусът е комбинация от ягоди с ананас и гуава.

Растението, чиято родина е Южна Америка, привлича вниманието на европейските ботаници в края на 19 век. Фейхоа получава името си в чест на португалския естествоизпитател Жоан да Силва Фейжо.

Сега този храст от семейство Миртови се отглежда в Средиземноморския регион, Австралия, Азия, Африка и Нова Зеландия. Между другото, смята се, че именно в Нова Зеландия плодовете на фейхоа са най-популярни.

Когато се говори за „витаминна бомба“, става въпрос за фейхоа. Плодът съдържа витамините Е, К и С (счита се за мощен антиоксидант). Не напразно испанците я наричат „плодът на вечната младост“!

Богата е на фолиева киселина, наситена е с желязо и може да действа като продукт, който предотвратява анемията.

Фейхоа е с доста високо съдържание на цинк, калий, калций и фосфор. Последните два елемента са много важни за тези, които се опасяват от развитие на остеопороза. Високото съдържание на йод е друга добра причина да консумирате фейхоа - 1 кг плод съдържа приблизително 2,06-3,9 мг йод, докато средната дневна необходимост е 0,15 мг. Трябва да се има предвид, че съдържанието на йод зависи от региона, в който се отглеждат растенията (например, повече йод има в плодовете край морското крайбрежие).

Фейхоа има достатъчно фибри, за да бъде храносмилателен стимулант. Смята се, че употребата на плодовете е подходяща за профилактика на стомашно-чревни разстройства. Яденето на фейхоа също се препоръчва при гадене и хранително отравяне. С цялото богатство на витамини и минерали, фейхоа е нискокалоричен плод (49 kcal на 100 грама), което го прави привлекателен за всички, които са на диета.

Как да изберем и съхраняваме фейхоа?

Добрият плод е със зелена кора, твърда на допир, а пулпата е лека, почти прозрачна. Ако е бяла, плодът трябва да доузрява. Като правило се продават леко недоузрели плодове. Най-добре е да съхранявате фейхоа в хладилник в отделението за плодове, но не повече от една седмица.

Най-често плодът се консумира суров, но може да се приготви на конфитюри или компоти. Пресните плодове са чудесни за смутита и се добавят към салати, кисели млека, сладолед или алкохолни напитки.

Тъй като рядко се срещат на пазара, сега е моментът да си купите от разсадници и да ги засадите в саксии или в градината. Така е направил и известният ни диетолог д-р Георги Гайдурков.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР